Adoptarea muncii la distanta reprezinta o normalitate pentru 80% dintre companiile globale, in contextul crizei coronavirusului, arata cel mai recent studiu al companiei de consultanta PwC, realizat pe un esantion de 300 de organizatii la nivel global, publicat zilele trecute.
Potrivit sursei citate, munca remote, implementata in ultimele luni, in numeroase domenii de activitate, ca urmare a restrictiilor sanitare, de distantare sociala si de circulatie, a devenit o certitudine care a fost imbratisata de multi angajati, dar si de angajatori, deopotriva.
Totodata, munca remote este, la ora actuala, o normalitate pentru majoritatea covarsitoare a organizatiilor globale, iar acest trend va continua si in urmatorii doi-trei ani, considera Wizrom Software, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si integratori de software de business din Romania. Dezvoltatorul IT atrage atentia asupra faptului ca, intr-un context de sanatate inca plin de incertitudini, activitatea continua companiilor poate fi asigurata doar prin digitalizarea operatiunilor.
"Vechiul normal nu mai exista si nu va mai exista in urmatorii doi-trei ani. Cu cat companiile si managerii inteleg mai bine acest aspect, cu atat mai repede vom reusi sa ne asumam si sa ne obisnuim cu noua normalitate. Pandemia a schimbat numeroase lucruri, la nivel mondial, incepand cu modalitatea de lucru, obiceiurile de consum, nivelul de trai, a stimulat creativitatea in numeroase domenii si a generat transformari rapide... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 10:20
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a raportat duminica o crestere cu 183.020 a cazurilor de COVID-19 in ultimele 24 de ore, un record zilnic la nivel global, informeaza luni dpa.
Bilantul cazurilor globale de imbolnavire a ajuns la peste 8.7 milioane, iar cel al deceselor provocate de COVID-19 la cel putin 461.000, potrivit unui raport zilnic al OMS.
Recordul anterior al noilor cazuri inregistrate intr-o singura zi la nivel global a fost pe 18 iunie, cand au fost raportate 181.232 de cazuri.
Duminica, numarul global al deceselor a crescut cu 4.743, ajungand la un total de 461.715.
Cea mai mare crestere raportata duminica provine din cele doua Americi, unde s-au inregistrat 116.041 de noi cazuri de infectare precum si 3.241 de decese, potrivit OMS.
In aceeasi zi, decesele provocate de COVID-19 in Brazilia au depasit bilantul total de 50.000, situand tara sud-americana pe locul al doilea la nivel global, dupa SUA.
Regiunea Asiei de Sud-Est a avut al doilea cel mai mare numar de cazuri noi - 20.248 - si a raportat 399 de decese. ...citeste mai departe despre "Organizatia Mondiala a Sanatatii: cel mai mare numar de cazuri de Covid-19, duminica, la nivel global" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 07:13
Blocajele din China de la inceputul epidemiei s-au raspandit ]n prezent in restul lumii, mai ales in Europa si SUA, iar rezultatul pe termen scurt pana la mediu va fi o incetinire a cresterii globale, cresterea somajului, cresterea ratelor ipotecare si increderea mai mica a consumatorilor, arata o analiza realizata de Saxo Bank.
"Pandemia a pus in miscare trei impulsuri macro majore. Acestea vor avea un impact major asupra marfurilor, in special asupra sectorului energetic, in lunile urmatoare. In prezent, economia globala se confrunta cu cel mai mare soc al cererii de la criza financiara mondiala, la care se adauga un soc global al ofertei si un razboi al preturilor petrolului care determina distrugerea capitalului", se mentioneaza in analiza bancii.
Potrivit analistilor Saxo Bank, in cel de-al doilea trimestru, cel mai probabil, obiectivul este impactul nociv asupra preturilor al scaderii drastice a cererii pentru numeroase marfuri-cheie: de la titei si metale industriale la unele marfuri agricole.
"Deoarece coronavirusul continua sa se raspandeasca, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare sa devina si ele dificile. Minerii si producatorii pot incepe sa simta impactul deficitului de personal si al defalcarii lanturilor de aprovizionare. Impactul preturilor mai mici ale carburantilor este resimtit de la agricultura la minerit, deoarece reduce costurile de productie. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potentiale pentru rezerve, unele piete ar... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 16:01
Pandemia de coronavirus (COVID-19) va provoca o recesiune globala in 2020, care ar putea fi mai rea decat cea inregistrata in timpul crizei financiare din 2008-2009, a avertizat luni Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta la o redresare in 2021.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a salutat actiunile fiscale extraordinare adoptate deja de multe state pentru sprijinirea sistemelor de sanatate si protejarea companiilor si angajatilor afectati, dar si masurile luate de bancile centrale pentru relaxarea politicii monetare, transmite Reuters.
"Vor fi necesare chiar mai multe masuri, in special pe frontul fiscal", a declarat seful FMI, dupa o teleconferinta cu guvernatorii bancilor centrale si ministrii de Finante ai G20 (cele mai puternice tari ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidaritatii pe plan global.
Fondul Monetar International va majora semnificativ finantarea de urgenta, in conditiile in care deja 80 de tari au cerut ajutor. FMI este pregatit sa mobilizeze toata capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, a dat asigurari Georgieva.
Oficialul FMI a declarat: "Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile si toate tarile trebuie sa lucreze impreuna pentru a proteja oamenii si a limita pagubele economice".
Perspectivele economice globale sunt negative, iar FMI se asteapta acum "la o recesiune cel putin tot atat de rea ca in timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea", a avertizat... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 09:57
Banca americana de investitii Goldman Sachs se asteapta ca Produsul Intern Brut mondial sa se contracte cu aproximativ un procent in 2020, un declin economic mai important decat cel inregistrat dupa criza financiara globala din 2008, transmite Reuters.
Guvernele din intreaga lume au adoptat masuri fara precedent pentru a tine sub control pandemia de coronavirus care risca sa declanseze o contractie economica mondiala.
"Criza coronavirusului, sau mai exact raspunsul la criza, reprezinta o constrangere fizica, spre deosebire de una financiara, asupra activitatii economice care este fara precedent in istoria postbelica", se arata intr-un raport elaborat de analistii de la Goldman Sachs.
Banca de investitii se asteapta ca PIB-ul in economiile avansate sa se contracte "foarte mult" in al doilea trimestru, inclusiv o cadere de 24% in SUA, ceea ce ar reprezenta un declin de doua ori si jumatate mai mare decat recordul inregistrat vreodata de Statele Unite in perioada postbelica.
Goldman Sachs nu este singura banca de investitii care mizeaza pe o cadere a PIB-ul SUA. Morgan Stanley si JP Morgan Chase sustin si ele ca criza sanitara incepe sa se tranforme intr-o criza financiara.
Un prim vot privind un plan gigantic de relansare a economiei americane, afectata de pandemia de coronavirus, a esuat duminica in cadrul unui vot procedural in Senat. Republicanii, care detin majoritatea in Senat, nu au reusit sa-i convinga pe democrati sa voteze in favoarea deschiderii... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:44
Pandemia Covid-19 va determina o contractie economica, probabil cea mai mare dupa Marea Depresiune din 1929, iar recuperarea va fi decisa de durata acestei perioade de blocaj, sustine Dmitry Pankin, presedintele Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB).
"Ne aflam la inceputul unei recesiuni globale. Este clar faptul ca scaderea activitatii economice, inchiderea magazinelor si fabricilor, eliminarea aproape completa a serviciilor de turism, ospitalitate si transport vor avea un impact puternic asupra economiei si vor deteriora atat finantele publice, cat si starea financiara corporativa. Ca urmare, este posibil sa ne confruntam, in a doua jumatate a acestui an sau anul viitor, cu o criza financiara. Activitatea economica este mai usor de oprit decat de reconfigurat si repornit. Va fi nevoie de timp", afirma Dmitry Pankin, intr-un comunicat al bancii transmis AGERPRES.
El afirma ca in SUA, Deutsche Bank estimeaza o scadere a PIB-ului in trimestrul 2 de aproximativ 13%, iar secretarul Trezoreriei, Mnuchin, se asteapta la o crestere a ratei somajului de pana la 20%. In UE, situatia este chiar mai accentuata, avand in vedere anunturile de inchidere ale fabricilor Fiat si Volkswagen, ceea ce afecteaza mii de furnizori. Aceste inchideri se adauga unei economii a serviciilor deja prabusita.
"Aceasta este probabil cea mai puternica contractie economica din istorie, de la Marea Depresiune (1929 - 1933). Recuperarea depinde de cat va dura perioada de blocaj,... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:36
Coronavirusul va provoca recesiune economica la nivel global, avertizeaza Standard & Poor's (S&P).
Agentia de rating a anuntat ca virusul a perturbat grav activitatea economica la nivel global, estimarea fiind mult mai severa decat cele anuntate anterior.
"Datele din China arata ca economia sa a fost lovita mult mai grav decat a fost estimat initial, desi a inceput o usoara stabilizare", a declarat Paul Gruenwald, economist-sef la S&P Global Ratings, citat de CNN.
Potrivit acestuia, desi focarul de coronavirus pare sa se fi stabilizat in mare parte din Asia, activitatea economica in aceste zone a incetinit mult mai mult decat se astepta initial.
"Avem China ca model pentru modul in care raspandirea virusului s-ar putea stabiliza, iar societatea ar putea incepe sa revina la normal", precizeaza Paul Gruenwald. Insa ingrijorarile Chinei cu privire la pagubele din economie sunt foarte mari.
"Dupa cum se vede, in China, restrictiile ar putea fi ridicate mai greu decat s-a crezut initial, deoarece problemele in ceea ce priveste sanatatea publica persista", a mentionat economistul sef al S&P Global Ratings.
El a precizat ca situatia urmeaza sa se agraveze in SUA si Europa.
"Europa si Statele Unite urmeaza o cale similara, pentru ca restrictiile impuse vor duce la scaderea activitatii in trimestrul doi al acestui an", a subliniat el.
De altfel, si Goldman Sachs precum si alte banci estimeaza o contractie economica abrupta, mai ales in al doilea trimestru al... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:38
Reprezentantii Saxo Bank au luat in calcul trei scenarii posibile pe burse, ca urmare a epidemiei de coronavirus, astfel ca in cel mai bun caz se poate ajunge la o recesiune tehnica globala, iar in cel mai pesimist scenariu PIB-ul global intra intr-o scadere fara precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 incoace.
"Cel mai bun scenariu - o forma in V intarziata. Acesta implica inca o recesiune tehnica globala si o perturbare semnificativa suplimentara in trimestrele al doilea si al treilea, dar devine clar in aceasta perioada ca eforturile de carantina incetinesc suficient evolutia epidemiei, asa incat aceasta va trece de punctul critic in cele din urma. O evolutie-cheie care ar putea determina un scenariu in forma de V este anuntarea unui vaccin de succes care ar putea intra pe deplin in productie in cateva luni - desi nu avem capacitatea de a evalua sansele acestei evolutii", sustin reprezentantii Saxo Bank, intr-o analiza remisa vineri AGERPRES.
Potrivit acesteia, cel de-al doilea scenariu prevede o redresare in forma de U.
"Cazul de baza este acela in care carantina impusa oficial si auto-carantina sub forma unor decizii de a nu merge in vacante sau de a reduce in general activitatea publica inseamna o recesiune accentuata, diferita de orice alt eveniment de la Marea Recesiune incoace", potrivit analizei.
Totodata, al treilea scenariu este si cel mai pesimist, si prevede o redresare in forma de L.
"Nu ne dorim sa ajungem... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 12:23
Schimbarile climatice si cresterea nivelului apelor oceanelor ar putea duce la disparitia a jumatate dintre plajele de nisip din lume pana in 2100, potrivit unui studiu aparut luni in revista Nature Climate Change, informeaza AFP.
Chiar daca omenirea reduce drastic emisiile de gaze cu efect de sera responsabile de incalzirea climatica, peste o treime din litoralul nisipos este amenintat, potrivit acestui studiu.
Disparitia acestuia va avea consecinte in ceea ce priveste activitatile turistice, dar nu doar atat. "In afara turismului, plajele de nisip ofera deseori primul mecanism de protectie impotriva furtunilor si inundatiilor si fara acestea, impactul evenimentelor climatice extreme va fi probabil mai mare", a avertizat Michalis Vousdoukas, conducatorul studiului, cercetator in cadrul Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene, care a adauga "trebuie sa ne pregatim".
Plajele de nisip ocupa peste un sfert din suprafata litoralului la nivel mondial si se situeaza frecvent in regiunile cu cel mai mare numar de locuitori. Acestea sunt periclitate de fenomenul eroziunii provocat de noile constructii, cresterea nivelului marilor, furtunilor, care ameninta infrastructuri si vieti.
Australia ar putea fi tara cel mai grav afectata, cu aproape 15.000 de kilometri de plaje de nisip care vor fi sterse de pe harta in 80 de ani, urmata de Canada, Chile, Statele Unite. Mexic, China, Rusia, Argentina, India si Brazilia se afla de asemenea pe lista tarilor afectate.... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 21:49