Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tanasescu: Romania trebuie sa adopte un buget adaptat crizei

Tanasescu: Romania trebuie sa adopte un buget adaptat crizei

Autoritatile romane ar trebui sa scada deficitul bugetar in 2009 la 1-1,5% din PIB, prin politici prudente de cheltuieli, intrucat veniturile bugetare vor fi mult reduse de incetinirea cresterii economice la 3-4%, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentant al Romaniei la FMI. Varful crizei economice nu a fost inca atins la nivelul tarilor dezvoltate, iar influentele acesteia asupra Romaniei nu si-au produs efectele in totalitate, astfel incat masurile de aparare trebuie sa fie luate cat mai rapid, pentru a evita probleme grave in urmatorii doi ani, care s-ar putea manifesta sub forma inflamarii inflatiei, deteriorarii ratei de schimb, reducerii masive a investitiilor si a activitatii economice, a spus Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice.


"Cred ca in momentul de fata Romania este la inceputul crizei, iar marea problema va fi in 2009 si chiar 2010", a declarat prin telefon Tanasescu, aflat la Washington.


Spre deosebire de economiile dezvoltate, primele afectate de criza financiara, Romania prezinta unele elemente macroeconomice de vulnerabilitate ridicata, cum ar fi deficitul de cont curent inalt, situat la circa 14% din Produsul Intern Brut (PIB), inflatie volatila, precum si un deficit bugetar mare, care va depasi, probabil, 3% din PIB in acest an, a afirmat fostul ministru al Finantelor.


"In acest context, cele mai optimiste estimari plaseaza cresterea economica a Romaniei de anul viitor la 4% din PIB, probabil mai putin de jumatate fata de acest an, ceea ce va diminua semnificativ veniturile bugetare, si asa supraestimate in 2008", a aratat Tanasescu.


El a apreciat ca, in conditiile in care veniturile bugetare din acest an se vor situa la cel mult 34% din PIB, desi estimarile autoritatilor erau de 39%, se impune un buget prudent pentru anul viitor, care sa vizeze reducerea cheltuielilor publice si prioritizarea lor, avand in vedere sectoarele care sa aduca o valoare adaugata mare in economie.


Tinta de deficit bugetar pentru acest an este de 2,3% din PIB, dar ministrul Finantelor Publice, Varujan Vosganian, a avertizat, recent, membrii Guvernului, ca aceasta ar putea fi depasita. Incasarile la bugetul de stat s-au ridicat la numai 64,2% din estimarea anuala, reiese din datele Ministerului Finantelor.


Dupa primele zece luni, deficitul bugetului consolidat a fost de 1,5% din PIB.


Noul guvern rezultat in urma alegerilor de la sfarsitul lunii noiembrie va trebui sa elaboreze un nou buget, bazat pe alte cifre privind cresterea economica, inflatia, deficitul bugetar, si care sa actioneze ca un puternic instrument dezinflationist.


"Bugetul trebuie adaptat la situatia de facto, care este una de criza", a spus Tanasescu.


Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor, aprobat de Guvern si trimis Parlamentului, prevede venituri de 223,4 miliarde lei (echivalent a 38,6% din PIB) si cheltuieli de 235,1 miliarde lei (40,6% din PIB), deficitul fiind mentinut la 2%. Bugetul a fost elaborat luand in calcul o crestere economica de 6%, un numar mediu de salariati de 5,2 milioane persoane, cu 145.000 mai mult raportat la 2008, si o rata a somajului de 3,9%. La elaborarea bugetului pentru 2009 a fost luat in calcul un curs mediu de schimb de 3,6 lei/euro.


Politicile economice ar trebui sa vizeze diminuarea deficului de cont curent, care poate fi din ce in ce mai greu finantat in conditiile accesului dificil la finantari pe piata mondiala si inrautatirii perceptiei investitorilor straini despre Romania, a opinat Tanasescu.


Daca autoritatile romane vor viza un plan bugetar multianual, care sa reduca la zero deficitul pana in anul 2012, atunci si deficitul de cont curent al balantei de plati se va reduce cu circa trei puncte procentuale din PIB in urmatorii doi-trei ani, diminuand presiunile pentru atragerea de finantari externe. Autoritatile trebuie, de asemenea, sa faca eforturi pentru atragerea de finantari de la Uniunea Europeana, care nu sunt influentate de conditiile de pe piata financiara.


In acelasi timp, reducerea cheltuielilor publice este importanta, pentru ca cealalta optiune pentru diminuarea deficitului bugetar ar fi cresterea taxelor, creand astfel o presiune suplimentara in economie, in special asupra sectorului privat.


Potrivit lui Tanasescu, in cazul in care Romania ar ajunge intr-o astfel de situatie, una dintre solutii ar fi cresterea cotei unice de impozitare si nu a TVA, intrucat majorarea acesteia din urma ar provoca presiuni inflationiste suplimentare.


O misiune comuna a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale s-a aflat in perioada 3-14 noiembrie la Bucuresti pentru evaluarea stabilitatii sistemului financiar, concluziile urmand sa fie comunicate de catre cele doua institutii financiare internationale peste cateva luni. Misiunea a fost programata inca de anul trecut.


Reprezentantul Romaniei la FMI a aratat ca Romania are un sistem bancar solid, mai puternic decat in alte tari, dar se remarca necesitatea unei mai bune coordonari a reglementarilor intre diferitele segmente alte pietei financiar-bancare si de capital.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1354 ori