În timp ce UE se laudă cu scăderea consumului de gaze, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de GNL

Luni, 04 Martie 2024, ora 14:50
0 citiri
În timp ce UE se laudă cu scăderea consumului de gaze, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de GNL

În timp ce Uniunea Europeană vorbește despre tranziția ecologică și eliminarea utilizării gazelor naturale ca sursă de energie, în SUA producția de gaze naturale, exporturile de gaze naturale, atât sub formă de gaz natural lichefiat – GNL, cât și prin conducte, au urcat la noi recorduri în 2023.

Anul trecut, SUA a devenit cel mai mare exportator de GNL din lume, învingând Quatar și Australia.

Iar ponderea gazelor naturale a crescut la un alt record de 42,7% din energia totală generată în SUA.

SUA, cel mai mare producător mondial de gaze naturale

Statele UE au prelungit până în 2024 acordul de reducere a consumului de gaze naturale și se trag numeroase semnale de alarmă cu privire la dezindustrializarea regiunii, în condițiile în care cererea a scăzut cu 18% în perioada august 2022 – decembrie 2023, fiind redusă cu 101 miliarde metri cubi.

Mai mult decât atât, factorii de decizie ai UE sunt preocupați cu legiferarea interdicției centralelor pe gaz pentru încălzirea locuințelor în statele membre ale blocului comunitar.

Între timp, producția anuală de gaze naturale comercializată în SUA a crescut cu 4,7%, până la un record de 41,3 trilioane de picioare cubi în 2023, scrie wolfstreet.com, citând datele Agenției Internaționale pentru Energie – AIE.

Anul trecut, producția de gaze naturale a crescut cu 113% din 2006 și cu 41% din 2017, ca urmare a boom-ului masiv al fracturării hidraulice practicate de SUA.

Statele Unite sunt cel mai mare producător mondial de gaze naturale încă din 2011. SUA au exportat gaze naturale prin conducte în Mexic de la sfârșitul anilor 1990 și, într-o măsură mai mică, în Canada. SUA au de mulți ani un mic terminal de export de GNL în Alaska.

Exporturile de GNL

Exporturile pe scară largă de GNL către restul lumii au fost posibile doar când primul terminal de export de GNL la scară largă de pe Coasta Golfului a început să funcționeze în 2016.

Exporturile totale de gaze naturale prin GNL către restul lumii și prin conducte către Mexic și Canada au crescut cu 10,2% în 2023, până la un nou record de 7,6 trilioane de picioare cubi, sau aproximativ 18% din producția comercializată în SUA.

Exporturile prin GNL au crescut cu 12,4% până la un record de 4,34 trilioane de picioare cubi în 2023.

Exporturile prin conducte către Mexic și Canada au crescut cu 7,6%, până la 3,27 trilioane de picioare cubi în 2023.

Europa, cel mai mare cumpărător

Europa a fost pentru al doilea an cel mai mare cumpărător de GNL din SUA. Exporturile către Europa au crescut la un record de 2,70 trilioane de picioare cubi în 2023, reprezentând 62% din exporturile de GNL din SUA

Asia a fost inițial cel mai mare cumpărător de GNL din SUA, la început Japonia și Coreea de Sud, apoi și China și India. În 2021, exporturile de GNL în Asia au atins un record de 1,68 trilioane de picioare cubi.

Începând cu 2022, pe măsură ce vânzările în Europa au crescut, cele către Asia au început să scadă. În 2023, vânzările către Asia au fost de 1,14 trilioane de picioare cubi.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "În timp ce UE se laudă cu scăderea consumului de gaze, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de GNL" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Cum s-au repliat afaceristii romani fata de impozitarea agresiva impusa de stat
Numarul de firme infiintate in primele doua luni ale acestui an a avut evolutia influentata de recentele cresteri de impozite din 2023 si ianuarie 2024, astfel structura acestora a fost modificata,...
#economie , #Stiri Macroeconomie