Unde ii doare cu adevarat pe rusi de sanctiunile Occidentului

Marti, 16 August 2016, ora 17:50
8072 citiri
Unde ii doare cu adevarat pe rusi de sanctiunile Occidentului
Foto: Wikimedia

Dintre toate sanctiunile dictate de Occident impotriva Rusiei doar cateva au cu adevarat efectul scontat: cele care lovesc direct in sectorul financiar.

Chris Weafer, partener in cadrul Macro-Advisory, crede ca ar trebui facuta diferenta intre sanctiunile impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea si cele adaugate ulterior de Bruxelles si Washington pentru intretinerea crizei din Ucraina, relateaza CNBC.

In opinia analistului, sanctiunile pentru anexarea peninsulei ucrainene vor ramane in vigoare pe termen nelimitat, deoarece Rusia nu are de gand sa renunte la teritoriul anexat.

Pe de alta parte, impactul acestor masuri nu este nici pe departe atat de important pentru economia rusa pe cat se dovedeste a fi cel de-al doilea val de sanctiuni, care au generat izolarea Rusiei pe pietele financiare internationale.

Efectul a fost intrarea in recesiune a economiei Rusiei in 2015, iar acest pachet de sanctiuni reprezinta si povara pe care Kremlinul ar vrea sa o indeparteze de pe umerii sai cat mai curand, considera Weafer.

"Sanctiunile pentru anexarea Crimeii nu vor fi retrase, dar celelalte sanctiuni sectoriale, din mediul financiar, tehnologie si energie si-au facut efectul, in special cele din industria financiara. Acestea sunt si cele pe care Kremlinul le-ar dori diminuate, macar in relatia cu Europa, sperand ca apoi SUA sa urmeze exemplul Bruxellesului", atentioneaza reprezentantul Macro-Advisory.

Nivelul sanctiunilor adoptate de UE este revizuit odata la 6 luni, pentru mentinerea, reducerea sau inasprirea acestora fiind necesar votul unanim al tarilor membre.

Interes mixt

Legate direct de conflictul armat care macina estul Ucrainei, sanctiunile ar putea fi reduse numai daca se pun in aplicare conditiile negociate in cadrul acordului Minsk II semnat de cele doua parti in prezenta reprezentantilor Frantei si Germaniei.

Tensiunile recente dintre cele doua tari ar putea sa puna sub semnul intrebarii procesul de dezghetare a relatiilor dintre Rusia si UE, desi analistii Macro-Advisory considera ca noul scandal ar putea fi intretinut atat de Ucraina, cat si de Rusia deopotriva.

"Poroshenko asteapta o transa de bani de la FMI care nu mai ajunge si se teme si de o slabire a pozitie Europei in fata Rusiei. Moscova este si ea ingrijorata de lentoarea procesului, asa ca este in interesul ambelor parti sa repuna criza ucraineana pe tapet", crede Weafer.

#sanctiuni economice Rusia, #criza Rusia, #tensiuni Rusia Ucraina, #razboi civil Ucraina , #Economie politica