De ce ataca Tudose bancile? Analist: Statul a devenit dependent, e ca un betiv care tot timpul se duce la carciuma

Miercuri, 30 August 2017, ora 15:43
1108 citiri
De ce ataca Tudose bancile? Analist: Statul a devenit dependent, e ca un betiv care tot timpul se duce la carciuma
Foto: Facebook/Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a lansat un nou atac la adresa bancilor, marti seara, sustinand ca nu are incredere in ele, ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, pe care "nu-l merita", dand de inteles ca viata ar fi mai buna in absenta bancilor.

"E greu de calificat aceasta pozitie, pentru ca bancile indeplinesc un rol foarte util in economie: acela de intermediar financiar. O economie nu poate sa existe fara intermediari financiari. Cand populatia economiseste, aceste economii se duc in banci si bancile le canalizeaza mai departe, catre investitii", a declarat pentru Ziare.com economistul Bogdan Glavan.

Potrivit acestuia, "ironia este ca Romania e o tara care este, mi se pare, pe locul doi in Europa la ponderea investitiilor in stat. Deci obligatiunile de stat, detinute de banci, ocupa un loc foarte important, aproape un sfert din portofoliul bancilor.

Or, faptul ca prim-ministrul isi declara neincrederea in banci, adica in acele institutii care finanteaza la greu Guvernul si a caror principala misiune, daca e sa judecam asa, contabil, e tocmai finantarea statului, mi se pare o ironie".

Bogdan Glavan arata cu ce fel de stat avem de-a face in Romania, un stat care e dependent de bani si de banci, un stat care se comporta "ca un betiv".

"Orice guvern face rost de bani in 3 feluri:

1. prin ridicarea de taxe, deci la modul transparent, prin taxe;

2. la modul netransparent, tiparind bani;

3. imprumutandu-se, ceea ce face sa se disimuleze povara acestor cheltuieli, fiindca le muta cumva pe povara generatiilor viitoare, dar si pe sarcina celor care aleg sa finanteze deficitul bugetar, care pot fi, la un moment dat, si strainii.

Deci, avand in vedere ca Romania nu a avut niciodata excedent bugetar sau echilibru bugetar si ca in astea trei decenii de la Revolutie statul roman este un stat cheltuitor, risipitor, care s-a indatorat continuu si crescand, evident ca nu e deloc un exemplu pozitiv acest comportament si acest stat.

E un stat care a devenit dependent, e ca un betiv, care tot timpul se duce la carciuma si e dependent de alcool. Asa e si statul roman, dependent de bani si de banci", explica economistul.

In acest context sunt si mai de neinteles declaratiile premierului Mihai Tudose. Sau poate nu?...

"Intotdeauna o situatie perplexa de genul asta are mai multe explicatii posibile si cu siguranta sunt mai multe explicatii simultane, sunt mai multi factori simultan ...citeste mai departe despre "De ce ataca Tudose bancile? Analist: Statul a devenit dependent, e ca un betiv care tot timpul se duce la carciuma" pe Ziare.com

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Bogdan Glavan Tudose banci, #atacuri banci Tudose explicatii, #miza atacuri banci premier, #tudose cont bancar , #Stiri Finantare