Emisiile de dioxid de carbon la nivel global ar putea sa scada cu 7% in acest an, in functie de restrictiile si masurile de distantare sociala luate impotriva epidemiei de coronavirus, arata un studiu publicat marti in revista Nature Climate Change.
Studiul, semnat de un grup de cercetatori de la institutii din Europa, SUA si Australia, a analizat emisiile zilnice de CO2 din 69 de tari, din cele 50 de state americane si din 30 de provincii ale Chinei, sase sectoare economice si trei niveluri de duritate ale masurilor de inchidere si izolare sociala, folosind date precum consumul zilnic de energie electrica si datele obtinute de la serviciile mobile de tracking.
In cursul anului 2019, la nivelul intregii planete au fost emise in jur de 100 de milioane de tone de dioxid de carbon pe zi, prin arderea combustibililor fosili si in urma proceselor industriale de productie, conform studiului.
La inceputul lunii aprilie a acestui an, emisiile globale de dioxid de carbon au scazut la 83 de milioane de tone pe zi, o scadere de 17%, iar unele tari au raportat scaderi ale emisiilor medii de pana la 26% in perioada de varf a izolarii.
Daca pana la jumatatea lunii iunie se va reusi revenirea la starea dinainte de pandemie, atunci emisiile din acest an ar putea fi cu 4% mai mici decat cele de anul trecut. Insa, daca restrictiile vor continua pe intreaga durata a anului, atunci emisiile ar putea scadea cu 7% prin raport cu anul trecut, conform raportului. Aceasta ar fi cea mai mare scadere anuala a nivelului absolut al emisiilor poluante inregistrata de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Un raport ONU publicat anul trecut indica faptul ca este nevoie de o scadere a emisiilor globale cu 2,7% pe an, pentru ca media cresterii temperaturilor globale sa nu depaseasca 2 grade si respectiv cu 7,6% pe an pentru a nu depasi 1,5 grade Celsius.
"Izolarea populatiei a condus la schimbari drastice in consumul de energie si in emisiile de CO2", a declarat coordonatorul noului studiu, Corinne Le Quere de la University of East Anglia. "Aceste scaderi extreme sunt insa probabil temporare, pentru ca ele nu reflecta schimbari structurale in sistemele economic, de transport si energetic", a adaugat ea.
China a inregistrat cea mai importanta scadere a emisiilor poluante in aprilie, fiind urmata de SUA, Europa si India.
In tarile in care au fost aplicate cele mai stricte masuri de inchidere si izolare, emisiile poluante produse de aviatie au scazut cu 75% l ...citeste mai departe despre "Emisiile de dioxid de carbon ar putea fi cu 7% mai mici in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus" pe Ziare.com