Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei mondiale in acest an si anul viitor, avertizand ca escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat ar putea reduce si mai mult expansiunea, investitiile si ar putea intrerupe lanturile de furnizare, transmite Reuters.
Riscurile negative s-au intensificat, a apreciat marti Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta acum la o crestere a economiei globale de 3,2% in 2019 si de 3,5% in 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani fata de previziunile din aprilie.
Este a patra inrautatire a prognozei FMI din octombrie 2018 si pana in prezent.
Datele economice de pana acum si atenuarea inflatiei indica o activitate economica globala mai slaba decat se estima, iar sporirea presiunilor dezinflationiste si tensiunile comerciale si tehnologice reprezinta viitoare riscuri, se arata in raport.
De asemenea, Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarea privind cresterea comertului global cu 0,9 puncte procentuale, la 2,5% in 2019. Comertul ar urma sa se redreseze si sa creasca cu 3,7% in 2020, cu aproximativ 0,2 puncte procentuale mai putin decat in precedenta prognoza.
"Principalul factor de risc la adresa economiei mondiale il reprezinta evolutiile adverse - escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat - care... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 18:14
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere la 3,1% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, iar in paralel prognozeaza o majorare a ratei inflatiei si deficitului de cont curent, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie 2018 FMI estima ca, in acest an Romania va inregistra o crestere economica de 3,4%, in raportul publicat marti institutia financiara internationala si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 3,1% in 2019 si la 3% in 2020.
"Pentru alte economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de crestere in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se modereze pana la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuarii stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investitii si a politicilor favorabile" se arata in raportul FMI.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in sus pentru 2019, pana la o crestere medie anuala de 3,3%, fata de un avans de 2,7% preconizat in toamna, urmand sa coboare la 3% in 2020.
De asemenea, FMI a revizuit in sus estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in acest an, pana la 5,2% din PIB, in conditiile in care in toamna se astepta ca soldul negativ al contului curent sa se reduca pana la 3,4% din PIB.... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 16:17
Ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde (foto), informeaza AFP si Reuters.
"In luna ianuarie, FMI estima ca economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare", a declarat Christine Lagarde, intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat ca FMI nu se asteapta la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne asteptam la o relansare a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an si in 2020. Insa trebuie sa fim foarte clari, relansarea preconizata pentru ultima parte a anului este una fragila", a sustinut seful FMI.
FMI, care urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, avertizeaza de peste un an ca un razboi comercial intre SUA si China ar avea repercusiuni asupra cresterii economiei mondiale. In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:28
Fondul Monetar International a aprobat modificarea reglementarilor privind monitorizarea economiilor mondiale, fiind acum obligatoriu pentru FMI sa estimeze daca politicile unei tari influenteaza negativ sistemul monetar international.
Pana acum, estimarile FMI privind instabilitatea economica erau optionale, dar recenta criza financiara a aratat ca politicile unui stat pot afecta cu usurinta alte state.
"In timp ce supervizarea politicilor valutare ale statelor membre ramane baza supravegherii realizate de FMI, noua decizie va furniza o baza pentru ca FMI sa se implice mai eficient in politicile financiare si economice", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
"In actualul mediu economic dificil si puternic interconectat global, este decisiv sa avem o supraveghere efectiva pentru a ne da posibilitatea sa detectam rapid riscurile si sa oferim la timp politici adecvate", a subliniat seful FMI.
Noile reglementari vor fi incluse in Articolul IV privind consultarile anuale intre FMI si cele 188 de state membre. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:18
Fondul Monetar International a avertizat marti tarilor exportatoare de materii prime sa se pregateasca pentru o scadere a preturilor avand in vedere perspectivele slabe ale economiei mondiale, transmite Reuters.
Cu prilejul publicarii primelor doua capitole din urmatoarea editie a raportului World Economic Outlook, care cuprinde si noile prognoze privind cresterea economiei mondiale, Fondul a avertizat ca pe termen mediu este mai probabil ca preturile materiilor prime sa scada decat sa se mentina la nivelul actual.
'Perspectiva economica globala slaba sugereaza ca este putin probabil ca pretul materiilor prime sa creasca in ritmul inregistrat in ultimul deceniu. De fapt, pe baza prognozelor World Economic Outlook, pretul materiilor prime ar urma sa scada usor in 2012-2013. Riscurile semnificative la adresa cresterii economice globale pun si ele noi presiuni pentru o ajustare in jos a preturilor materiilor prime', se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, preturile la petrol sunt un factor considerabil care determina directia viitoare a preturilor la materiile prime. In situatia in care pretul petrolului ar inregistra o crestere exploziva, ca urmare a unor deficiente in aprovizionare, acest lucru ar putea afecta cererea mondiala si ulterior ar scadea si pretul altor materii prime.
O alta sectiune a World Economic Outlook se concentreaza pe rolul jucat de datoriile gospodariilor in colapsul financiar din 2007 si in relansarea ulterioara. FMI sustine ca in... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 20:13
Christine Lagarde, seful Fondului Monetar International (FMI) a delarat ca economia mondiala este in pericol si a cerut europenilor sa vorbeasca pe o singura voce in ceea ce priveste criza de pe vechiul continent.
"Economia mondiala se afla intr-o situatie periculoasa", a spus Lagarde intr-un interviu pentru Journal du Dimanche, informeaza Reuters.
Criza datoriilor, care va continua si in 2012, dupa ce summit-ul european din 9 decembrie a calmat temporar pietele, "este o criza de incredere in datoria publica si in soliditatea sistemului financiar", a spus aceasta.
Liderii europeni au elaborat un nou tratat pentru o integrare economica mai buna in zona euro, dar nu este sigur ca acest acord va rezolva criza datoriilor, care a inceput in 2009 in Grecia si ameninta acum Franta si chiar o economie puternica precum cea a Germaniei.
"Summit-ul de pe 9 decembrie nu a fost detaliat suficient din punct de vedere financiar si este prea complicat in ceea ce priveste principiile fundamentale", a spus Lagarde.
"Ar fi folositor pentru europeni sa vorbeasca pe o singura voce si sa anunte un plan si un calendar simplu si detaliat", a mai specificat Lagarde, mentionand totdata ca asta asteapta investitorii si ca principiile mari nu impresioneaza.
O parte a problemei a fost si cererile nationale pentru protectionism, care au facut dificila punerea in practica a unei strategii internationale de coalitie, este de parere Lagarde.
Directorul FMI a afirmat si ca tari... mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 10:31
Ritmul lent de recuperare a economiei mondiale va persista si in prima parte a anului urmator, iar cresterea din a doua jumatate a acestui an va fi sub cea anticipata de Fondul Monetar International (FMI), a afirmat directorul general adjunct al instiutiei, John Lipsky, potrivit Mediafax. "Cresterea economiei mondiale va fi probabil inferioara estimarii anterioare de 3,7% pentru a doua jumatate a acestui an", a spus Lipsky, intr-un discurs la un forum pe teme financiare desfasurat la Washington.
In prima jumatate a anului, economia globala a crescut cu 4,7%, a adaugat el. Ultima prognoza economica a FMI, din iulie, anticipa un avans de 4,5% pentru 2010 si 4,25% pentru anul urmator. mai mult
Marti, 28 Septembrie 2010, ora 17:19
Fondul Monetar International (FMI) si-a imbunatatit luni prognoza privind evolutia economiei bulgare in 2010, estimand in prezent o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 0,2%, ca urmare a revenirii exporturilor, relateaza AFP, preluat de NewsIn. "Revenirea mondiala relanseaza exporturile bulgare. Misiunea prevede o crestere a produsului intern brut al Bulgariei cu 0,2% in 2010", a declarat seful misiunii FMI in Bulgaria, Bas Bakker, intr-o conferinta de presa.
Noua prognoza este similara celei a ministerului bulgar de finante, care estimeaza un avans economic de 0,3% in acest an.
Totusi, consumul populatiei nu isi va reveni prea curand, continuand sa scada si in 2010, a avertizat Bakker, care estimeaza ca deficitul de cont curent al Bulgariei va continua tendinta de ajustare accelerata, de la 8,5% din PIB in 2009 la 5,5% in 2010.
Inflatia ar urma sa ramana scazuta in Bulgaria, in jur de 2,2% in acest an, potrivit FMI.
Misiunea - care include si experti ai Comsiei Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Mondiale - a recomandat guvernului bulgar sa limiteze deficitul bugetar la 1,8% din PIB, prin controlul mai strict al cheltuielilor publice, argumentand ca "disciplina fiscala este un pilon important al stabilitatii macroeconomice".
FMI a mai sugerat autoritatilor de la Sofia sa imbunatateasca mediul de afaceri prin eliminarea formalitatilor administrative, reducerea costurilor de reglementare pentru intreprinzatori si prin atacarea serioasa a problemei... mai mult
Marti, 02 Martie 2010, ora 09:33
Redresarea economiei mondiale ar putea incepe din acest an, in loc de prima jumatate a anului 2010, cum este prevazut in estimarile Fondului Monetar International, a declarat, vineri, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Refacerea "ar putea incepe mai devreme de prima jumatate a lui 2010, la sfarsitul lui 2009", a afirmat Strauss-Kahn intr-un discurs sustinut in capitala norvegiana Oslo, citat de Mediafax.
El a precizat ca actuale prognoze ale FMI includ o crestere de 3% a economiei mondiale in 2010, dupa un declin de 1% in 2009.
"Asistam la inceputul sfarsitului crizei", a aratat seful FMI.
Strauss-Kahn a reiterat ca guvernele nu trebuie sa retraga prea rapid masurile de stimulare economica, care ar putea declansa "o recesiune dubla, de tipul W".
Directorul FMI a mai spus ca in mod normal somajul continua sa creasca timp de un an dupa inceputul redresarii, perioada in care autoritatile trebuie sa nu retraga masurile de sprijin.
"Nu putem afirma ca am depasit problemele pana nu stim care este varful somajului", a adaugat el.
Strauss-Kahn a precizat ca Fondul va acorda in acest an imprumuturi de patru ori mai mari, comparativ cu 2008, pentru a sprijini tarile afectate de criza.
Seful FMI a mai aratat ca G20, grupul celor mai mari economii ale lumii, ar avea o reprezentativitate mai mare daca ar include cativa noi membri, dar nu a numit anumite tari.
El a dat totusi ca exemplu statele scandinave, care nu fac parte din G20, sau tarile africane. mai mult
Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 10:33