Firmele care fac export ar putea sa nu mai primeasca direct bani pentru participarea la targuri, aceste cheltuieli urmand sa se deduca din impozitul pe profit, a anuntat ministrul Economiei, Claudiu Nasui.
Potrivit oficialului, pana acum, banii pentru acest program se duceau doar catre un numar limitat de firme, care erau mereu aceleasi.
"Programul care este acum in vigoare nu ajuta exporturile, este doar un vehicul de a lua bani de la stat prin acesti intermediari si a se plimba prin locuri luxoase pe banii contribuabililor, de care beneficiaza un cert foarte restrans de interese. Eficienta participarii pe bani publici, pe banii contribuabililor, in Dubai, in New York, in Singapore, Las Vegas, Abu Dhabi, nu este in niciun fel evaluata, noi nu avem un indicator daca a mers bine. Avem doar o autoevaluare unde am gasit numeroase nereguli, pe care le fac aceste firme. Daca ele spun ca fac contracte de milioane de euro, apoi cifra de afaceri este zero ani la rand, unde sunt acele contracte?", s-a intrebat ministrul Economiei.
Acesta spune ca solutia pentru a incuraja exporturile nu este acordarea de subventii catre unele firme, in functie de fiecare ministru.
"Aceasta schema intretine o cardasie intre firme asa-zis private, care traiesc din banii statului, si indivizi din interiorul statului, care primesc avantaje personale in aceasta schema, lucru confirmat si de rapoartele Curtii de Conturi, si de rapoartele Corpului de control", a mai declarat ministrul.... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2021, ora 13:44
Consumul final de energie electrica in primele sapte luni a scazut cu 6,5%, la 30.321 milioane kWh, fata de perioada corespunzatoare a anului 2019, iar exportul de energie electrica a fost de 2.894,8 milioane kWh, in crestere cu 520,7 milioane kWh (21,9%), a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS).
"In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, resursele de energie primara au scazut cu 13%, iar cele de energie electrica au scazut cu 4,5%, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Principalele resurse de energie primara in perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020 au totalizat 17,7 milioane tone echivalent petrol (tep), in scadere cu 2,647 milioane tep fata de perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019. Productia interna a insumat 10,322 milioane tep, in scadere cu 1,471 milioane tep fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importul a fost de 7,383 milioane tep", arata datele INS.
In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 36.416,1 milioane kWh, in scadere cu 1.706,9 milioane kWh, fata de perioada corespunzatoare a anului 2019.
Productia din termocentrale a fost de 11.157,9 milioane kWh, in scadere cu 2.336,5 milioane kWh (-17,3%). Productia din hidrocentrale a fost de 9.153,6 milioane kWh, in scadere cu 1.929,5 milioane kWh (-17,4%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6.473,5 milioane kWh, in crestere cu 112,4 milioane kWh (+1,8%).
Productia din centralele electrice eoliene in perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020 a... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 10:24
Pandemia de coronavirus a cauzat o intrerupere fara precedent a comertului mondial, situatie care a afectat si importatorii si exportatorii romani. Acestia au trebuit sa infrunte lockdown-uri, schimbari de reguli, restrictii, interdictii si au beneficiat de ajutor limitat. Cum s-au descurcat in criza, in aceste conditii?
Peste 70 % din firmele din Romania care realizeaza exporturi au fost afectate in luna martie de pandemie, arata un sondaj derulat de Institutul National de Statistica (INS) printre peste 1 700 de companii. Dintre acestea, 20 % nu au mai avut deloc exporturi in luna martie, iar pentru peste 6 % dintre firme exporturile s-au restrans cu peste 50 %. Doar pentru 10 % dintre companii exporturile au crescut.
Printre acestea se numara companiile care au facut export de cereale. Cauzele principale invocate pentru reduceri au fost diminuarea capacitatii de productie, probleme de transport, interdictii temporare legale de export, lipsa materiilor prime din import, dar si anularea unor contracte.
Situatia este similara si in cazul importurilor. Cele mai multe firme importatoare (60 %) au fost afectate de pandemie, 8 % nerealizand deloc importuri, iar pentru 6 % dintre ele activitatea scazand cu peste 50 %. Pentru 15 % dintre companii, insa, importurile au crescut. Un exemplu pot fi importatorii de medicamente, ale caror afaceri au inflorit. In ceea ce priveste cauzele care au dus la reducerea importurilor, pe langa reducerea capacitatii de productie,... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 12:28
Rusia opreste exporturile de cereale din cauza pandemiei de coronavirus si a secetei persistente. Acest lucru poate duce la o penurie suplimentara de produse alimentare pe piata mondiala.
Rusia, de cativa ani cel mai mare exportator de grau din lume, a oprit temporar livrarea de cereale pe piata mondiala.
Moscova a explicat ca a decis inca de la finele lunii martie sa limiteze vanzarile de grau, secara, orz si porumb catre tari din afara Uniunii Economice Eurasiatice, care include un numar de cinci tari post-sovietice. Din aprilie pana la sfarsitul lui iunie, exporturile acestor bunuri se vor limita la 7 milioane de tone.
Aceasta cota s-a epuizat la sfarsitul lunii aprilie. Avand in vedere cresterea preturilor la cereale pe piata mondiala si a unei ruble slabe, companiile agricole rusesti gasesc vanzarile in strainatate deosebit de atractive.
Iata motivul pentru care exporturile au fost restrictionate. Prin aceasta masura de precautie, guvernul rus doreste sa protejeze piata interna de cresterea pretului la paine, dar si de eventuale lipsuri.
Veniturile Rusiei au scazut cu rapiditate
O astfel de implicare a statului pe piata are o buna justificare in plan intern si este explicabila in aceste momente de mare incertitudine, pricinuite de pandemia de coronavirus. In urma cu saptamani, tari asiatice, precum Vietnam si China, au actionat in mod similar, restrictionand exportul de orez.
Insa pentru economia ruseasca si bugetul de stat, aceasta sistare a... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 13:22
Rusia, primul exportator mondial de grau, isi suspenda exportul mai multor cereale - grau, secata, orz si porumb - pana la 1 iulie, a anuntat duminica Ministerul rus al Agriculturii, relateaza AFP.
Moscova a hotarat la inceputul lui aprilie sa-si limiteze exporturile de cereale - la sapte milioane de tone - pana la 30 iunie, motiv pentru care a fost criticata de organizatii multilaterale ca FAO, OMC si OMS, care se tem ca aceste restrictii in timpul pandemiei noului coronavirus ar putea sa conduca la penurii alimentare.
Insa, duminica, aceste cote au fost "in intregime epuizate", a precizat ministerul intr-un comunicat.
Astfel, exporturile de cereale "urmeaza sa fie suspendate pana la 1 iulie 2020", a anuntat Guvernul.
Rusia este primul exportator mondial de grau si unul dintre principalii producatori si exportatori de cereale din lume.
Guvernul rus a anuntat la jumatatea lui martie ca intentioneaza sa puna in aplicare restrictii ale exportului anumitor produse alimentare, din cauza pandemieiCOVID-19, pentru a asigura stabilitatea pietei nationale.
Aceasta decizie risca sa provoace o crestere si mai mare a cursurilor, deja mari. Vineri, pe Euronext, tona de grau se tranzactiona cu 199 de euro la termen in mai, iar cea de porumb cu 165,75 euro la termen in iunie. ...citeste mai departe despre "Rusia isi suspenda exportul de cereale pana la 1 iulie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 20:48
Exportul de bustean in afara spatiului comunitar va fi interzis pentru 10 ani, incepand cu 1 ianuarie 2012, potrivit unui proiect de lege adoptat, joi, de Camera Deputatilor, for decizional.
S-au inregistrat 316 voturi "pentru" si o abtinere.
Potrivit textelor adoptate, "se interzice exportul de bustean, cu sau fara coaja, sau lemn rotund, pentru o perioada de 10 ani, in spatiul extracomunitar incepand cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdictiei de export a masei lemnoase se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda in cuantum de 100.000 lei".
De asemenea, proiectul prevede instituirea Registrului national de evidenta informatizata a proprietatilor forestiere la nivelul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, in vederea aplicarii regimului silvic si gestionarii durabile a fondului forestier.
"Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publica a statului este finantata de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publica a statului. In vederea asigurarii transparentei recoltarii masei lemnoase din fondul forestier national se instituie Catalogul national al masei lemnoase la nivelul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia.
Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura va publica Catalogul national al masei lemnoase de site-ul propriu,... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 15:38
Romania a devenit prima tara care a blocat exporturile de cereale in timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), o decizie dramatica si care ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global, se arata intr-o analiza realizata vineri de Bloomberg.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, joi seara, ca in perioada starii de urgenta se va suspenda exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, ulei de seminte si zahar.
Se estimeaza ca starea de urgenta va dura cel putin pana la mijlocul lunii mai.
Prezent joi seara la postul national de televiziune TVR 1, premierul Ludovic Orban a fost intrebat daca se ia in calcul oprirea exportului la grau si a raspuns: "Da, cel putin la grau, pentru ca in luna martie au fost niste cifre de export neasteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grau, din cauza faptului ca a crescut pretul si este o cerere mare. Noi nu ne putem permite sa lipsim Romania de cantitatile de grau necesare pentru asigurarea consumului zilnic pana la recolta".
Totusi, decizia este in mare masura simbolica, apreciaza Bloomberg. Romania, al doilea exportator de grau din UE, a recoltat deja si a vandut mare parte din recolta in acest moment al sezonului agricol. Mai putin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimarilor firmei UkrAgroConsult, care ofera servicii de consultanta pentru sectorul agricol.
Decizia este inca un... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 15:54
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a anuntat joi ca are pregatite textele pentru rechizitii si pentru suspendarea exportului de cereale, dupa ce a constatat ca in luna martie s-au exportat 700.000 de tone.
"In luna martie s-au exportat 700.000 de tone. Procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, in 24 de ore.
Am refacut toata procedura prin Ordin de Ministru si am facut, bineinteles, si apel la traderi si la marii fermieri sa inceteze cu aceasta activitate", a declarat Adrian Oros, in debutul sedintei de guvern.
Acesta a precizat ca sunt pregatite textele "si pentru rechizitii si pentru suspendare", dupa ce premierul a subliniat ca este necesara formularea unei solicitari privind adoptarea acestor masuri.
"Sa imi si formulati o solicitare privind adoptarea unei masuri. Daca va fi necesar, eu sunt hotarat inclusiv sa interzicem exporturile si daca va fi necesar sa facem rechizitii. Noi trebuie sa asiguram cantitatile necesare pana la viitoarea recolta pentru a asigura necesarul de grau pentru consumul intern", a mentionat Ludovic Orban.
Orban: Dezmat in export
Totodata, premierul Ludovic Orban a afirmat ca pe piata cerealelor exista "un adevarat dezmat in materie de export".
"Domnul Ministru al Agriculturii, primesc semnal de alarma privitor la ceea ce se intampla pe piata cerealelor. Aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite sa acceptam, ca din lacomie, unii proprietari de cantitati de cereale sa... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 19:27
Ambasadorul Kazahstanului la Bucuresti, Nurbakh Rustemov, a afirmat, intr-o intalnire cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ca au fost initiate discutii cu o companie romaneasca pentru exportul de bovine Angus, iar oficialul roman a aratat ca analizeaza oportunitatea de a efectua o vizita la Astana, pentru intarirea relatiilor comerciale dintre cele doua tari.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), remis, joi, AGERPRES, in data de 15 ianuarie 2020, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Nechita-Adrian Oros, l-a primit la sediul institutiei pe ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania, ES Nurbakh Rustemov. La intalnire au participat secretarul de stat Emil Florian Dumitru, precum si directori si experti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR.
Scopul intalnirii a fost de a discuta subiecte ce vizeaza dezvoltarea relatiilor de cooperare bilaterala, intensificarea schimburilor comerciale intre cele doua tari, colaborarea in domeniul agricol si invatamantul universitar agricol, exportul de animale in Kazahstan, cooperarea pentru transferul de tehnologie agrara si posibilitatea initierii unor parteneriate intre oamenii de afaceri interesati de potentialul pe care il ofera Kazahstanul in domeniul agricol.
In cadrul discutiilor, Oros a apreciat ca Republica Kazahstan este un partener important al Romaniei in sectorul industrial si energetic si si-a exprimat speranta ca impreuna sa fie identificate solutii... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 14:32