Franta reduce sperantele de aderare la UE ale Ucrainei si Georgiei

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 08:55
1445 citiri
Franta reduce sperantele de aderare la UE ale Ucrainei si Georgiei

Premierul francez Francois Fillon a dat o lovitura, vineri, sperantelor Ucrainei si Georgiei de aderare la Uniunea Europeana (UE), apreciind ca nu este momentul sa se ofere o asemenea perspectiva celor doua tari, in cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, la Varsovia, informeaza Mediafax.

"Le inteleg asteptarea (cu privire la aderare), dar ar fi contraproductiv sa lansam acum dezbaterea asupra formei finale a legaturilor" pe care ar trebui sa le ia relatiile intre Ucraina, Georgia, pe de o parte, si UE pe de alta parte, a declarat Fillon, citat de un membru din anturajul sau.

Premierul a facut aceste afirmatii in cadrul unei reuniuni a Parteneriatului Estic, un forum creat in 2009 la initiativa Poloniei si Suediei, din care fac parte liderii celor 27 de tari membre UE si cei din sase foste republici sovietice din Europa de Est (Ucraina, Belarus si Republica Moldova) si din Caucazul de Sud (Georgia, Armenia si Azerbaidjan).

In timp ce Polonia, alte tari din Europa de Est membre ale UE si Marea Britanie vad in acest Parteneriat un prim pas catre o aderare a acestor tari la blocul european si nu o formula de inlocuire, aceasta parere este departe de a fi unanima.

Franta in special, dar si Germania, sunt foarte reticente la ideea extinderii frontierelor UE mai ales la Ucraina.

In aceste conditii, declaratia finala a summit-ului de la Varsovia se limiteaza sa "recunoasca aspiratiile europene" ale celor sase state foste sovietice, desi Polonia doreste sa li se ofere o "perspectiva europeana", la fel ca tarilor din fosta Iugoslavie.

Dar in Europa se resimte o "oboseala" cu privire la extindere. In Vest domina sentimentul ca tari ca Bulgaria si Romania au aderat prea devreme, in 2007. Bucurestiul si Sofia tocmai si-au vazut refuzata aderarea la spatiul fara frontiere Schengen, controalele lor vamale fiind considerate insuficiente.

#aderare ucraina ue, #aderare ue, #ue, #aderare georgia ue , #UE