Principala provocare pentru IMM-uri este adesea identificarea surselor de finantare care sa le permita dezvoltarea. Nu e de mirare interesul tot mai crescut al intreprinzatorilor pentru liniile de finantare, intrucat numarul proiectelor depuse in acest scop este tot mai ridicat de la un an la altul.
Vestea buna este ca obiectivele ce urmaresc partea de dezvoltare regionala si finantare IMM sunt 100% realizabile, daca solicitantii stiu unde sa se adreseze si ce surse de finantare sa acceseze.
Programul Operational Regional 2014-2020 ofera aceasta oportunitate IMM-urilor, prin axele prioritare specifice, in vederea accesarii fondurilor europene structurale si de investitii provenite din FEDR - Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru a inlatura orice nelamuriri, reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est ne-au oferit cateva informatii utile.
Mai multe detalii despre POR 2014-2020 si posibilitatile de finantare IMM pentru Regiunea Nord-Est sunt de asemenea disponibile in cadrul site-ului inforegionordest.ro.
Cine sunt solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte?
Categoria IMM-urilor, respectiv a Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii, este formata, conform legislatiei, din acele intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri neta anuala de pana la 50 de milioane euro si/sau care detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.
Ce actiuni isi pot gasi sprijin in... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 15:09
Concediul de maternitate si reglementarea lucratorilor sezonieri sunt doua dintre problemele cu care se confrunta majoritatea IMM-urilor din Uniunea Europeana, iar guvernele tarilor europene trebuie includa aceste probleme in politicile economice in care se angajeaza, sustine organizatia patronala care reprezinta interesele producatorilor, comerciantilor si IMM-urilor la nivelul UE (UEAPME).
Oficialii organizatiei solicita reforme structurale, eforturi in directia reindustrializarii, precum si redirectionarea resurselor financiare catre economia reala.
"In prezent, resursele financiare nu sunt investite in economia reala, iar IMM-urile nu beneficiaza de acestea. Un mai bun acces la finantare pentru IMM-uri este deci o necesitate cheie", a declarat Gerhard Huemer, directorul UEAPME, in cadrul conferintei comune a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European.
In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, Secretarul General UEAPME, Peter Faross, a subliniat, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca "abordarea actuala, mai degraba macro-economica, de a contracara criza, trebuie sa mearga mana in mana cu o abordare micro-economica, in sprijinul cresterii competitivitatii IMM-urilor, cu scopul de a imbunatati mediul de afaceri"
Europa nu va reusi sa intre in mult-asteptata faza de revenire la normalitate fara IMM-uri puternice, a completat acesta.
Cum au evoluat IMM-urile la nivel european
In urma unui studiu care evalueaza realizarile in... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:54
Fondul European de Investitii (FEI) si Raiffeisen Bank au semnat un nou acord de finantare pentru IMM-uri, in valoare totala de 40 de milioane de euro, in cadrul initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), se arata intr-un comunicat al bancii.
In baza parteneriatului, Raiffeisen Bank ofera IMM-urilor imprumuturi in lei pe termen mediu si lung pentru capital de lucru si investitii, in conditii de dobanda subventionata si cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE ofera noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune", a declarat Hubert Cottogni, director adjunct al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.
La randul sau, Monica Udrescu, director executiv al Ariei IMM la Raiffeisen Bank a declarat ca, in baza succesului inregistrat pana acum in derularea programelor dezvoltate in parteneriat cu FEI, este convinsa ca aceste solutii de finantare raspund nevoilor de finantare ale IMM-urilor si provocarilor cu care acestea se confrunta.
Pana in prezent, prin intermediul programului JEREMIE, activ din aprilie 2011, au fost acordate deja peste 1.500 de credite, in valoare totala de peste 110... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 14:12
Garantia de la stat este asul din maneca managerilor care vor sa ceara credite la banci. De la inceputul acestui an, peste 5.000 de companii au cerut garantii de la stat pentru credite, iar numarul lor va mai creste pentru ca autoritatile pun la bataie peste 700 de milioane de euro pentru garantii.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat circa 5.250 de garantii pentru sustinerea IMM-urilor in primele 6 luni din 2013, in valoare totala de aproximativ 400 milioane euro, potrivit datelor publicate de FNGCIMM.
Pana la finele anului Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutie detinuta de stat, vrea sa ajunga la un volum de garantii de 720-730 milioane euro acordate firmelor mici si mijlocii.
Din punct de vedere valoric, volumul este usor peste cel al garantiilor acordate in anul 2012, cand au fost acordate aproximativ 703 milioane euro, dar si peste nivelul din 2011, de circa 512 milioane euro.
Comparatia anilor 2012 si 2011, din perspectiva numarului de IMM-uri beneficiare de garantii, a indicat o crestere de circa 12%, respectiv la circa 11.000 de IMM-uri garantate in anul 2012, dovada si a gradului ridicat de penetrare si de cunoastere a activitatii Fondului de catre mediul de afaceri din Romania.
Pasii necesari pentru obtinerea finantarii garantate
Pasul I: Solicitarea acordului de principiu (facultativa)In vederea obtinerii unei garantii, beneficiarul poate transmite FNGCIMM... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:04
Instituirea unui mecanism unic de rezolutie, situatia economica la nivelul Uniunii Europene precum si o propunere comuna a Comisiei Europene si Bancii Europene de Investitii referitoare la stabilirea unor instrumente pentru finantarea IMM-urilor din resursele aferente fondurilor structurale reprezinta principalele subiecte abordate la reuniunea informala a Consiliului ECOFIN, desfasurata la Vilnius (Lituania), in perioada 13 - 14 septembrie 2013.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, consiliul ECOFIN a avut o prima discutie privind instituirea unui mecanism unic de rezolutie.
'Mecanismul propus reprezinta unul dintre cei trei piloni ai Uniunii Bancare, alaturi de mecanismul unic de supraveghere bancara si de schema europeana de garantare a depozitelor bancare. Proiectul de regulament referitor la mecanismul unic de rezolutie stabileste reguli comune privind declansarea procesului de rezolutie si stabileste un Fond unic de rezolutie bancara, ce urmeaza a fi finantat din contributiile bancilor. Uniunea bancara se adreseaza statelor care au adoptat moneda euro, iar statele non-euro pot decide sa adere la aceasta structura", se arata in comunicatul citat.
In acest context, a fost abordata situatia pietelor financiare din UE si posibilitatile de diminuare a fragmentarii pietelor, precum si pasii urmatori in vederea implementarii Uniunii bancare si a unei piete financiare competitive.
Consiliul ECOFIN a discutat, de asemenea, situatia... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 12:09
IMM-urile sunt din ce in ce mai atractive pentru banci si pentru institutiile financiare, care concep credite "preferentiale" sau produse financiare dedicate.
Potentialul IMM-urilor este atractiv pentru banci, in conditiile in care in Romania 90% dintre companii sunt intreprinderi mici si mijlocii si 70% din soldul creditelor acordate companiilor, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre acest segment.
Unul dintre cei mai recenti jucatori interesati de cresterea intreprinderilor mici si mijlocii este Unicredit Tiriac Bank, care se alatura BCR si Raiffeisen in finantarea IMM-urilor prin programul JEREMIE.
Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE) este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale administrata de Fondul European de Investitii.
Credite garantate de minim un an si maxim sase
Reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au anuntat ca banca a finantat IMM-urile cu 25 milioane euro prin programul JEREMIE. Pana in prezent aproximativ 100 de intreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de acest produsul financiar, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc.
BCR si Raiffeisen, alte doua banci cu credite... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:42
UniCredit Tiriac Bank a finantat IMM-urile cu 25 de milioane de euro, bani europeni, prin intermediul initiativei Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE), administrata de Fondul European de Investitii.
Acordate sub forma de imprumuturi cu conditii preferentiale, creditele au atins in prezent o absorbtie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, care permite banciii sa aloce imprumuturi noi in valoare de 87,5 milioane de euro. Garantia JEREMIE acopera 80% din valoarea creditelor.
IMM-urile pot accesa credite in cuantum de maxim 1,875 milioane de euro sau echivalentul in lei, pentru minim un an si maxim sase ani.
Pana in prezent, circa 100 de IMM-uri au beneficiat de produsul cu garantie JEREMIE prin UniCredit Tiriac Bank, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
"Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc (conform descrierilor CAEN). Aproximativ 50% din totalul fondurilor a fost absorbit de companii care isi desfasoara activitatea in Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploiesti), Arges (Pitesti) si Botosani (Botosani)", potrivit reprezentantiilor UniCredit Tiriac Bank.
JEREMIE este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale.... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 12:08
Romania are aprobate 4.000 de proiecte din fonduri structurale, in valoare de 9 miliarde euro, din care Autoritatile de Management au semnat 2.400 de proiecte cu o valoare de piata de 5 miliarde euro, a spus, joi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi."Platile efective se cifreaza la 700 milioane euro", a mai spus Dragoi, care a precizat ca abia din 2009 a demarat procesul de absorbtie.
"2007 a fost un an al negocierilor, 2008 a fost unul al inceperii implementarii, iar in 2009 s-a reusit demararea procesului de absorbtie, care este unul de lunga durata", a precizat Dragoi.
Oficialul MFP a mai spus ca, pana in prezent, Romania a trimis Comisiei Europene 22 de proiecte majore de 2 miliarde euro, cele mai multe fiind in sectorul mediului, urmat de sectorul transporturilor si cel energetic.
El a adaugat ca din 2010 trebuie accelerat ritmul de semnare si ulterior de implementare a fondurilor, dupa ce anul trecut au fost remediate mai multe blocaje in ce priveste absorbtia de fonduri europene, mai ales pentru a sprijini cofinantarea autoritatilor locale si IMM-urilor.
Este vorba, printre altele, si de flexibilizarea criteriilor de eligibilitate, simplificarea ghidurilor de finantare, scheme de garantare si de ajutor de stat. Dragoi a mai spus ca trebuie dezvoltate parteneriatele public-private, care sunt "o forma de stimulare a economiei, cea mai ieftina metoda de dezvoltare". mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 10:58
Romania va contribui in acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul Uniunii Europene (UE), insa cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale pentru plata proiectelor derulate in 2009 prin programe operationale sectoriale, a declarat, pentru NewsIn, o sursa din cadrul Comisiei Europene,relateaza Newsin. "Cererile de plata intermediare pe care autoritatile romane le-au prevazut ca le vor plati beneficiarilor in acest an si pentru care vor cere rambursari Comisiei se ridica la doar 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie. Asadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete", a precizat sursa citata. Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar Romania are alocate, in cadrul acestei initiative, 100 milioane euro. Potrivit datelor CE, suma de 116 milioane euro corespunde estimarilor oficiale de plata anuntate de Ministerul Finantelor pentru ansamblul programelor pentru care Romania poate primi fonduri structurale, respectiv mediu, tranporturi, dezvoltare regionala, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si asistenta tehnica. Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbtia cat mai multor fonduri comunitare. "E vorba de cele 30 miliarde euro care au inceput sa vina in Romania. Pentru asta trebuie proiecte care sa fie implementate. Acum sunt cateva proiecte in derulare, cum este... mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 15:18