Germania va majora pana la 25 de euro pe tona pretul pus pe emisiile de dioxid de carbon

Luni, 16 Decembrie 2019, ora 16:13
3138 citiri
Germania va majora pana la 25 de euro pe tona pretul pus pe emisiile de dioxid de carbon
Foto: Pixabay

Guvernul condus de Angela Merkel si landurile germane au ajuns la un acord privind majorarea pretului pus pe emisiile de dioxid de carbon, una din principalele masuri ale strategiei de mediu a Berlinului, a anuntat luni Ministerul german al Mediului, transmite AFP.

Prevazut initial la 10 euro pe tona, pretul pus pe emisiile de dioxid de carbon va fi stabilit la 25 de euro pe tona, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, se arata in acordul negociat in noaptea de duminica spre luni de Guvernul federal german si landuri.

Ulterior, pretul emisiilor de CO2 va fi majorat treptat la 30 de euro pe tona in 2022, pentru a ajunge la 55 de euro pe tona in 2025, data la care aceste permise nationale de emisii de CO2 ar urma sa se integreze intr-un sistem european extins, la un pret cuprins intre 55 si 65 de euro.

Acest sistem, destinat sa completeze piata europeana de tranzactionare a cotelor de emisii poluante, ar urma sa antreneze o crestere de 7-8 eurocenti pe litru a pretului carburantilor.

Masura autoritatilor de la Berlin este destinata sa acopere limitele actuale ale pietei europene a carbonului, care nu acopera decat jumatate din emisiile de CO2, in conditiile in care singurele sectoare care sunt luate in calcul sunt industria grea sau energia, lasand deoparte constructiile sau transporturile.

Toate veniturile generate de pe urma majorarii pretului pentru emisiile de CO2 vor fi utilizate pentru a reduce taxele pe care consumatorii germani trebuie sa le plateasca in tranzitia tarii spre energiile regenerabile.

Alte masuri incluse in planul pentru mediu al Berlinului, care ar urma sa fie aprobate vineri de Parlamentul german, vizeaza o reducere a pretului biletelor de tren si ajutoare pentru renovarea energetica a imobilelor.

In luna septembrie a acestui an, cancelarul Angela Merkel a prezentat un amplu program destinat sa ajute Germania sa isi atinga tintele pe 2030 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Pretul initial de 10 euro pentru tona de emisii de CO2 a fost insa considerat mult prea modest de ONG-urile de mediu.

Germania vizeaza o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera in 2030 comparativ cu nivelul din 1990 precum si o pondere de 65% a energiilor regenerabile in productia de electricitate.

#emisii carbon, #taxe Germania emisii carbon , #Poluarea aerului

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0002

1 USD = 4.7033 RON

-0.0249
  1. Guvernul pregătește schimbări în Legea Contabilității. Datele pentru depunerea situațiilor financiare anuale, pe cale să se schimbe
  2. Ce îi așteaptă pe contribuabili în 2025. Guvernul Ciolacu aduce schimbări și modificări de ultimă oră pentru e-Factura, e-TVA și e-Transport
  3. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  4. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  5. Cum arată topul orașelor românești la capitolul performanță în afaceri. Primele locuri-surpriză nu sunt ocupate de Cluj sau de Capitală
  6. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  7. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  8. Criza lovește sever peste 900.000 de români dintr-o țară vestică: Cel mai puternic stat anunță concedieri masive
  9. Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
  10. Mitul sistemului bugetar „umflat”. Cifrele care arată că sistemul public al României este mai mic decât oriunde în Europa