Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Se reiau platile pentru proiectele POS CEE, dupa 5 luni de suspendare

Se reiau platile pentru proiectele POS CEE, dupa 5 luni de suspendare


Platile pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CEE), cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost deblocate luni, 15 octombrie.

Astfel, incepand de luni, se reia decontarea sumelor catre beneficiarii programului. Valoarea totala a platilor din perioada urmatoare se va ridica la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro), conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei.

Pe parcursul celor cinci luni in care platile au fost suspendate, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1.725 de contracte de finantare.

POS CEE asigura finantare pentru IMM-uri, cercetare/dezvoltare, IT&C si sectorul energetic.

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care erau blocate platile pe principalele cinci programe operationale.

Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie

Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.

Conform unei analize realizata de Volksbank Romania, doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat si IMM-urilor, ceea ce constituie unul dintre motivele pentru care gradul de absorbtie al fondurilor UE este redus in Romania.

Numai 15% din fondurile UE sunt destinate IMM-urilor - analiza Volksbank

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2206 ori