Fondurile europene au pompat pana acum 278 de miliarde de euro in tarile membre UE

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:33
2317 citiri
Fondurile europene au pompat pana acum 278 de miliarde de euro in tarile membre UE
Foto: CC0 Creative Commons

O suma de 278 de miliarde de euro a intrat deja in economia reala a Europei prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE) publicat joi, care evidentiaza realizarile celor cinci fonduri ale UE de la inceputul perioadei de finantare, in conditiile in care punerea in aplicare a programelor din perioada 2014-2020 a atins in prezent 'viteza de croaziera', se arata intr-un comunicat al forului comunitar.

Pana in octombrie 2017, aproape jumatate din bugetul pentru perioada 2014-2020 al fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) era angajat pentru proiecte concrete. Pana la sfarsitul anului 2016, aproape 793.500 de intreprinderi au primit sprijin din partea fondurilor, ceea ce a condus la crearea de aproximativ 154.000 de noi locuri de munca.

7,8 milioane de persoane au beneficiat deja de asistenta pentru a-si gasi un loc de munca sau pentru a-si dezvolta competentele si a fost imbunatatita biodiversitatea a 23,5 milioane de hectare de terenuri agricole. In total, pana la sfarsitul anului 2016 fusesera selectate doua milioane de proiecte finantate de UE, adica cu un milion mai multe decat in anul precedent.

''Fondurile structurale si de investitii europene joaca un rol crucial in consolidarea pietei noastre unice. Ele contribuie la cresterea economiilor noastre si stimuleaza crearea de locuri de munca si inovarea in Europa. Combinarea fondurilor structurale cu Fondul european pentru investitii strategice permite, de asemenea, finantarea unor proiecte mai riscante, dar promitatoare. As dori sa ii incurajez pe promotorii de proiecte sa ia in considerare aceasta optiune'', a declarat vicepresedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate.

La randul sau, comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a aratat ca fondurile structurale si de investitii europene functioneaza la randament maxim si vor impulsiona proiectul european in urmatorul deceniu.

"Numarul de proiecte finantate de UE s-a dublat in doar un an, ceea ce arata ca am atins acum viteza de croaziera in ceea ce priveste implementarea. Fondurile structurale si de investitii europene functioneaza la randament maxim si vor impulsiona proiectul european in urmatorul deceniu", a precizat Corina Cretu.

Pe langa proiectele din sectorul digital, al incluziunii sociale si al mediului care sunt lansate acum datorita finantarii UE, raportul arata ca noutatile introduse in perioada de finantare 2014-2020 au adus beneficii considerabile.

Noile conditii prealabile au contribuit la crearea unui climat mai bun pentru investitii, se arata in comunicatul CE.

In martie 2017, o prima evaluare a noilor conditii prealabile pentru succesul investitiilor ("conditionalitatile ex ante") a aratat ca acestea s-au dovedit a fi stimulente puternice pentru reforme intr-o gama larga de sectoare: respectarea normelor privind eficienta energetica sau achizitiile publice, planificarea investitiilor pentru inovare, transporturile sau tehnologiile digitale.

Pentru perioada de finantare post-2020, se are in vedere consolidarea in continuare a legaturii dintre fondurile UE si sprijinul acordat reformelor structurale in statele membre, dupa cum s-a subliniat in documentul de reflectie al Comisiei privind viitorul finantelor UE si in propunerile Comisiei privind aprofundarea uniunii economice si monetare a Europei, prezentate saptamana trecuta.

Raportul CE mentioneaza ca statele membre utilizeaza tot mai mult posibilitatile de simplificare oferite in cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, si anume procedurile online legate de gestionarea fondurilor ("e-coeziune"), procedurile simplificate pentru prezentarea de cereri din partea intreprinderilor ("ghiseele unice") si modalitatile simplificate pentru beneficiari de a solicita rambursari din partea UE.

Simplificarea se afla, la randul sau, in centrul reflectiilor privind arhitectura viitoarei politici de coeziune, cu contributia valoroasa a Grupului la nivel inalt privind simplificarea, instituit de Comisie.

Utilizarea mai inteligenta a resurselor disponibile a condus la o mai mare mobilizare a finantarii private, se arata in comunicat.

In conformitate cu obiectivul Planului de investitii de a mobiliza mai multe investiii, cadrul pentru perioada 2014-2020 a fost creat pentru a sprijini utilizarea pe scara mai larga a instrumentelor financiare. Pana la sfarsitul anului 2016, in cadrul programelor fondurilor ESI au fost angajate pentru aceste instrumente 13,3 miliarde de euro, in principal pentru sprijinirea IMM-urilor, pentru cercetare si inovare si pentru o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.

Instrumentele financiare ale fondurilor ESI sprijina in prezent peste 76.000 de intreprinderi. Proiectele de sprijinire a IMM-urilor selectate pana in prezent in cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR) reprezinta finantari private mobilizate in valoare de 11,5 miliarde de euro, fata de un obiectiv de 42 de miliarde de euro, se arata in comunicat.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#fonduri europene , #Fonduri structurale