Două țări europene se pregătesc să aloce peste 30 de miliarde de dolari pentru a combate criza energiei

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 07:44
432 citiri
Două țări europene se pregătesc să aloce peste 30 de miliarde de dolari pentru a combate criza energiei
Finlanda şi Suedia au anunţat duminică planuri de a oferi miliarde de dolari sub formă de garanţii de lichiditate companiilor de energie din ţările lor FOTO Pixabay

Finlanda si Suedia au anuntat duminica planuri de a oferi miliarde de dolari sub forma de garantii de lichiditate companiilor de energie din tarile lor, dupa ce grupul rus Gazprom a inchis gazoductul Nord Stream 1, agravand criza energetica din Europa, transmite Reuters.

Finlanda isi propune sa ofere garantii de lichiditate de 10 miliarde de euro (9,95 miliarde de dolari), iar Suedia intentioneaza sa ofere 250 de miliarde de coroane suedeze (23,2 miliarde de dolari).

"Acest lucru a avut ingredientele pentru un fel de Lehman Brothers al industriei energetice", a declarat duminica ministrul finlandez al Afacerilor Economice, Mika Lintila.

Cand Lehman Brothers, a patra cea mai mare banca de investitii din SUA la acea vreme, si-a declarat falimentul in septembrie 2008, cu datorii de peste 600 de miliarde de dolari, a declansat cele mai grave parti ale crizei financiare din SUA.

"Programul guvernului este o optiune de finantare de ultima instanta pentru companiile care altfel ar fi amenintate cu insolventa", a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin, intr-o conferinta de presa.

Compania finlandeza de energie Fortum, controlata de stat, care saptamana trecuta a indemnat autoritatile nordice de reglementare sa ia masuri imediate pentru a preveni incapacitatea de plata chiar si in randul jucatorilor mai mici, a laudat propunerile facute de Helsinki si Stockholm.

"Apreciem ca guvernele finlandez si suedez au luat masuri rapide pentru a stabiliza piata nordica a instrumentelor derivate si pentru a sprijini companiile energetice nordice in timp de criza. Este esential sa mentinem companiile operationale. Discutiile noastre cu guvernul finlandez sunt in curs de desfasurare", a scris compania pe Twitter.

Garantiile au rolul sa impiedice ca cresterea cerintelor de garantie sa rastoarne companiile energetice care comercializeaza electricitate la bursa Nasdaq Commodities, un eveniment care s-ar putea raspandi, la randul sau, in industria financiara, au spus guvernele.

Fluxurile mai scazute de gaze din Rusia, atat inainte, cat si dupa invazia sa din februarie in Ucraina, au dus la cresterea preturilor europene si au majorat costurile energiei electrice.

Cresterea rapida a preturilor energiei electrice a dus la pierderi pe contractele futures de energie electrica ale companiilor de energie electrica, fortandu-le sa gaseasca ...citeste mai departe despre "Doua tari europene se pregatesc sa aloce peste 30 de miliarde de dolari pentru a combate criza energiei" pe Ziare.com

#finlanda, #suedia, #miliarde de dolari, #energie , #Stiri Macroeconomie