Emisiile de dioxid de carbon la nivel global ar putea sa scada cu 7% in acest an, in functie de restrictiile si masurile de distantare sociala luate impotriva epidemiei de coronavirus, arata un studiu publicat marti in revista Nature Climate Change.
Studiul, semnat de un grup de cercetatori de la institutii din Europa, SUA si Australia, a analizat emisiile zilnice de CO2 din 69 de tari, din cele 50 de state americane si din 30 de provincii ale Chinei, sase sectoare economice si trei niveluri de duritate ale masurilor de inchidere si izolare sociala, folosind date precum consumul zilnic de energie electrica si datele obtinute de la serviciile mobile de tracking.
In cursul anului 2019, la nivelul intregii planete au fost emise in jur de 100 de milioane de tone de dioxid de carbon pe zi, prin arderea combustibililor fosili si in urma proceselor industriale de productie, conform studiului.
La inceputul lunii aprilie a acestui an, emisiile globale de dioxid de carbon au scazut la 83 de milioane de tone pe zi, o scadere de 17%, iar unele tari au raportat scaderi ale emisiilor medii de pana la 26% in perioada de varf a izolarii.
Daca pana la jumatatea lunii iunie se va reusi revenirea la starea dinainte de pandemie, atunci emisiile din acest an ar putea fi cu 4% mai mici decat cele de anul trecut. Insa, daca restrictiile vor continua pe intreaga durata a anului, atunci emisiile ar putea scadea cu 7% prin raport cu anul trecut, conform raportului. Aceasta ar fi cea mai... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 21:21
Microsoft a anuntat, joi, ca va ajunge pana in 2030 sa extraga dioxid de carbon din atmosfera, iar pana in 2050 spera sa fi captat suficient pentru a compensa in totalitate emisiile produse vreodata de companie, alaturandu-se altor giganti de tehnologie care si-au stabilit tinte ambitioase pentru combaterea incalzirii globale.
Producatorul sistemului de operare Windows a explicat ca va finanta programul cu o taxa interna pe carbon si ca noul sau fond pentru inovatii in domeniul climei va investi un miliard de dolari in urmatorii patru ani in tehnologii noi pentru reducerea emisiilor de carbon, relateaza Reuters.
Microsoft anticipeaza ca va genera 16 milioane de tone de dioxid de carbon in 2020, inclusiv emisii indirecte din activitati precum calatorii in interes de afaceri.
Apple
Producatorul de iPhone-uri a anuntat in martie anul trecut ca si-a redus emisiile de dioxid de carbon cu 64% din 2011, prevenind astfel ca 2,8 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon sa intre in atmosfera.
Compania a mai anuntat tot atunci ca si-a dublat numarul furnizorilor care folosesc doar energie curata pentru productie si ca, pana in 2020, este pe cale sa adauge 4 gigawati de energie regenerabila la energia utilizata de lantul sau de furnizori.
Unitatile Apple la nivel global, inclusiv magazinele, birourile si centrele de date din 43 de tari, utilizeaza doar energie regenerabila.
Amazon
Directorul general al Amazon, Jeff Bezos, s-a angajat ca pana in 2040... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 09:32
Cresterea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera pana in 2050 va reduce valoarea nutritiva a numeroase culturi, ceea ce ar putea produce deficiente de zinc, fier si proteine in cazul a milioane de persoane, avertizeaza un studiu publicat luni in jurnalul stiintific Nature Climate Change si citat de AFP.
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Harvard, care au analizat 225 de alimente diferite, cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera, care ar putea ajunge la 550 de parti per milion (ppm) in jurul anului 2050 - fata de 405 ppm in 2017, "ar reduce cu 3% pana la 17% continutul de fier, proteine si zinc din numeroase culturi de baza".
Aceasta scadere a valorii nutritive a alimentelor se va traduce printr-o "deficienta de zinc in cazul a 175 de milioane de persoane, dar si de proteine, la 122 de milioane de persoane, pana in 2050, exacerbandu-se carentele (nutritionale) existente deja la peste un miliard de oameni", se arata in concluziile cercetarii.
Aceste persoane se vor adauga celor 662 de milioane de locuitori ai planetei care sufera de carenta de proteine, celor 1,5 miliarde care se confrunta cu deficienta de zinc si celor 2 miliarde care au deficit de fier.
"Carentele de zinc afecteaza sistemul imunitar, copiii avand cel mai mare risc de a contracta boli precum infectii respiratorii, malarie sau boli diareice", a explicat cercetatorul Matthew Smith intervievat de AFP.
"Un deficit de fier poate provoca anemie" sau poate creste numarul... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 23:00
Concentratia de dioxid de carbon in atmosfera terestra a ajuns la un nivel record in anul 2016, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), care avertizeaza ca aceasta evolutie ar "initia schimbari impredictibile in sistemul climatic".
Cresterea de anul trecut a fost cu 50% mai mare decat media ultimilor zece ani, relateaza BBC.
Cercetatorii afirma ca nivelul de CO2 a ajuns la cea mai ridicata concentratie din ultimii 800.000 de ani, ca urmare a activitatii antropice si fenomenului meteorologic El Nino.
Raportul OMM de anul acesta privind concentratia de gaze de sera are la baza masuratori realizate in 51 de tari.
Concentratia medie de CO2 in anul 2016 a fost de 403,3 de parti per milion (ppm), fata de 400 ppm in 2015.
"Este cea mai mare crestere inregistrata in cei 30 de ani de cand avem aceasta retea", a declarat dr. Oksana Tarasova, sefa programului de monitorizare atmosferica al OMM.
Fenomenul El Nino este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde si secetoase in parti ale Pacificului si afecteaza clima la nivel global, prin impactul asupra cantitatii de CO2 in atmosfera, ca urmare a secetei care limiteaza nivelul de dioxid de carbon absorbit de plante.
Emisiile de CO2 ca urmare a activitatilor antropice au scazut in ultimii ani, potrivit raportului, insa Tarasova a explicat ca ceea ce conteaza cu adevarat este cantitatea de CO2 in aer, in conditiile in care acest gaz ramane prezent in atmosfera timp de mai multe secole.... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 18:52
Marile companii industriale din UE, de la afacerile cu ciment, otel si pana la cele din sectorul mase plastice, sunt in cautarea unor solutii care sa le protejeze in fata unei legislatii europene de mediu din ce in ce mai aspra.
Si mai tentanta este promisiunea de a transforma reziduurile toxice in produse vandabile care sa creasca profitul companiilor, iar acest fenomen a inceput sa dezvolte planurile investitionale ale firmelor din Germania, remarca agentia Bloomberg.
Deseuri profitabile
Heidelberg Cement a decis sa transforme in ciment zgura din furnalele de ardere a agregatelor, sperand ca astfel sa reduca si emisiile de dioxid de carbon cu 23% in cursul acestui an.
Colosul Thyssen Krupp ar putea sa devina un nume cunoscut si in alt domeniu decat cel al otelului, dupa ce cercetatorii din grup au descoperit ca gazele emise in topitoriile Krupp pot fi transformate in produse usor vandabile, precum metanolul.
La fabrica de mase plastice Covestro, detinuta de concernul Bayer, lucrurile stau si mai simplu. Dioxidul de carbon emis va fi colectat si transformat in spuma folosita la producerea saltelelor si a echipamentelor sportive.
Eforturile depuse in acest sens de acesti piloni ai industrie germane dateaza dinainte de declansarea scandalului emisiilor in curtea Volkswagen si nu reprezinta decat o incercare de a combate incalzirea globala.
Companiile fortate sa isi reduca emisiile poluante incearca pe cat posibil sa si scoata un profit din aceasta... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 14:27
Doar sase tari produc aproape 60 la suta din emisiile de dioxid de carbon, unul dintre gazele cu efect de sera care provoaca incalzirea Pamantului.
Impreuna, China si Statele Unite, aflate pe primele doua locuri, sunt responsabile de mai mult de doua cincimi din cantitatea de CO2 eliberata in atmosfera.
Business Insider noteaza faptul ca viitorul planetei depinde de masurile luate de aceste state pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, un gaz care contribuie la incalzirea globala.
1. China
China emite aproape de doua ori mai multe gaze de sera decat SUA, tara aflata in prezent pe locul secund, pe care a intrecut-o in 2006 in acest clasament. Statul asiatic este responsabil pentru 30% din totalul emisiilor de CO2 din lume.
Guvernul american estimeaza ca aceasta cantitate se va dubla pana in 2040, daca Beijingul nu va lua masuri.
China este dependenta de combustibilii fosili pentru producerea electricitatii si a otelului, insa abia recent a impus niste limite in ...citeste mai departe despre "Sase tari sunt responsabile de aproape 60% din emisiile de dioxid de carbon - Vezi topul" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 09:19
Romania ar putea acorda gratuit producatorilor de energie circa 75 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, intr-un interval de sapte ani care va incepe in 2013, circa jumatate urmand sa fie obtinute de OMV si centralele din Turceni si Rovinari, potrivit Mediafax.Ministerul Economiei va solicita certificatele autoritatilor de reglementare din Uniunea Europeana inainte de termenul limita de 30 septembrie si a inceput deja consultari publice privind propunerea de a aloca certificatele evaluate la 894 milioane de euro, la preturile actuale, potrivit datelor institutiei puse la dispozitia Bloomberg.
"Sectorul energetic din Romania beneficiaza de acest program al UE, in conditiile in care furnizorii de energie vor putea sa investeasca in infrastructura, in loc sa plateasca certificatele", a explicat institutia.
Tarile din estul si centrul Europei, intre care Romania, Cehia si Polonia, au obtinut in 2008 o exceptare de la o reglementare UE care prevede ca producatorii de energie trebuie sa isi cumpere toate certificatele de dioxid de carbon.
Exceptarea permite companiilor de utilitati sa obtina gratuit, din 2013, certificate echivalente cu 70% din emisiile medii anuale din intervalul 2005-2007, legate de productia nationala de electricitate si datele referitoare la consum.
Proportia va scadea anual, astfel incat din 2020 companiile energetice vor fi obligate sa cumpere de pe piata toate certificatele necesare.
OMV Petrom va obtine 10,3 milioane de certificate... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:56
Anul trecut, emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au atins un nivel record, respectiv de 30,6 miliarde de tone, nivel ce a determinat "un recul puternic" in lupta cu incalzirea globala, conform Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), transmite Mediafax."Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au fost anul trecut cele mai ridicate din istorie, potrivit ultimelor estimari ale AIE.
Dupa o scadere in 2009, cauzata de criza financiara mondiala, emisiile au urcat la nivelul record de 30,6 miliarde de tone, cu 5% mai mult fata de 29,3 miliarde de tone in 2008, an in care a fost inregistrat precedentul record", a anuntat agentia.
Aceasta evolutie reprezinta un important pas inapoi pentru planurile de a limita cresterea temperaturii globale la 2° Celsius, a afirmat economisutl sef al AIE, Fatih Birol.
Plafonarea incalzirii global la 2° Celsius a fost stabilita de liderii politici ai marilor economii la o reuniuni organizata anul trecut la Cancun, Mexic.
AIE sustine ca pentru a respecta acest obiectiv emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic nu trebuie sa depaseasca 32 miliarde de tone pana in 2020.
Anul trecut, 44% din emisii au fost generate de productia de energie pe baza de carbune, 36% de energia pe baza de petrol, iar restul a revenit gazelor naturale.
Circa 40% din totalul emisiilor provin din tarile bogate, membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Aceste state sunt responsabile, insa, de... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 15:54
Romania va demara primul proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon, pentru termocentrale, impreuna cu cea mai mare companie energetica din Norvegia, Statkraft, proiect ce ar putea costa pana in 500 milioane euro, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, relateaza NewsIn."Vom declansa primul proiect pilot pentru captarea emisiilor de dioxid de carbon din Romania. Acest proiect presupune o instalatie cu o tehnologie avansata pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si il vom promova impreuna cu Statkraft, cea mai mare companie energetica din Norvegia.
Acestia ne-au contactat pe noi si au pregatit un grant de 100 milioane euro.
Participarea norvegienilor va fi de 200 milioane euro, iar noi participam cu restul de pana la 400-500 milioane euro, cat am estimat ca va costa proiectul", a declarat joi Tudor Serban, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit acestuia, astfel de proiecte costa chiar si pana la un miliard de euro."Nu am stabilit inca de unde vom lua banii necesari, pentru participarea Romaniei. Si nu am stabilit care termocentrala va beneficia de aceasta instalatie.
Toate termocentralele au probleme, sunt mari poluatori si risca sa fie inchise. Micsorarea noxelor este prioritara. Toata industria are proiecte si programe care au in vedere rezolvarea problemelor de mediu", a adaugat secretarul de stat al Ministerului Economiei.Tudor Serban a mai spus ca spera ca, in 2010, sa parafeze acordurile intre cele doua tari. mai mult
Joi, 25 Iunie 2009, ora 12:46