Un nou punct de frontiera cu Bulgaria a fost inaugurat, luni, in judetul Constanta, in localitatea Dobromir.
Punctul de Trecere a Frontierei Dobromir-Krushari functioneaza in subordinea Garzii de Coasta si este deschis pentru traficul international de persoane, precum si pentru traficul international de marfuri, pana la limita unei greutati totale de 3,5 tone, iar programul de functionare va fi de la ora 08:00 la ora 20:00.
Prin acest punct de frontiera nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii si al produselor supuse controlului fitosanitar, transmite Politia de Frontiera.
Lucrarile de amenajare au avut in vedere ca acesta sa intruneasca conditiile pentru a fi deschis in regim de trafic international conform catalogului Schengen. Astfel, punctul de trecere beneficiaza de artere de control pentru fiecare sens, intrare si iesire din tara, cabine de control, spatii interioare, echipamente tehnice si IT. Personalul care isi desfasoara activitatea la supravegherea si controlul trecerii frontierei este asigurat de la structurile Politiei de Frontiera.
Noul punct de frontiera se alatura celor 10 puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului international la granita Romaniei cu Bulgaria, operationalizarea lui urmand sa asigure cresterea fluentei traficului de calatori intre Romania si Bulgaria.
"Deschiderea acestui punct de trecere se inscrie in sfera consolidarii relatiilor bilaterale dintre cele doua state fiind in concordanta cu... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 16:33
Romania ocupa locul 44, urcand doua locuri fata de anul precedent, si clasandu-se chiar in fata Statelor Unite, in editia din anul 2018 a Indexului Global al Libertatii Presei, publicat, miercuri, de organizatia neguvernamentala Reporteri fara Frontiere (RSF).
In pofida evolutiei pozitive a libertatii presei in Romania, organizatia trage un semnal de alarma in legatura cu "transformarea mass-mediei in instrumente de propaganda politica" si "temerile privind cenzura politica" in acest domeniu.
"Mass-media a fost din ce in ce mai mult transformata in instrumente de propaganda politica (in special in anii electorali), unde politizarea excesiva a mass-mediei, mecanismele corupte de finantare, politicile editoriale subordonate intereselor proprietarului si infiltrarea redactiilor de catre serviciile de informatii au devenit noul normal", afirma RSF.
"Mediul mediatic a fost, de asemenea, afectat de activitatile grupurilor de extrema-dreapta cu legaturi cu Biserica Ortodoxa - ea insasi partial finantata de stat - care se opun deschis libertatii presei", se mai arata in comunicat.
"Un proiect de lege propus de Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si liderul Partidului Social-Democrat, care ar penaliza denigrarea Romaniei in strainatate si va reintroduce defaimarea in Codul penal. Acesta a alimentat temerile cu privire la cenzura politica in mass-media", adauga RSF.
Ce loc ocupa Republica Moldova
Republica Moldova a scazut un loc fata de anul precedent... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 13:44
Romanii care lucreaza in strainatate incep sa se intoarca acasa, pentru Sarbatori. Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II este locul prin care cei mai multi vor sa intre in tara, asa ca acolo s-au format cozi si de trei kilometri.
Pe autostrada A1 Deva - Nadlac, la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II catre Romania, s-a format o coloana de autotrenuri care se intinde pe o distanta de aproximativ 2- 3 kilometri si o coloana de autoturisme de aproximativ 1 - 2 kilometri, anunta Infotrafic.
Conform Realitatea TV, timpul de asteptare pentru trecerea frontierei este de circa 45 de minute.
Coada de 10 kilometri la vama Nadlac: Trafic deviat la iesirea spre ...citeste mai departe despre "Cozi de trei kilometri la intrarea in tara - Cat se asteapta (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 20:47
Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un memorandum, semnarea unui acord bilateral intre Romania si Ungaria cu privire la infiintarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat romano-ungare.
Potrivit unui comunicat remis presei, noul punct de frontiera urmeaza sa lege Romania de Ungaria prin interconectarea autostrazilor A1 si M43, intre localitatile Nadlac si Csanadpalota.
Coada de 10 kilometri la vama Nadlac: Trafic deviat la iesirea spre Ungaria
"Noul punct de frontiera va facilita atat traficul international de persoane, cat si traficul ...citeste mai departe despre "Nou punct de frontiera intre Romania si Ungaria" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 15:14
Criza din Ucraina pare ca se linisteste, in toate privintele sale, iar urmatoarea regiune care ar putea deveni un punct fierbinte intre Rusia si Occident este "zona de frontiera" a Marii Negre, din Europa de Est, scrie presa rusa.
Romania, Moldova si Bulgaria, impreuna cu Ucraina ravasita de conflicte se afla in jurul Marii Negre, asemenea Turciei, Abhaziei, Georgiei si Rusiei, scrie jurnalistul irlandez din Rusia Bryan MacDonald, pentru Russia Today.
Acesta pune accent pe primele trei tari, despre care sustine ca sunt zonele de granita in marele joc al Europei, cu toate ca Moldova nu are deschidere la Marea Neagra, fiind insa la doar 50 de kilometri distanta de esentialul port ucrainean Odesa si, prin urmare, isi ocupa locul in aceata regiune, un loc vital strategic.
Citeste mai departe despre "Romania si Moldova, noile puncte fierbinti din marele meci Rusia - UE" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 23:43
Trenurile de calatori si marfa vor incepe sa circule pe Podul 2 peste Dunare intre Bulgaria si Romania din februarie 2014, informeaza Novinite.
Anuntul a fost facut duminica intr-un interviu pentru agentia de stiri Focus de catre Kristian Krastev, CEO al companiei Cailor Ferate de Stat, BDZ Holding. Krastev a declarat ca firma sa lucreaza foarte bine cu omologii din Romania si celalalt vecin - Serbia, dupa ce programul regulat al trenurilor de calatori cu acesta din urma a fost restabilit.
Podul 2 peste Dunare ce leaga Vidin in Bulgaria si Calafat in Romania este parte a coridorului de transport paneuropean IV. Peste 415.000 de vehicule sunt de asteptat sa treaca podul in primul sau an de functionare - 186.000 de automobile, 20.000 de autobuze, 209.000 de camioane, precum si 4.745 de trenuri - 730 de pasageri si 4.015 de marfa. Este de asteptat ca numarul lor sa ajunga la 8.504 pana in 2030. Valoarea totala a proiectului este de 282 de milioane de euro, din care 106 milioane au venit din fonduri europene, iar restul au fost finantari nationale si investitii private.
Proiectul a fost demarat la sfarsitul anilor 1990, dar a fost blocat de mai multe ori. Singurul pod existent intre cei doi vecini din Balcani, Podul 1 peste Dunare ce leaga Ruse de Giurgiu, a fost finalizat in 1954, aminteste Novinite.
Podul trebuia sa fie inaugurat pe 9 mai 2013
In februarie 2013, oficialii au declarat ca Podul 2 peste Dunare va fi inaugurat pe 9 mai, de Ziua Europei, dar... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:15
Romania a investit peste un miliard de euro in securizarea frontierelor externe ale UE, si-a pregatit corespunzator personalul si indeplineste conditiile de aderare la Spatiul Schengen, a spus ministrul de Interne, Ioan Rus, la Reuniunea Grupului Aliantei Progresiste a social-democratilor din PE.
In acest context, oficialul roman a precizat faptul ca "flexibilizarea pozitiei tarii noastre, prin acceptarea compromisului polonez care prevede o abordare in doua etape a aderarii, nu a reprezentat o decizie usoara". Aceasta propunere a fost totusi acceptata de Guvernul Romaniei, pornind de la contextul politic european extrem de complex si dificil, precum si de la necesitatea consensului in ceea ce priveste Guvernanta Schengen.
"Flexibilizarea pozitiei noastre nu inseamna ca renuntam la dorintele noastre privind viitorul Uniunii Europene", a subliniat Ioan Rus, in cadrul reuniunii de marti, de la Parlamentul European (PE).
Demnitarul roman a spus ca Romania isi doreste o Uniune Europeana puternica si functionala, care se bazeaza pe principiile justitiei, transparentei si eficientei.
In acelasi timp, a mai aratat ministrul roman al Administratiei si Internelor, Romania "se opune cu fermitate sistemului bazat pe standarde duble, menite sa fie severe cu statele candidate la Spatiul Schengen si, in acelasi timp, mai flexibile cu statele care fac deja parte din acest spatiu".
"Conditiile trebuie sa fie invariabil aceleasi, iar sistemul de evaluare trebuie sa porneasca... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 16:28
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, intr-un interviu pentru "Rheinische Post", ca ar trebui introduse controale la frontiera in interiorul Schengen, nu doar atunci cand au loc diverse evenimente, precum campionate sportive sau reuniuni importante.
"Granitele deschise au o importanta deosebita pentru spiritul european. Ele reprezinta libertatea si convergenta in Europa. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa ignoram securitatea. Cand tari precum Grecia esueaza in a-si controla granitele externe, trebuie sa putem sa reintroducem temporar controlul la granitele interne. Granitele deschise din Spatiul Schengen nu trebuie sa fie o poarta de acces pentru migratia ilegala", a declarat Hans-Peter Friedrich pentru publicatia din Dusseldorf.
Din acest motiv, ministrul german de interne, membru al Uniunii Crestin-Sociale, a precizat ca este de acord cu omologul francez, Claude Gueant, in ceea ce priveste reformarea actualelor reguli din Schengen.
"De aceea sustin initiativa colegului meu din Franta, Gueant, privind reformarea regulilor din Schengen. Avem nevoie de controale interne nu numai la evenimente precum competitii fotbalistice sau reuniuni importante, ci si cand tarile membre nu-si indeplinesc indatoririle", a spus Hans-Peter Friedrich. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 10:01
Sosirile inregistrate in unitatile turistice de cazare au urcat cu 12,6% in noiembrie comparativ cu luna similara din 2010, dar intrarile la frontiera ale vizitatorilor straini au scazut cu aproape 3%, concomitent cu o reducere de peste 5% a romanilor care au plecat in afara tarii.
In primele 11 luni, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2010, atat sosirile, cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat crestere cu 15,6% respectiv, cu 12%.
Pe toate perioadele de referinta se observa o reducere a numarului de inoptari medii, dinamica acestora fiind in urma cresterilor inregistrate la sosiri.
In luna noiembrie 2011, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat o crestere cu 12,6% si innoptarile o crestere cu 9,2%.
Numarul romanilor care au plecat in strainatate a scazut cu 5,1%
In aceeasi luna, la punctele de frontiera s-a inregistrat scadere la sosirile vizitatorilor straini (-2,9%) si la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani (- 5,1%).
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna noiembrie 2011 au insumat 507.200.
Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna 78,1% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 21,9% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:22