Ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, cere Germaniei sa sustina in mod activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, argumentand ca autoritatile romane utilizeaza tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor si ca Romania este "mai sigura" decat Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul.
"Ne-ar fi de ajutor daca Germania ar sustine activ aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Ne-am bucura", declara Teodor Melescanu intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt.
Ministrul roman de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a Romaniei in Spatiul Schengen in mod etapizat. "Initial, ar fi eliminate controalele vamale in aeroporturi, iar in a doua etapa la punctele vamale instalate pe sosele si autostrazi. Ar fi mai bine decat nimic", a subliniat Melescanu.
Romania este conectata deja la sistemul de schimb de informatii pentru Spatiul Schengen. "In plus, utilizam tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoastere faciala si a pasapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal in Romania, care nu se comporta adecvat sau care fac propaganda pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din tara noastra in 24 de ore", a explicat Melescanu, apreciind ca in Romania "se traieste mai sigur decat in Berlin, Paris ori Bruxelles".
Intrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea Romaniei la Schengen, Melescanu a raspuns: "Prin sistemele... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:32
Olanda are in sfarsit un nou guvern, dupa alegerile legislative care s-au desfasurat la jumatatea lunii martie, iar prim-ministrul liberal Mark Rutte se pare ca are o pozitie ceva mai flexibila in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.
Surse de la Haga au declarat, pentru Ziare.com, ca "noua coalitie de guvernare din Olanda este constienta de blocajul creat in ceea ce priveste extinderea Schengen cu Romania si Bulgaria si doreste sa faca eforturi pentru gasirea unei solutii".
In schimb, insa, olandezii pun ca principala conditie rezultate concrete in ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.
"Olanda asteapta rezultate concrete din partea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, principalul motiv pentru care autoritatile de la Haga au fost sceptice fata de extiderea Schengen spre Est", ne-au mai spus sursele citate.
Lunile care urmeaza vor fi importante in stabilirea strategiei noului Cabinet olandez in aceasta chestiune.
La sfarsitul lunii septembrie, Comisia Europeana a cerut oficial Consiliului si Parlamentului European sa ia masurile necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Spatiului Schengen.
"Este deja demult timpul ca Bulgaria si Romania sa devina membri pe deplin ai Schengen. Bulgaria si Romania au demonstrat ca pot apara granitele externe ale UE, astfel ca ar trebui sa devina membri ai spatiului de libera circulatie", arata Comisia Europeana.
Chiar daca aceasta... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 13:35
Liderii statelor membre Schengen nu vor lua nici in aceasta toamna o decizie privind aderarea, chiar si partiala, a Romaniei la spatiul comunitar.
Potrivit unor surse citate de postul bulgar national de radio (BNR), problema nu figureaza pe agenda reuniunii ministrilor europeni de saptamana aceasta, fiind amanata si in cazul tarii noastre, si in cel al vecinilor bulgari.
Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-ar fi opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord.
Potrivit unor surse oficiale, partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.
De asemenea, sursele citate sustin ca pozitia Romaniei a fost convenita in urma unor discutii intre presedintele ...citeste mai departe despre "Aderarea la Schengen, amanata din nou, cu acordul Romaniei. Franta s-a opus vehement - surse" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 17:47
Copresedintele PNL Vasile Blaga sustine ca Romania ar trebui sa fie primita in spatiul Schengen, ca urmare a faptului ca primeste imigranti din afara Uniunii Europene.
Blaga a spus, luni, in cadrul unei conferinte de presa comune sustinuta cu Alina Gorghiu, ca a discutat cu un grup de parlamentari din partidul CDU al cancelarului german Angela Merkel, prilej cu care le-a vorbit despre intrarea tarii noastre in spatiul Schengen, in contextul in care Romania primeste imigrantii din Africa si din Orientul Mijlociu, scrie Stiripesurse.ro.
Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?
"Am spus-o foarte clar. Intelegem, chiar intelegem principiul solidaritatii, unul dintre fundamentele de baza ale constructiei europene, si vom reloca si noi. Am inteles din discutiile dintre Guvern si Presedintie ca sunt ...citeste mai departe despre "Aderarea Romeniei la spatiul Schengen, conditie pentru primirea imigrantilor din afara UE?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:54
Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat, miercuri, referitor la aderarea la Schengen, ca trebuie discutat "cu prietenii germani", dar si cu francezii si olandezii pentru a gasi o cheie si, daca aceasta va fi gasita, octombrie ar fi "o luna buna" pentru o solutie la aceasta problema.
"De patru ani ati terminat toate pregatirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar exista inca un mic blocaj. Dupa parerea mea trebuie gasita cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu in calitate de presedinte al Consiliului UE (in a doua parte a acestui an - n.r.) este sa incerc sa vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii", a declarat, miercuri, la Bucuresti, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, amintindu-si ca si la ultima sa vizita in Romania, in 2011, Schengen era un subiect pe ordinea de zi.
Asselborn a precizat ca Luxemburg a sustinut intotdeauna, alaturi de multe alte tari, aderarea la Schengen.
"Trebuie sa facem un efort suplimentar ...citeste mai departe despre "Sfaturi pentru Romania pentru aderarea la Schengen: Discutati cu prietenii germani, cu francezii, cu olandezii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 17:20
Chiar daca semnalul dat de Angela Merkel in timpul vizitei presedintelui Klaus Iohannis la Berlin a fost unul nu tocmai imbucurator pentru romani, cancelarul precizand ca nu poate promite acum nimic in ce priveste aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen, situatia este mai roz decat ne-am fi putut imagina.
Liderul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Paul Porr, a declarat, intr-un interviu pentru Europa Fm, ca Merkel i-ar fi promis lui Iohannis ca ne va ajuta sa scapam, partial cel putin, in acest an de controlul la granitele cu tarile membre.
Iohannis, declaratii comune cu Merkel, despre aderarea la Schengen si imigrantii romani
"Germania va fi un fel de avocat pentru intrarea in Schengen. Este o problema care ne doare, o chestie pe undeva nedreapta, adica noi de ceva timp bun indeplinim conditiile pentru Schengen, dar intre timp s-au schimbat regulile, au venit cu coruptia si s-a politizat toata chestiunea.
Cel putin pentru aeroporturi si porturi se va face un ...citeste mai departe despre "Germania, avocatul Romaniei pentru aderarea la Schengen: "Pana la finalul anului, sigur!"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 17:02
Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.
"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.
La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen.
Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.
Romania si Bulgaria, dezamagite de amanarea deciziei de aderare
Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.
In declaratie, Romania si... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 08:00
Romania si Bulgaria ar putea sa nu fie pregatite sa adere la Spatiul Schengen anul acesta, chiar si partial, cu spatiul aerian si maritim, a declarat ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.
"Cred ca deschiderea frontierelor pentru Romania si Bulgaria este imposibila la acest moment", a declarat Hans-Peter Friedrich pentru cotidianul "Rheinische Post".
Germania si Franta au propus anterior un plan de aderare a celor doua tari in doi pasi care propunea aderarea cu spatiul aerian si maritim si amanarea unei decizii cu privire la frontierele terestre, precizeaza publicatia germana, citata de Bloomberg.
Saptamana trecuta, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen, punctand ca Franta, Germania si Olanda nu si-au modificat pozitiile privind intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie in doua etape.
Marga, despre aderarea la Schengen: Ramane cum am stabilit mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 09:36
Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sambata, la Realitatea TV, ca are "sentimentul launtric" ca Romania va adera la spatiul Schengen partial in aceasta toamna, existand sprijinul Frantei, insa decizia se va lua in functie de organizarea referendumului.
Marga a precizat intr-o emisiune ca in privinta raportului CE privind MCV sunt multe tari membre UE care "leaga" acest raport de aderarea la spatiul Schengen.
Ministrul de Externe a sustinut ca ramane "de actualitate" varianta in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se realizeze partial in aceasta toamna.
"Ideea aderarii in doua trepte, deci in aceasta toamna spre iarna cu frontierele maritima si aeriana si in primavara cu frontierele terestre, aceasta solutie propusa la origini de Germania, agreata de Franta, sau in orice caz, asupra careia au cazut de acord, solutia ramane valabila. Pana la aceasta ora reprezentantii Frantei au spus ca ei merg pe aceasta solutie, urmeaza sa vedem in zilele viitoare care este opinia de la Berlin", a declarat Marga.
El a mai precizat ca luni se va afla la Bruxelles si va incerca ca discute si cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, pentru a vedea care este opinia "cea mai noua a Germaniei" in acest caz.
"Pot sa va spun asa, ca un sentiment launtric, cred ca vom merge pe aceasta solutie, cred ca pe ea se va merge, evident se va urmari derularea cu corectitudine a referendumului si apoi se va lua decizia", a mai spus ministrul de Externe.... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 10:49