Cristian Diaconescu, despre Schengen, Rusia si Nabucco: Cele mai importante declaratii

Duminica, 18 Martie 2012, ora 11:55
2333 citiri
Cristian Diaconescu, despre Schengen, Rusia si Nabucco: Cele mai importante declaratii

Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre intrarea Romaniei in Schengen, dar si despre problemele energetice.

Potrivit acestuia, Romania nu a renuntat la proiectul Nabucco, insa a aparut o varianta de back-up, venita dinspre Azerbadjan.

Iata care au fost cele mai importante declaratii ale lui Cristian Diaconescu

"Premisele tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen sunt indeplinite de un an, insa cele politice tin de hotararea pe care Olanda, stat membru al UE, trebuie s-o ia. E bine ca Romania a inceput sa se preocupe si de chestiuni de politica externa si interes national.

Dupa evaluarile din iunie din acest an se va lua o decizie pana in luna septembre. Presedintele CE, Jose Manueal Baroso a spus ca va insista ca pana in septembrie sa se ia o decizie in ceea ce priveste intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Eu sunt sunt prudent optimist", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, in cadrul unei emisiuni televizate.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care Romania nu va primi un raspuns pozitiv legat de intrarea in Schengen, ministrul de Externe a precizat ca, in mod direct si imedit nu se va intampla nimic semnificativ pentru viata de zi cu zi a cetateanului, insa din punct de vedere al corectitudii fata de romani a nu intra in acest spatiu inseamna o decizie care ridica semne de intrebare.

"Datoria noastra e sa facem tot e posibil pentru a intra in Schengen, insa nu e numai obligatia noastra ci si a UE, fiindca e obligatie ei fata de un partener".

Potrivit ministrului, Romania a facut numeroase eforturi si cheltuieli pentru a indeplini toate criteriile tehnicel prevazute in acordul de aderare la Schengen, au fost costuri pe care statul roman le-a facut, care au insemnat economii pentru statele din centrul Europei.

"N-as pleca de la premisa unei atitudini negative a Olandei in legatura cu Romania fiindca aceasta e unul din principalii trei parteneri. Olanda evalueaza pe pe diverse considerente vagi, pe argumente mai mult sau mai putin plauzibile. Ei fac o legatura cu Mecanismul de Control si Verificare".

Recesiunea inca "bantuie" Europa

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si Cristian Diaconescu au avut saptamana trecuta o intalnire la Bruxelles cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, Barosso a precizat ca situatia din Europa ramane volatila, insa exista argumente incurajatoare legate de controlul din Grecia, posibilitatile de reabilitare ale Irlandei, situatia de control din Spania.

Cu toate acestea, temerile unei recesiuni in Europa, inca exista.

Conform spuselor ministrului, Herman Van Rompuy a incercat sa puna problema unui consiliu in care sa se discute despre ideea europeana.

"Suntem in criza, dar asta nu trebuie sa ne impiedica sa respectam conceptele europene. Guvernul olandez e pus in fata unui pachet de austeritate serios, dar asta nu treie sa afecteze intregul concept al valorilor europene. Romania e drastic evaluata in aceasta privinta si trebuie sa ramanem conseventi.

Derapajele pe discriminare afecteaza multi oameni, aceasta chestiune este la fel de serioasa ca si criza economica", mai subliniat ministrul de externe. E vorba despre faptul ca piata muncii este restrictionata de anumite state pana la sfarsitul lui 2013, precum si alte atitudini: articole in ziare, emisiuni mai mult sau mai putin umoristice. Toate acestea ranesc sentimentele romanilor, ale bulgarilor, polonezilor. O atitudine de limitare formala ar fi necesara", a mai adaugat Cristian Diaconescu.

Mai exista tezaurul romanesc?

"Avem o dovada ca exista. Prin tratatul politic de baza din 2003, s-a dovedit ca exista. Exista insa o comisie care sa evalueze acest tezaur. Din pacate, presedintii comisiei sunt din zona societatii civile, zona academica, daca ar fi fost din partea guvernamentala, in momentul acesta, poate situatia nu ar fi stat asa", spune ministrul Afacerilor Externe.

Partenerii Romaniei

"Nu am o ierarhie si nicinu e normal s-o fac. Italia, Franta, Germania, Olanda sunt pricipalii nostri parteneri economici", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, relatia cu Germania dpdv eco functioneaza foarte bine din punct de vedere economic, iar statul german sprijina Romania in toate demersurile. Ca si alte tari, si Germania are anumite "inertii" in functionarea administratiei romane, insa per total, acestia sunt extrem de seriosi.

In ceea ce priveste China, ministrul Afacerilor Externe a precizat ca din punct de vedere politic, Romania are o relatie buna cu statul chinez, insa acomodarea acomodarea statului chinez cu regulile europene e grea.

"Firmele noastre de stat sunt din ce in ce mai putine, lipsite de capacitaea e a penetra in zone atat de complicate din punct de vedere financiar, legislativ, cum este China. Pe acele zone e nevoie de un parteneriat publi privat serios. De aceea, 85% din schimburile comerciale au loc cu statele membre ale UE", a mai adaugat Cristian Diaconescu.

Relatia cu Rusia infloreste din punct de vedere economic

Ministrul de Externe a subliniat ca din punct de vedere economic, Romania are o relatie foarte buna cu Rusia avand in vedere ca schimburile economice au crescut cu 37%. Cu toate acestea, exista, insa un deficit de energie de peste un miliard.

Pe de alta parte, Cristian Diaconescu a subliniat necesitatea actualizarii agendei politice cu Rusia. Privirea Romaniei trebuie sa fie una mai larga, nu doar pe spatiul rus ci si pe zona Caucazului si a Asiei Centrale, intru interesul energetic al Romaniei se deplaseaza pe acest palier.

In plus, companiile romanesti trebuie sa-si identifice oportunitatile de afaceri in acest zone, intrucat Georgia are un climat bancar extrem de ofertant, in timp ce Azerbadjan este cunoscut pentru gazele naturale si importul de materii prime.

Romania va avea o discutie cele doua tari referitor la resursele energetice.

"Romania nu a abandonat proiectul Nabucco, insa a aparut o varianta de back-up care, pe teritoriul sudic, se numeste South East Europe Pipeline si care pleaca din aceeasi zona de resurse, din Azerbaidjan. Va spun ceea ce Ministerul de Externe poate gestiona.

Noi vom avea o discutie, sper cat mai curand, cu Georgia si Azerbaidjanul, in care aceasta problema a resurselor energetice este prioritara, dar si despre aspectele care tin de competenta noastra, mai ales in domeniul securitatii si a disponibilitatii lor de a deveni membri ai Aliantei Nord-Atlantice", a mai precizat ministrul Diaconescu.

Isi permite Romania reinregirea salariilor?

Ministrul de externe este de parere ca premisele maririlor de salarii exista, insa a subliniat faptul ca in conditiile in care analizele din aprilie vor arata ca economia nu permite, ele nu se vor face.

In plus, potrivit acestuia, Romania nu i-a informat deocamdata pe partenerii europeni ca se vor reintregi salariile. Diaconescu a explicat ca nu s-a anuntat clar marirea salariilor pentru ca Romania este intr-un acord cu institutii internationale si aceste chestiuni trebuie validate impreuna cu FMI, CE si CM pentru a se da un semnal pozitiv pietelor.

"Consultarea cu Comisia europeana este importanta pentru ca suntem parteneri, dar pe de alta este o decizie nationala. Odata ce datele confirmate de FMI, CE si BM vor arata un progres economic corespunzator si un echilibru bugetar, majorarea salariilor se va face.

In conditiile in care situatia economica nu o va permite, nu vom putea pune in pericol stabilitatea economica. Speranta noastra, destul de bine intemeiata pe cifre, este ca va permite sa realizam acest deziderat. Premisele, din cate am inteles, sunt bune", a adaugat ministrul.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu vs Emil Boc

"Premierul Ungureanu este extrem de activ si ordonat. Am lucrat cu Razvan Ungureanu de cand a venit secretar de stat in ministerul de Externe si avem o acomodare a relatiei.

Sa plecam de la premisa ca va performa. E omul adecvat momemntului, are independenta pe care si-o pastreaza fata de mecanismul politic, este cooperant si in momentele importante reuseste sa gaseasca solutii", a mai adaugat Cristian Diaconescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii Cristian Diaconescu, #aderare Schegen Romania, #relatii romania rusia, #nabucco romania, #South East Europe Pipeline Romania, #relatii Romania China , #Ministri