Orban, despre Schengen: Criteriile au fost arbitrare

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 20:51
1132 citiri
Orban, despre Schengen: Criteriile au fost arbitrare

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, e declarat, joi, ca este dezamagit de amanarea luarii unei decizii in cazul aderarii Romaniei la Schengen si a apreciat ca aceasta hotarare a fost luata pe "criterii absolut arbitrare", relateaza Mediafax.

"Eu personal am fost implicat direct in aceste negocieri si sunt extrem de dezamagit. Nu numai ca am investit peste un miliard de euro, nu numai ca am depus eforturi sa avem granite foarte bine pazite din punct de vedere tehnic, am investit inclusiv la nivelul oamenilor implicati in proces si acum constatam ca pe niste criterii absolut arbitrare suntem pur si simplu amanati pana cel mai probabil in luna februarie", a afirmat Leonard Orban.

El a spus, intrebat cine este vinovat de amanarea deciziei, ca "sunt multe lucruri care nu functioneaza suficient de bine".

"E anormal sa lasam asemenea decizii, sa incalcam reguli care exista in tratatele UE si nu numai in tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE, sa le lasam la nivelul arbitrariului, subiectivismului si sa primeze considerente uneori electorale", a adaugat ministrul Afacerilor Europene.

Leonard Orban a mai aratat ca largirea spatiului Schengen ar putea fi amanata daca se va intampla ceva puternic negativ in cadrul UE.

"Uitati-va la evolutiile din UE, la incertitudinea care planeaza asupra zonei euro. Daca se intampla ceva puternic negativ, va dati seama ca largirea spatiului Schengen va fi scoasa de pe agenda comunitara. Sper sa putem adera cat mai devreme posibil", a precizat Leonard Orban.

El a mai spus ca majoritatea statelor europene au sustinut solutia de compromis, dar ca au fost doua state care s-au opus.

"Franta si Germania au sustinut puternic aceasta solutie de compromis la care am ajuns, dar au fost aceste doua state care au spus pur si simplu «nu». Actiunile le cunoastem cu totii, tin mai degraba de chestiuni interne si nu de gradul de pregatire al Romaniei si asa-numitul nivel de incredere pe care decidentii din aceste doua state l-au institutionaliza", a adaugat Leonard Orban.

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen se amana pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

Presedintia poloneza a UE a anuntat ca doua state au facut imposibila adoptarea unei decizii privind Schengen, aratand ca Romania si Bulgaria au primit promisiunea, la data aderarii la UE, ca daca indeplinesc conditiile necesare vor fi admise in Schengen, insa "promisiunea a fost incalcata".

#schengen, #romania schengen, #aderare schengen, #orban schengen , #stiri Leonard Orban