Libertatea presei in lume: "Reporteri fara frontiere" face o radiografie sumbra a peisajului media din Romania

Joi, 18 Aprilie 2019, ora 13:57
2972 citiri
Libertatea presei in lume: "Reporteri fara frontiere" face o radiografie sumbra a peisajului media din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

"Reporteri fara frontiere" a dat publicitatii clasamentul libertatii presei in lume pe 2019. Romania a coborat trei locuri, pana pe pozitia 47. Germania stagneaza, chiar daca a avansat doua locuri, pe pozitia 13.

Romania a coborat trei locuri, pana pe pozitia 47, in cel mai nou clasament international al libertatii presei, dat joi publicitatii de organizatia Reporteri fara frontiere. Aceasta descrie starea presei din Romania in termeni extrem de duri, vorbind despre efectele pe care le au asupra media incercarile politicienilor de a scapa de dosarele de coruptie.

Capitol detaliat referitor la Romania in raportul Reporteri fara Frontiere

"Lipsa interesului Guvernului pentru jurnalism si media, cenzura politica tot mai mare si cresterea autocenzurii sunt principalele trasaturi ale actualului peisaj media. Media au fost transformate treptat in instrumente de propaganda politica.

Sunt foarte politizate, mecanismele lor de finantare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile lor editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor. Aceste fenomene tulburatoare au devenit o obisnuinta in Romania.

Principala preocupare a politicienilor Guvernului, intre timp, pare sa fie evitarea condamnarilor cu inchisoarea, prin amendarea legilor anticoruptie si prin a se asigura ca ei controleaza sistemele judiciare si instantele.

Coalitia de guvernamant a inlocuit o parte din managementul televiziunii publice si a facut-o dependenta de finantarea de la bugetul de stat.

CNA nu isi indeplineste cu adevarat rolul de reglementare si nu condamna abuzurile.

Circa 10 proprietari media sunt in prezent tinta unor proceduri penale de catre DNA sau Parchet.

Autoritatile preseaza constant jurnalistii sa-si dezvaluie sursele si sa incerce sa opreasca orice critica la adresa sistemului.

Agenti ai Guvernului, pozand ca jurnalisti, au inceput sa se infiltreze in organizatii de stiri.

Cateva institutii media independente reusesc sa supravietuiasca alaturi de marile grupuri media, dar sunt tinta unor inspectii fiscale arbitrare de cate ori critica politicieni cu influenta.

Autoritatile, companiile din sectorul privat si persoane fizice au inceput recent sa invoce GDPR ca pretext pentru a refuza accesul la informatii sau sa ameninte si sa ancheteze jurnalisti in legatura cu investigatiile lor de presa."

Turkmenistan, pe ultimul loc. Norvegia conduce

Coreea de Nord nu mai detine lanterna rosie in clasamentul Reporteri fara frontiere, ultimul loc fiin ...citeste mai departe despre "Libertatea presei in lume: "Reporteri fara frontiere" face o radiografie sumbra a peisajului media din Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#libertate presa raport, #Romania libertate presa, #clasament tari libertate presa, #jurnalisti libertate presa , #Stiri Media