Finlandezii vad in Rusia cea mai mare problema din regiune: Va afecta economia globala!

Luni, 01 August 2016, ora 12:32
3974 citiri
Finlandezii vad in Rusia cea mai mare problema din regiune: Va afecta economia globala!
Foto: Wikimedia

Dintre tarile europene, Finlanda imparte cea mai lunga frontiera cu Rusia, iar aceasta vecinatate nu face decat sa sporeasca temerile nordicilor in legatura cu evolutia tensiunilor dintre Moscova si Occident.

Nu este numai o problema de securitate, ci si una economica, dupa cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la carma unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din Finlanda, Ilmarinen, relateaza Bloomberg.

Farul rusesc

Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitica din regiune, stralucirea intermintenta data de fiecare episod de contre politice dintre Moscova si statele din spatiul euroatlantic prevestind turbulente majore in economia mondiala, crede Ritakallio.

"Problema cea mai mare este cea a relatiei existente intre tarile UE si NATO, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. Nu este o situatie care sa avantajeze pe cineva", a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administreaza active de peste 36 miliarde de euro.

Mentinerea sanctiunilor economice pentru Moscova pe o perioada de doi ani a slabit economia rusa, dar si-a pus amprenta si asupra evolutiei economice din zona euro, impunand un status-quo periculos pentru moment.

Confruntarea dintre Occident si Rusia si valul de atentate declansate de gruparile teroriste din Orientul Mijlociu au afectat increderea investitorilor din regiune, explica Ritakallio.

Piata imobiliara bate pasul pe loc, turismul in Europa este amenintat, "iar aceste lucruri isi pun intotdeauna amprenta asupra cresterii economice", mai spune directorul Ilmarinen.

Doua lumi izolate

Pe de alta parte, americanii se pregatesc sa intre intr-o sesiune de alegeri prezidentiale cu o miza ridicata, in contextul in care candidatul republican Donald Trump pare decis sa stabileasca noi limite, mai stricte, in relatia cu partenerii europeni din NATO.

Ori, tocmai acestia sunt pusi la incercare de tensiunile cu Rusia. "Pericolul cel mai mare, din punct de vedere geopolitic, se afla aici, in Europa si in Rusia", puncteaza seful Ilmarinen.

Instalarea lui Trump in Biroul Oval ar starni o reactie de nesiguranta in pietele de pe tot globul, iar aceasta ingrijoare ar putea duce la redesenarea hartii globale prin adoptarea unor politici de izolationism in viitorul apropiat.

"O crestere a gradului de politici nationaliste si protectioniste va necesita o reevaluare totala a mediului economic actual", considera directorul fondului de pensii din Finlanda.

Pentru moment, conducerea Ilmarinen a decis sa mute plasamentele catre sectorul de real estate si infrastructura, anticipand o eventuala crestere rapida a inflatiei dupa sfarsitul programelor de stimuli monetari aplicate in present pe mai multe piete de pe glob.

"Preferam o expunere de scurta durata a investitiilor in obligatiuni. Dupa ce aceasta perioada de infuzie monetara va lua sfarsit, inflatia va redeveni un subiect principal.

Probabil ca nu se va intampla anul acesta sau la anul, dar se va petrece in viitorul apropiat. Este bine sa avem investitii al caror randament sa ne protejeze de efectele cresterii nivelului inflatiei", conchide Timo Ritakallio.

#tensiuni Rusia Occident, #sanctiuni economice Rusia, #nato, #donald trump, #alegeri presedinte SUA, #fonduri investitii , #Cariera