Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 22:00
271 citiri
Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
Mină FOTO ilustrativă Pixabay

O mină de magneziu din România ar fi vârful de lance al Uniunii Europene, în încercarea blocului comunitar de a-și reduce dependența de China, conform presei internaționale. O firmă, susținută marele fond de investiții Amerocap, a obținut o concesiune minieră de la statul român. Investiția ar urma să se ridice la un miliard de dolari.

Firma Verde Magnesium SRL a transmis, odată cu publicarea articolului, că mina este localizată în Budureasa, județul Bihor. Anterior, extragerea de minerale din această zonă s-a încheiat în 2014 și era legată de numele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, conform presei locale.

„Ne bucurăm să anunțăm că Verde Magnesium a câștigat licitația publică organizată de Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale din România pentru perimetrul Budureasa din vestul României și suntem nerăbdători să semnăm licența minieră curând. Acest lucru ne va permite să începem implementarea proiectului nostru, cu scopul ambițios de a livra o soluție verde locală pentru lanțurile de aprovizionare ale industriei din UE pentru magneziu metalic”, se arată într-un mesaj pe rețeaua LinkedIn.

Amerocap avea de cel puțin patru ani interesul de a se implica în exploatarea brucitului de la Budureasa, conform unui articol din 2020 publicat de Bihon. La vremea respectivă, publicația sublinia că mina i-a aparținut în trecut lui Vântu și că valoarea zăcămintelor se ridica la 10 miliarde de euro. Exploatarea de magneziu din mină s-a oprit în 2014.

Detaliile despre convenția de exploatare – cum ar fi durata contractului și numărul acestuia – nu au fost publicate până la momentul redactării acestui articol. Firma Verde, susținută de fondul de capital privat Amerocap LLC, nu a răspuns întrebărilor transmise de Ziare.com. Nici Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale nu a furnizat Ziare.com, până la această oră, detalii despre concesiune.

Prima informație despre încheierea înțelegerii a fost publicată de Financial Times marți, 16 aprilie. Președintele consiliului director al companiei, Bernd Martens, a declarat pentru Financial Times că investiția va ajuta Uniunea Europeană să își îndeplinească obiectivul de independență, din punctul de vedere al metalelor esențiale pentru industrie. Intenția firmei este de a investi un miliard de dolari în mina din apropiere de Oradea și într-o uzină de procesare.

Firma susține că proiectul va fi unul sustenabil, într-un răspuns la un comentariu pe aceeași rețea de socializare, care insinua că vor apărea proteste de mediu.

„Știu ce spuneți (referitor la proteste – n.r.). Dintr-o perspectivă minieră, vorbim de un impact similar cu al oricărei cariere de piatră pentru construcții și există mii în UE. Dintr-o perspectivă industrială, este o tehnologie electrică și care se folosește de resturi ca principal reactiv. Dacă tragem linie, va fi un proiect sustenabil”, se arată în mesaj. Compania nu a răspuns unei întrebări cu privire la tipul de licență, de explorare sau de exploatare.

În contextul în care aproape tot consumul de magneziu din Europa este posibil doar pe baza producției chineze, Verde intenționează să își înceapă producția în 2027 și să ajungă la 90.000 de tone de metal pe an. Cantitatea este echivalentă cu 9% din producția globală, scrie publicația britanică.

...citeste mai departe despre "Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari" pe Ziare.com

#mina, #ANRM concesiune, #exploatare miniera, #magneziu, #sorin ovidiu vantu, #Bihor , #Stiri Macroeconomie