Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Turcia nu a emis inca autorizatia de care grupul rus Gazprom are nevoie pentru a putea incepe sa construiasca sectiunea terestra a gazoductului TurkStream, ceea ce provoaca ingrijorari ca acest proiect de importanta strategica ar putea sa sufere intarzieri, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Gazoductul TurkStream este conceput pentru a majora livrarile de gaze naturale rusesti spre Turcia, cel de al doilea cumparator de gaze rusesti dupa Germania. Si mai important pentru Moscova, TurkStream ar urma sa fie prelungit din Turcia spre Europa de Sud, deschizand astfel o noua ruta de tranzit pentru gazele rusesti.
Autoritatile de la Ankara au permis grupului Gazprom, care detine practic monopolul pentru exporturile de gaze naturale rusesti, sa construiasca sectiunea submarina a conductei TurkStream.
In schimb, autoritatile turce nu au dat inca unda verde pentru ca Gazprom sa poata construi sectiunea terestra a conductei care va permite livrarea de gaze naturale rusesti mai departe spre sudul Europei.
"Nu exista o autorizatie din partea Turciei ceea ce ingreuneaza discutiile cu privire la construirea unei a doua linii spre Europa", a declarat una din surse din apropierea discutiilor.
Aparitia unor intarzieri serioase in punerea in functiune a TurkStream ar ridica noi semne de intrebare in randul analistilor cu privire la posibilitatea ca acest gazoduct sa fie construit in forma actuala.
Grupul rus Gazprom, care nu a dorit sa... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 17:09
Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Gazprom a depasit vineri recordul inregistrat in 2016 privind exporturile de gaze naturale in Europa, livrand pana in 8 decembrie 179,8 miliarde de metri cubi, a anuntat directorul general al gigantului rus, Alexei Miller.
"Pe ultima suta de metri ne-am lansat spre un nou record absolut al exporturilor anuale de gaze naturale catre tarile din afara CIS (Comunitatea Statelor Independente). Luand in considerare livrarile pana in 8 decembrie, acestea au ajuns la 179,8 miliarde de metri cubi, mai mult decat intreaga cantitate livrata pe parcursul anului trecut. Precedentul record de 179,3 miliarde de metri cubi din 2016 este deja depasit", le-a declarat jurnalistilor Miller, citat Itar-TASS.
Acesta a adaugat: "Gazprom implementeaza in prezent proiectele de constructie a unor gazoducte noi, moderne, extrem de eficiente, pentru a face fata cererii ridicate de gaze rusesti spre Europa".
Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.
Grupul rus Gazprom aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania prin Marea Baltica. mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 12:01
Sistarea livrarilor de gaze naturale in Ucraina si blocajul inregistrat in derularea proiectului gazoductului Turkish Stream le dau batai de cap oficialilor de la Moscova, care parca incearca sa linisteasca unul dintre marii consumatori: Uniunea Europeana.
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, a iesit recent intr-un interviu acordat presei germane pentru a calma spiritele intr-o Europa inca dependenta de gazul rusesc.
"Vom adauga noi retele de transport gaze pentru a alimenta Europa", a declarat oficialul rus, citat de agentia TASS.
"Rusia a vazut mereu Europa ca pe un partener strategic, in special in domeniul energiei. Am fost intotdeauna un furnizor de incredere pentru energia consumata in Uniunea Europeana.
Vom largi aceasta cooperare cu adaugarea unor noi retele de transport gaz", a declarat Novak pentru cotidianul german Handelsblatt, facand referire la construirea a doua noi conducte pe traseul North Stream din Marea Baltica.
"Nu am avut niciodata intentia de a abandona livrarile de gaze naturale in Europa", a mai spus ministrul rus al Energiei.
Conform unei informatii lansate de agentia TASS, Gazprom ar putea dubla capacitatea de gaze naturale livrate Europei prin adaugarea a doua noi conducte pe culoarul din Marea Baltica, capacitatea acestora fiind de 55 miliarde mc gaze/an.
La jumatatea lunii trecute, Gazprom, E.On, Shell si OMV au semnat un memorandum de cooperare in realizarea infrastructurii de transport gaze din Rusia catre UE... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 12:51
O iarna destul de blanda si o politica ferma a Uniunii Europene au spulberat in doar cateva luni una dintre cele mai importante arme de contraatac pe plan extern detinute de Vladimir Putin: exportul de gaze naturale.
In ciuda unor voci alarmiste, gazul rusesc a fost livrat non-stop prin cele patru magistrale care alimenteaza restul Europei, chiar daca un alt proiect, Sothstream, a fost ingropat pe neasteptate de Kremlin.
Acum, toate privirile sunt atintite asupra liderilor politici ai Uniunii, care pot chema in instanta Gazprom, principala companie de export a Rusiei, pentru practici neconcurentiale, informeaza The Economist.
O lectie invatata
O treime din consumul Europei este asigurat de gazul natural din Rusia, jumatate din cantitate fiind livrata prin Ucraina. Totusi, Rusia nu mai detine acum atuul pe care l-a folosit in 2006-2009, cand a sistat livrarea de gaz catre Ucraina provocand inchiderea unor fabrici in Slovacia si Ungaria si fortand Germania sa caute cu disperare resurse alternative pentru a compensa golul in sistem.
Alarmati de avantajul detinut de Moscova in alimentarea cu gaze naturale a statelor din estul continentului, politicienii de la Bruxelles au hotarat ca este cazul sa ia masuri drastice. Masura de liberalizare a pietei gazelor a spulberat si visul Moscovei de a detine si a controla gazoductele de pe teritoriul UE.
De asemenea, un program de reducere a dependentei energetice fata de Rusia, manifestata in special de tarile din... mai mult
Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 09:00
5Rusia tine in sah tarile europene in domeniul energetic, astfel ca independenta fata de resursele tarii conduse de Vladimir Putin pare a fi un obiect indepartat.
Totusi, un stat de pe batranul continent va reusi foarte curand sa nu mai fie subjugat gigantului Gaprom, arata Business Week.
Lituania, care in prezent cumpara tot necesarul de gaze naturale de la Rusia, a inaugurat in aceasta saptamana un terminal de gaz natural lichefiat (GNL), care va fi alimentat de Norvegia si de alte state.
Astfel, cu ajutorul noului proiect, tara baltica va reusi incepand de anul viitor sa nu mai depinda deloc de livrarile Gazprom.
"In sfarsit, ne-am castigat independenta energetica", a spus ministrul de resort din Finlanda, Rokas Masiulis.
De ce Europa nu poate renunta la gazul rusesc
Insa multe tari de pe batranul continent nu pot replica succesul acestei tari.
Independenta energetica, slogan ceausist invechit sau proiect fezabil?
Un studiu realizat de catre Institutul de ...citeste mai departe despre "De ce Europa nu se va putea lepada de gazele rusesti in urmatorii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 16:01
Premierul finlandez, Jyrki Katainen, este sceptic in ceea ce priveste capacitatea tarilor de pe batranul continent de a se decurca fara resursele naturale furnizate de Rusia.
Demnitarul a insistat asupra faptului ca independenta Europei fata de gazele Moscovei nu este un proiect fezabil, informeaza Itar-Tass.
"Rusia are nevoie de veniturile din vanzarea gazelor naturale catre Europa, iar Europa are nevoie de gazele rusesti. Exista o interdependenta care poate fi un lucru pozitiv. Renuntarea la aceste importuri nu are niciun sens si este imposibila din punct de vedere economic", a transmis Jyrki Katainen.
Premierul finlandez a adaugat faptul ca pe termen mediu, adica in urmatorii 3-5 ani, Europa ar trebui sa isi stabileasca un program de ...citeste mai departe despre "Premierul finlandez: Europa nu se poate descurca fara gazele rusesti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 13:54
Europa nu are o alternativa rezonabila la gazele rusesti, a declarat, vineri, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.
Afirmatia sa a fost publicata de un ziar local si preluata de Reuters.
Oficialul de la Berlin considera ca Rusia nu va sista furnizarea acestei resurse pentru statele europene.
"Chiar si in cele mai negre perioade ale Razboiului Rece, Moscova si-a respectat contractele", a spus la un forum Sigmar Gabriel, vicepremier, ministru al Economiei si Energiei.
Cea mai mare economie europeana este dependenta intr-o proportie mare de gazele rusesti. Anul trecut, Germania a importat o treime din aceasta resursa din Rusia, iar cele mai mari companii energetice nemtesti, E.ON si RWE, se alimenteaza in cea mai mare parte de la Gazprom.
Recent, Rusia a anexat Crimeea si a amenintat ca va sista furnizarea gazului natural pentru Ucraina, tara-tranzit catre Europa. ...citeste mai departe despre "Europa nu are o alternativa la gazele rusesti - oficial german" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 12:29