Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, paralizând industrii pe care țara s-a bazat ani de zile pentru a-și alimenta economia, se arată într-un raport intern de la Moscova, pregătit pentru guvern.
Documentul, dezvăluit de Bloomberg, este rezultatul unei analize derulate de-a lungul a mai multor luni făcute de experți ruși, care încearcă să evalueze impactul real al izolării economice a Rusiei din cauza invaziei declanșată de Vladimir Putin în Ucraina.
Două dintre cele trei scenarii din raport arată că contracția economiei Rusiei se va accelera în 2023, iar revenirea este preconizată de-abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu.
Rusia ar putea intra în panică: Armata SUA va avea 2.500 de avioane invizibile model F-35, de top mondial VIDEO
Scenariul ”inerțial” vede economia Rusiei coborând în 2023 cu 8,3% sub nivelul din 2021, în timp ce varianta ”stres” anunță o scădere masivă de 11,9% față de anul trecut. Toate scenariile prevăzute în raport, arată că presiunea sancțiunilor se intensifică, iar tot mai multe țări se vor alătura măsurilor.
Eliminarea exporturilor rusești de gaze naturale și petrol de către Europa poate afecta și capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață. Raportul estimează că va exista un exod al creierelor din Rusia și 200.000 de specialiști în IT vor... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2022, ora 23:00
După ce Rusia a redus din nou astăzi, 27 iulie 2022, fluxurile de gaze până la o capacitate de doar 20% către Europa prin Nord Stream 1, Washington-ul și Bruxelles-ul merg pe mâna sancțiunilor pe termen lung, care paralizează economia lui Putin. Astfel, un prim semnal vine din America, unde datele oficiale de pe luna iunie, arată că exporturile din SUA către Rusia au scăzut la cel mai mic nivel lunar din 1992, coborând la valoarea de 77,4 milioane de dolari.
Guvernele occidentale se pregătesc pentru o confruntare economică prelungită cu Rusia din cauza invaziei din Ucraina, în timp ce Moscova luptă împotriva sancțiunilor internaționale prin întreruperea aprovizionării cu energie și alimente, potrivit unei analize din The Wall Street Journal.
Miercuri, Rusia a redus fluxurile de gaze naturale pe conducta crucială Nord Stream 1 către Germania la 20% din capacitate, în scădere de la 40%, stârnind temeri că Europa de Vest ar putea să nu mai poată să stocheze gazele de care are nevoie la iarnă.
Experții de la Yale anunță cataclismul produs de Putin: Economia Rusiei este paralizată catastrofal
Prețul gazelor naturale din Europa la începutul tranzacționării au crescut cu mai mult de 8%, până la valoarea de 220 de euro pe megawatt, ca răspuns la mișcarea rușilor. În weekend, rachetele rusești au lovit instalațiile portuare din Odesa, la o zi după ce Moscova a fost de acord să permită trecerea în siguranță a... mai mult
Joi, 28 Iulie 2022, ora 00:11
Ambitiile geopolitice ale presedintelui rus Vladimir Putin se izbesc de realitatile economice si ale globalizarii. Scaderea continua a pretului petrolului, in combinatie cu sanctiunile Occidentului pentru interventia militara in Ucraina, sufoca economia Rusiei.
Cu o rubla tot mai slaba, amenintand Rusia cu un al doilea an de recesiune, criza din aceasta tara este cel putin la fel de severa ca in perioada primului mare declin al preturilor titeiului, la finalul anului 2014, se arata intr-o analiza Financial Times.
Planul anti-criza al Rusiei: Pentru ce a pus deoparte 135 de miliarde de ruble
Predictiile alarmante sunt sustinute si de cifre: economia Rusiei a scazut cu 3,7% in 2015, potrivit datelor preliminare publicate luni de institutul de statistica de la Moscova, citat de BBC.
Dar in spatele preturilor petrolului si sanctiunilor se afla o problema si mai grava. Cresterea economica a Rusiei din primul deceniu al acestui secol este acum epuizata. Atunci, cresterea ...citeste mai departe despre "Ambitiile lui Putin se lovesc de realitate: Singura sansa pentru economia Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:19
Presedintele rus Vladimir Putin nu a gestionat cum trebuie criza prin care trece tara sa, iar economia va avea de suferit in continuare, pe fondul sanctiunilor Occidentului si petrolului ieftin.
Bloomberg a rugat mai multi analisti sa acorde note liderului de la Kremlin, iar 27% dintre ei i-au dat "F", cea mai mica posibila.
Insa cum s-a ajuns aici?
Economia Rusiei a inceput sa intre pe o panta descendenta inca din primul trimestru din 2012, cu mult inainte ca pretul petrolului sa se prabuseasca sau ca Occidentul sa impuna sanctiuni. Iar ritmul a devenit din ce in ce mai accelerat, astfel ca Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut nominal al tarii conduse de Vladimir Putin va fi in 2017 mai mic decat in 2012.
Fostul ministru de Finante, Alexei Kudrin, considera ca recesiunea va "bantui" in Rusia in acest an, insa e posibil ca economia sa revina pe crestere in 2017. Altii sunt de parere ca luminita de la capatului tunelului e mult mai aproape, transmite Voice of ...citeste mai departe despre "Putin nu a primit nota de trecere pentru modul in care a gestionat criza: Economia Rusiei in 2016" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 18:25
Economia Rusiei a fost afectata de catre sanctiunile luate de catre Statele Unite si de Uniunea Europeana, dar ea a primit o lovitura mai puternica din cauza scaderii pretului petrolului pe plan mondial.
Elementul cheie al planificarii bugetare a Rusiei il reprezinta petrolul. Veniturile din petrol si gaze naturale sunt imperative pentru un buget echilibrat, potrivit Forbes.
Insa pretul petrolului este in scadere, iar indicele S&P GSCI Crude Oil Total Return a coborat cu 15,85% in ultimele trei luni.
"Riscul politic recent ne-a luat 2% din prognoza noastra privind PIB-ul, dar scaderea preturilor la petrol duce la perturbarea balantei noastre de plati. Datorita unei politici economice destul de precaute, am fost capabili sa trecem prin asta, fara a crea deficite mari", a declarat Anton Siluanov, ministrul de Finante al Rusiei.
Pana in prezent, in ciuda sanctiunilor si a scaderii pretului petrolului din luna ...citeste mai departe despre "Rusia lui Putin a primit o lovitura mai dura decat sanctiunile lui Obama" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 09:00
Sanctiunile economice decise de UE si SUA vor costa scump Rusia, dar exista indoiala in ceea ce priveste capacitatea de a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa puna capat haosului provocat in Ucraina dupa anexarea Crimeii la Rusia, relateaza AFP.
"Eficacitatea sanctiunilor este o dezbatere recurenta si nu si-a gasit raspunsul", a admis Ian Lesser de la German Marshall Fund, un grup de reflectie specializat in relatii internationale cu sediul la Bruxelles.
Sanctiunile impuse Cubei de SUA au facut viata foarte dificila pentru locuitorii din insula, dar nu au provocat caderea lui Fidel Castro si a regimului sau. Acelasi lucru s-a intamplat in Zimbabwe, unde presedintele Robert Mugabe continua sa sfideze Occidentul.
In schimb, sanctiunile au constrans puterea in Iran, a carui economie depinde de petrol, sa accepte negocierile cu marile puteri privind controversatul program nuclear.
Obiectivul sanctiunilor economice impuse Rusiei a fost clar afisat de europeni: constrangerea presedintelui Vladimir Putin sa renunte la 'anexarea ilegala' a Crimeii si sa inceteze sa sustina militar miscarile separatiste proruse in estul Ucrainei.
"Uniunea Europeana este pregatita sa revina asupra deciziilor sale, daca Rusia se angajeaza sa contribuie activ si fara ganduri ascunse la gasirea unei solutii pentru a rezolva criza din Ucraina", a asigurat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Sanctiunile economice au intrat in vigoare vineri. Ele reduc... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:49
Sanctiunile anuntate de Statele Unite si Uniunea Europeana impotriva Moscovei ar putea determina Rusia sa stranga relatiile economice cu statele din organizatia BRICS, in special cu China.
Efectele sanctiunilor contra Rusiei s-ar putea intoarce precum un bumerang pentru SUA si UE, mai tarziu, potrivit RT.
Pe 18 martie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat intr-un interviu pentru BBC, ca Rusia ar putea sa-si schimbe partenerii cu altii noi, in cazul sanctiunilor economice impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite.
El a subliniat faptul ca lumea nu este unipolara, iar Rusia are legaturi stranse cu alte state, dar doreste sa ramana in relatii bune si cu partenerii occidentali, in special cu UE, datorita volumului mare de proiecte comune.
Insa, acesti "parteneri noi" nu sunt cu adevarat...noi, deoarece Rusia a avut relatii stranse cu tarile din BRICS (Brazilia, India, China si Africa de Sud) vreme de 13 ani.
BRICS reprezinta 42% din populatia ...citeste mai departe despre "Rusia isi schimba partenerii de afaceri! Efect de bumerang pentru SUA-UE?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Martie 2014, ora 09:48
Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR.
"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie, n.r.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.
In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.
"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 14:19
Pe 12 aprilie 1961, Rusia a castigat cursa spatiala a secolului XX, trimitandu-si primul cosmonaut Iuri Gagarin in spatiu timp de 108 ore la bordul navei spatiale Vostok. Cincizeci de ani mai tarziu, presedintele tarii, Dimitri Medvedev vorbeste despre urmatoarea cursa in spatiu: un motor nuclear care sa zboare spre Marte."Noi inca speram ca vom putea calatori pe alte planete. Nu stiu cat de curand se va putea realiza acest obiectiv insa omul va visa intotdeauna la explorarea spatiului cosmic", a declarat Medvedev cu ocazia celebrarii Zilei cosmonautului, dedicata lui Iuri Gagarin.
Presedintele rus a adaugat ca explorarea spatiului cosmic aduce beneficii stiintifice si practice pentru intreaga lume.
In "era sovietica", concurenta cu SUA a impins Moscova sa investeasca masiv in tehnologiile necesare explorarii spatiului cosmic.
Astazi, este mult mai probabil ca Rusia sa se alieze cu SUA si cu alte tari puternice pentru a explora spatiul cosmic.
Medvedev vorbeste despre zborul cu echipaj spre Marte ca fiind un salt urias pentru omenire.
Populatia Rusiei vede cu greu o legatura intre explorarea spatiului cosmic si economia nationala.
Guvernul rus este convins ca investitiile in "ultima frontiera" sunt extrem de importante pentru evolutia tarii.
Bugetul alocat Roscosmos pe 2011 este in valoare de 3,5 miliarde de dolari, de trei ori mai mare decat in 2007.
Medvedev a repetat de mai multe ori ca investitiile in cercetarea spatiala reprezinta o modalitate de a diversifica... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 17:12