Ideea unui credit imobiliar nu surade tuturor, mai ales ca nu este la indemana oricui sa ia un astfel de imprumut. Din aceasta pricina, oficialii BNR afirmau zilele trecute, facand referire la cifrele din decembrie 2020, ca fara a apela la un credit ipotecar, romanii si-ar putea achizitiona mai repede o locuinta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, in cat timp poti strange banii pentru o locuinta decenta.
Astfel ca, timpul necesar achizitionarii unei locuinte cu 2 camere la nivel national este de circa 8,5 ani, iar in cazul unui imobil cu 3 camere durata creste la peste 11 ani (date la decembrie 2020).
Ce inseamna asta? Pai daca mergem pe o estimare ca, la nivel national, un apartament de 2 camere de 50 metri patrati costa in medie 40.000 de euro, atunci in cele 102 luni (8,5 ani) ar trebui sa pui de o parte, lunar, cam 390 de euro.
In schimb, in cazul unui apartament de 3 camere care are 72 metri patrati si costa in medie 60.000 de euro, in fiecare din cele 132 de luni (11 ani), ar trebui sa economisesti cam 450 de euro.
Sumele sunt destul de maricele, dar daca stai sa te gandesti, mai bine economisesti banii asa, decat sa platesti 30 de ani pentru o rata care este la jumatate din aceste sume.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cat de avantajoase sunt depozitele pe 3 ani
Broker sau asigurator? Care este mai avantajos pentru tine ca asigurat?
FUD - fenomenul prin care poti pierde bani daca... mai mult
Marti, 04 Mai 2021, ora 08:30
A venit timpul sa pui in practica rezolutiile financiare facute la inceput de an. Ceea ce inseamna ca trebuie sa incepi sa economisesti bani. Daca nu ai mai facut asta niciodata, poate fi, intr-adevar, greu sa pornesti de undeva. Dar asta nu inseamna ca este imposibil. Ba chiar din contra. Avand in vedere ca rezultatele sunt imediate, vei fi stimulat sa continui. Chiar daca nevoia unui cont de economii se simte doar in situatii limita, este bine sa fii pregatit. Si nu exista un moment mai bun pentru a incepe sa faci economii, ca acum.
Stabileste-ti un obiectiv
Nu ai cum sa iti schimbi obiceiurile consumeriste daca nu iti setezi un obiectiv. Vorbim de o anumita suma de bani pentru a plati un credit sau cuantumul unui obiect pe care vrei sa il cumperi. Aceasta ar trebui sa fie relativ mica pentru a fi mai usor de strans. Astfel, atunci cand iti vei obtine scopul, ei putea sa maresti miza. Aceasta suma nu trebuie sa fie exacta, pana la cei .99 de bani. Este suficient sa optezi pentru o cifra rotunda pe care o gasesti satisfacatoare.
Calculeaza toate cheltuielile neesentiale
Indiferent de care este suma de bani pe care vrei sa o pui deoparte, trebuie sa arunci o privire la cheltuielile neesentiale. Daca cele esentiale, precum chiria, ratele si facturile sunt relativ constante si necesare, celelalte plati iti ofera posibilitatea de a face economie. Nu ne referim la produsele alimentare de baza, ci la cea comandata din oras sau la cafele cumparate de la mari lanturi... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 16:20
Sa economisesti bani este un obicei foarte util. Economiile te pot ajuta sa treci cu bine peste vremuri dificile - cum ar fi pierderea locului de munca sau necesitatea unor tratamente medicale costisitoare si neprevazute. La fel de bine, ar trebui sa economisesti pentru proiecte importante pentru tine, precum achizitia unei case sau a unei masini sau modernizarea apartamentului si achizitia unor electrocasnice noi.
Ziare.com iti ofera, in cadrul rubricii Banii tai, cateva dintre cele mai "smart" optiuni de economisire a banilor.
"Un produs cumparat din banii tai te costa mai putin. De exemplu, sa presupunem ca vrei sa-ti renovezi casa si sa schimbi electrocasnicele. Cu banii jos, din economii, te-ar costa circa 20.000 de lei. Daca apelezi la un credit de consum pentru aceasta suma, la sfarsitul perioadei (5 ani) vei plati cu 20% mai mult (cu 5.000 de lei) - cat reprezinta dobanzile aferente creditului", spune Adina Calin, director in cadrul Directiei Produse si Servicii Bancare CEC Bank.
In trecut, economiile erau pastrate in casa sau depuse in numerar, la banca. Insa, in prezent, exista servicii bancare prin care poti economisi mult mai usor, fara drumuri la banca si fara sa fie nevoie sa intri de fiecare data in aplicatia de internet sau mobile banking pentru a muta banii intre conturi.
"Poti seta transferuri automate din contul de salariul catre un cont de economii sau catre un depozit care permite alimentari multiple: de exemplu, 500 de lei economisiti in... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2020, ora 08:30
Problema banilor va ramane, cel mai probabil, in permanenta, una importanta pentru fiecare om, fie el sarac sau bogat. Legat de buget, difera doar proportiile despre care vom vorbi in continuare. Dar acest material este pentru tine, cel care vezi salariul ca pe o gura de oxigen, dupa ce in ultima saptamana "ti-ai cam tinut respiratia".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce trebuie sa tii cont atunci cand iti organizezi bugetul personal.
Regula 75-15-10 se refera la structura cheltuielilor pe care le ai intr-o luna. Asa ca ai grija ca, in cei 75% din totalul banilor incasati, sa iti intre cheltuielile obligatorii: facturile lunare si cumparaturile necesare.
Urmatoarea categorie, a celor 15 procente, se refera la cheltuielile pe care vrei sa le faci, dar nu sunt neaparat necesare. De exemplu, iesitul in oras sau o serie de cheltuieli personale.
Ultima categorie este cea a banilor pe care sa ii pui deoparte, acei 10% pe care ii poti aduna, dar pe care, de multe ori, in cheltuiesti pentru lucruri prevazute la punctul anterior. Din acest motiv, in cazul tau, schema bugetului este 75-25, iar cand tragi linia constati ca nu ai bani.
Daca salariul tau este de 2.000 de lei, atunci 1.500 de lei se vor duce pe cheltuielile necesare, 300 de lei pe iesiri in oras, cumparaturi si altele, iar 200 de lei ar trebui sa-i economisesti.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Economisire prin depozit sau prin titluri... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 09:30
Economisirea pe vreme de criza nu este o prioritate pentru multi romani, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa o faca. Iar in perioada aceasta cel mai la indemana pare un C.A.R. "traditional".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, unii termeni bancari de care te-ai putea lovi si pe care ar fi bine sa-i cunosti.
Exemplu: sunteti 10 sau 15 colegi si, de fiecare data, vor exista temeri ca ultimii sunt cei mai dezavantajati, asa ca puteti face altceva urmand acelasi principiu al CAR-ului traditional.
Astfel, in loc sa dati 300 de lei in fiecare luna, iar cand va vine randul sa luati 4.500 de lei, mai bine dati aceeasi suma, dar impartiti "roata" in alte trei mai mici. In felul acesta, in decursul a 15 luni, vei putea lua de trei ori bani, chiar daca sumele sunt de trei ori mai mici.
In cazul acesta, 1.500 de lei pot insemna chiria ta pe o luna, ratele la banci sau cheltuieli pentru care poate nu aveai bani in luna respectiva.
Intr-o familie cu doua salarii, care impreuna ajung la 6.000 sau 7.000 de lei net, un ajutor financiar de 1.500 de lei inseamna un "bonus" de minimum 20% la venituri, in trei din 15 luni cat dureaza CAR-ul.
Rubrica "Educatie financiara" este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Ponturi ca sa economisesti bani. Teoria expertilor despre procentul ideal din venit pe care-l poti pune deoparte
Contul de economii versus contul curent. Cum le folosesti in avantajul tau
Lucruri mai putin stiute... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:30
De multe ori ne plangem ca nu ne ajung banii de la o luna la alta. Dar exista si situatii in care o gestionare mai buna a banilor ne-ar putea ajuta nu doar ca ei sa ne ajunga, ci sa facem si economii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, cum sa economisesti pentru "zile negre".
Economisirea banilor, in fiecare luna, nu este neaparat pentru a mai putea achizitiona un bun personal, cat este pentru a avea disponibila o anumita suma atunci cand apare o situatie neprevazuta.
Astfel ca, la un salariu de 3.000 de lei, daca avem cheltuieli obligatorii de 1.500 de lei, putem pune deoparte 5-10% din banii care ne-au ramas. Prin aceasta "economisire fortata", te vei obliga sa fii si mai cumpatat cu banii pe care-i mai ai in casa. Unele banci iti ofera optiunea sa-ti retina direct din salariu o anumita suma, pe care o stabilesti tu, si sa ti-o transfere intr-un cont separat. Este o varianta mai sigura de a strange bani, fara sa fii tentat sa "intri" in ei.
Ideal, pentru a sta linistit, ar fi sa poti economisi 20% din banii castigati, dupa cum recomanda expertii, dar acest grad de economisire nu vine decat cu un salariu peste medie.
Revenind la exemplul nostru, 5-10% din banii ramasi dupa ce ai achitat cheltuielile lunare necesare ar insemna sa economisesti un minimum de 75-150 de lei/lunar. Iar daca te stii cumpatat, poti incerca si cu 20%, adica 300 de lei.
Cert este ca, dupa un an, vei fi economisit intre 900 si 1.800 de lei, daca alegi... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 10:50
Daca va este teama de iarna care vine si de preturile tot mai mari, inseamna ca va intereseaza modalitati mai eficiente de economisire si cheltuire a banilor.
Suze Orman, expert financiar si gazda a show-ului CNBC cu acelasi nume, are patru ponturi usor de memorat si aplicat cand vine vorba despre finantele personale, scrie Time.
1. Nu poti sa stai sa astepti sa te salveze piata
"Daca nu-ti mai permiti casa in care stai, trebuie sa te lamuresti ce e de facut. Trebuie sa-ti faci un plan si nu poti sa astepti sa-si revina piata imobiliara si sa te salveze", spune Orman. "La fel, daca gasesti o casa care pare a fi o afacere buna, nu o cumpara decat daca poti sa dai un avans de 20% si sa platesti taxele, ipoteca si asigurarea confortabil din salariu, si slujba ta e sigura".
2. Plateste cu bani gheata
Daca platesti cu bani gheata pentru achizitii, nu vei ajunge sa acumulezi datorii. Daca ai o descoperire pe cardul de credit, plateste-o cat de rapid poti, intrucat dobanda platita la credit reprezinta bani aruncati degeaba.
Citeste mai multe despre Patru ponturi despre cum sa-ti economisesti banii pe Ziare.com. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 13:15
Florina Zainescu, PR Manager Impact Developer
Impact Developer& Contractor este o Societate ce activeaza in domeniul constructiei de locuinte, prezinta proiectele realizate, oferte de servicii de consultanta si istoricul firmei.
•Do it yourself
•Garsoniera la cheie, 57.000 de euro cu TVA inclus
•Economisesti bani lucrand la propria casa
"Do it yourself" este un concept care aduce o economie de pana la 40% la pretul final al apartamentului. Cu ajutorul programului, potentialul cumparator poate achizitiona o garsoniera de 49 mp intre 42.000 euro si 57.000 de euro cu TVA inclus, declara Florina Zainescu, PR Manager Impact Developer.
mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 04:19
Criza economica ne-a afectat pe toti, chiar daca pe unii mai mult decat pe ceilalti, pe masura ce economiile noastre se micsoreaza, cu atat mai mult avem nevoie cu totii sa invatam sa cheltuim intelept si sa economisim. Specialistii financiari ofera cateva modalitati prin care vom reusi sa facem economii chiar si in plina recesiune, informeaza editia online shine.yahoo.com. 1. Completati cu atentie si din timp, fara graba, formularele pentru declaratiile de venit global, astfel veti putea descoperi numeroase posibilitati de deducere a cheltuielilor. 2. Efectuati pe cat se poate de mult tranzactiile bancare prin intermediul Internetului. Astfel, veti reusi sa va salvati timp, energie, iar modalitatea este perfect sigura. 3. Evaluati datoriile pe care le aveti pe cardurile de debit si incercati sa le achitati pe cat posibil. Acum mai mult ca niciodata este foarte important sa va achitati creditele pe care le aveti la banca. Cu cat sunt platite mai repede, cu atat mai devreme o sa va castigati libertatea. Recesiunea este destul de stresanta in sine. 4. Achitati-va facturile la timp. Daca acest lucru nu este posibil, asigurati-va ca veti pastra doar o singura factura careia ii amanati plata. Un al doilea pas ar fi identificarea facturilor pe care le puteti elimina sau reduce. 5. Nu va neglijati fondul de economii privat dedicat pensionarii. Pe timp de criza, cand niciun loc de munca nu mai poate fi garantat, iar viitorul nu suna deloc bine, este mai mult decat... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 13:09