Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sa intelegem America. Pe ce se bazeaza Donald J. Trump?

Sa intelegem America. Pe ce se bazeaza Donald J. Trump?
Unii dintre analistii "copy-paste" din Romania au preluat cu entuziasm, la sfarsitul saptamanii trecute, sintagma: "Donald Trump a schimbat, intr-o saptamana la Casa Alba, o politica externa de 70 ani", facand aluzie la "deturnarea" unui curs ferm al politicii externe americane de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, curs definit prin implicare in dosarele globale si regionale, prin globalizare si internationalizare, prin multilateralism si prin multiculturalism.

Dar ignorantii nostri si rau intentionatii lor refuza sa spuna tot adevarul: lumea s-a schimbat radical in ultimele decade, Occidentul se autodepreciaza, iar lumea emergenta ameninta cu agresivitate "lumea noastra".

Iata, de exemplu, cum arata lumea in 1980: economia globala avea un "PIB agregat" de 11.000 miliarde de dolari, dominata fiind de SUA (2.860 miliarde, 26% din totalul mondial), Japonia (1.100 miliarde, 10% din totalul mondial), Germania, Franta, Marea Britanie; China se afla pe locul 13 cu 200 de miliarde.

In 2015, lumea toata avea un "PIB agregat" de 74.000 miliarde de dolari cu SUA pe primul loc (18.000 miliarde, 24,3% din totalul mondial), urmate de China (11.000 miliarde, 15% din total), Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta.

India este deja pe pozitia a opta (cu 2.100 miliarde, 3% din total). Economiile OECD aveau un "PIB agregat" de 8.700 miliarde in 1980 (80% din cel global), astazi au 46.000 miliarde (numai 62% din totalul mondial).

Aceste cifre sunt valabile pentru valorile nominale, caci in metodologie PPP (la paritatea puterii de cumparare), in 2016, China este deja prima economie a lumii cu 21.000 miliarde de dolari (18% din totalul mondial), urmata de SUA (18.500 miliarde, 16% din total) si India (cu 8.700 miliarde, 7,4% din total).

Aceste statistici indica faptul ca America isi pierde din statutul de lider global tocmai componenta dominatiei economice, nu reducandu-si dramatic "felia" din economia globala, ci asistand la cresterea galopanta a ponderii Chinei si Indiei, care au astazi, impreuna, un sfert din puterea economica mondiala.

Dramatic este faptul ca lumea occidentala, economiile democratiilor liberale isi pierd masiv din relevanta si din ponderea la nivelul mapamondului.

Ponderea statelor europene si a aliatilor japonezi, australieni si canadieni se diminueaza vizibil in favoarea statelor emergente precum Turcia, Federatia Rusa, Brazilia, Iran, cele din lumea araba, care se adauga deja-amintitelor China si India.

Astfel, lumea noas... citeste mai departe despre "Sa intelegem America. Pe ce se bazeaza Donald J. Trump?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5423 ori
Citeste mai multe desprepolitici Trump imigratie