FMI si BM: Procesul de recuperare economica este inca fragil

Marti, 09 Iunie 2009, ora 11:52
1342 citiri
FMI si BM: Procesul de recuperare economica este inca fragil

Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala considera ca revenirea economica globala este amenintata de riscuri si este sarcina autoritatilor de reglementare sa ia masuri pentru temperarea inflatiei si a altor probleme care ar putea afecta procesul de recuperare economica, scrie Newsin.

In cadrul unui forum de la Montreal, seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, si presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, au vorbit despre masurile ce trebuie luate dupa terminarea crizei.

Strauss-Kahn si-a mentinut estimarea privind reintrarea pe crestere la inceputul lui 2010, momentul de turnura urmand sa aiba loc in septembrie sau octombrie 2009.

"Continuam sa credem ca cel mai credibil scenariu este ca o revenire va avea loc in prima jumatate a anului viitor", a spus seful FMI.

Insa acesta a avertizat ca principalul risc ar fi ca guvernele sa se miste prea incet in vederea eliminarii activelor toxice din sistemele bancare.

Acesta a subliniat ca nu poate exista o revenire pe crestere pana cand activele toxice nu vor fi eliminate. Pentru a da mai multa incredere pietelor, bancile ar trebui sa faca publice nu doar activele legate de criza subprime din SUA, dar si pe cele ce au legatura cu recesiunea.

"Lipsa de incredere vine din faptul ca nu stim exact unde se afla pierderile si care sunt acestea", a spus Strauss-Kahn. Amenintarea unei inflatii in continua accentuare este prima pe lista temerilor. "Riscul unei inflatii rapide la sfarsitul crizei este foarte real. Cum vom reusi sa scoatem toate sumele suplimentare de bani de pe piete?", s-a intrebat acesta.

"Lumea dupa criza nu va fi una simpla. Perspectiva accentuarii deficitelor guvernamentale in anii ce vor urma reprezinta un nou motiv pentru pentru care trebuie sa incepem sa actionam cu retinere", a declarat Zoellick.

"Personal nu as incerca sa adopt o noua politica de cheltuieli suplimentare, din cauza unui risc ce caracterizeaza momentan mediul economic - iar aceasta tendinta poate fi observate in discutiile cu cancelarul german Angela Merkel si altii - acela al atingerii unui echilibru al cheltuielilor care ne va ajuta sa iesim din aceasta perioada dificila", a declarat Zoellick cu ocazia unei conferinte economice din Montreal.

"In concluzie, decat sa ne concentram pe stimularea economiei, avem nevoie de un efort concentrat, atat privind stimulii fiscali cat si modalitatile prin care sa reparam pietele de credit si sa eliminam activele toxice din banci.

Daca aplicam cu succes un program de stimuli fiscali fara a rezolva problemele de pe pietele de credit, ne amagim singuri", a adaugat Zoellick.|

Oficialul BM a declarat ca nu este inca sigur de unde va veni cererea globala ce va alimenta recuperarea economica, insa a sugerat ca economia chineza ar putea reveni cu o putere mult peste asteptari.

Strauss-Kahn a avertizat ca anumite economii emergente sunt afectate de deficite financiare accentuate care ar putea crea riscuri considerabile ce s-ar putea raspandi in intreaga economie regionala si globala.

Acest lucru nu este cauzat de politici incorecte in statele respective, ci de inghetarea pietelor de capital pe fondul crizei economice.

Criza economica ce afecteaza cele mai sarace state ale lumii ar putea duce la probleme sociale, instabilitate politica si chiar razboaie, care ar putea atinge economia globala chiar daca aceste state sarace au o influenta foarte mica pe pietele financiare.

FMI este aproape de crearea unui sistem de avertizare rapida pentru a incerca sa reduca din timp impactul unor crize economice viitoare.

Strauss-Kahn a declarat ca anumite state nu privesc cu ochi buni ideea publicarii de date privind sistemele bancare proprii, insa spera ca FMI sa aiba pregatit sistemul incipient de avertizare rapida pana la intrunirea de la Istanbul.

Acest sistem se va concentra pe volatilitatea preturilor, inflatie si nevoie de a evita reactiile impulsive, pe termen scurt, la crizele viitoare.

Declaratiile oficialilor vin dupa ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a estimat luni ca majoritatea marilor economii globale se afla acum aproape de cel mai scazut punct al recesiunii si se pare ca acesta a fost atins in aprilie.

Principalul indicator al OCDE a urcat cu 0,5 puncte in aprilie, pentru a doua luna la rand, desi ramane cu 8,3 puncte mai jos decat nivelul din aprilie 2008.

"Este inca prea devreme sa spunem daca este un moment de turnura temporar sau de durata", se arata in raportul OCDE.

Organizatia subliniaza ca indicii mai puternice privind o revenire sunt in legatura cu Franta, Canada, Italia si Marea Britanie. Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945.

PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.

Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.

#inflatie, #criza economica, #recesiune, #stimularea economiei, #FMI , #stiri FMI