Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA si China s-au opus cresterii eforturilor de combatere a incalzirii globale, la summitul ONU de la Madrid

SUA si China s-au opus cresterii eforturilor de combatere a incalzirii globale, la summitul ONU de la Madrid

Mai multe tari mari, intre care Statele Unite, China si Brazilia, s-au opus presiunilor de intensificare a eforturilor pentru combaterea incalzirii globale, la summitul ONU de la Madrid, spre nemultumirea statelor mai mici si a unei miscari de protest in crestere, care cere masuri urgente.

Summitul COP25 a fost considerat ca un test pentru vointa colectiva a guvernelor de a asculta sfaturile cercetatorilor de reducere mai rapida a emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru a preveni cresterea temperaturilor globale pana la un nivel ireversibil, transmite Reuters.

Proiectul de declaratie de la incheierea summitului include doar "necesitatea urgenta" de a elimina decalajul dintre angajamentele actuale referitoare la emisii si obiectivele referitoare la temperaturi din Acordul pentru Clima de la Paris, din 2015, rezultatul fiind dezamagitor, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Multe state in curs de dezvoltare si ecologisti au dorit folosirea unui limbaj mai explicit care sa sublinieze importanta ca tarile sa isi asume angajamente mai ambitioase referitoare la emisii, in conditiile in care Acordul de la Paris va intra anul viitor intr-o faza cruciala de implementare.

Brazilia, China, Australia, Arabia Saudita si Statele Unite au fost in fruntea opozitiei fata de adoptarea unor masuri mai ambitioase, potrivit delegatilor.

"Aceste discutii reflecta cat de deconectati sunt liderii de urgenta stiintifica si de solicitarile cetatenilor lor obisnuiti. Trebuie sa se trezeasca in 2020", a declarat Helen Mountford, vicepresedinta pentru Clima si Economie la institutul de cercetari World Resources Institute.

Lipsa unor angajamente mai puternice pentru intarirea Acordului de la Paris mareste miza urmatorului summit important pentru clima, care va avea loc la Glasgow, in noiembrie 2020.

In calitate de gazda, guvernul premierului Boris Johnson are sarcina sa convinga tarile sa prezinte planuri mai ambitioase pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Summitul de doua saptamani de la Madrid ar fi trebuit sa se incheie vineri, dar a fost prelungit cu doua zile, o perioada lunga chiar si pentru standardele reuniunilor referitoare la clima care sunt deseori foarte dificile. ...citeste mai departe despre "SUA si China s-au opus cresterii eforturilor de combatere a incalzirii globale, la summitul ONU de la Madrid" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1468 ori
Citeste mai multe despresummit clima Madrid incalzire globala