Banca Mondiala, scenariu devastator pentru Rusia: Sanctiuni pana in 2018 - rezervele valutare se evapora anul acesta

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 10:45
6062 citiri
Banca Mondiala, scenariu devastator pentru Rusia: Sanctiuni pana in 2018 - rezervele valutare se evapora anul acesta
Foto: Kremlin

Redresarea economica a Rusiei ar putea dura mai mult decat s-a anticipat, tara urmand sa traverseze o perioada critica din punct de vedere al nivelului de trai al populatiei, ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse pentru declansarea crizei din Ucraina.

Oficialii de la Moscova au estimat impactul anual al sanctiunilor economice la 28 de miliarde de dolari, dar costurile reale pot fi mult mai mari, dupa cum avertizeaza cel mai recent raport al Bancii Mondiale, citat de Bloomberg.

O singura speranta

Cel mai optimist scenariu luat in calcul de analistii Bancii Mondiale prevede o revenire pe crestere a economiei ruse, cu 1,7%, in 2018, dar aceasta doar in cazul ridicarii sanctiunilor economice internationale in perioada imediat urmatoare.

Un sondaj Bloomberg arata ca o astfel de varianta de lucru pare improbabila, doar 13% dintre analisti considerand ca SUA vor renunta la sanctionarea Moscovei in urmatoarele 12 luni.

In acelasi timp insa, o ameliorare a relatiilor cu Uniunea Europeana este de asteptat, dupa cum au prognozat 57% dintre specialisti.

La un pret mediu al barilului de petrol de 37 de dolari, economia rusa va descreste in acest an cu 1,9%, mult peste prognoza optimista de 0,7% inaintata la sfarsitului anului 2015 de catre organismul financiar international.

"Datorita existentei continue a unui mediu extern advers, redresarea economica a Rusiei va fi lunga si anevoioasa.

Retragerea sanctiunilor economice va avea efect asupra cresterii nivelului investitiilor, dar acest lucru va avea un impact limitat, ca urmare a potentialului relativ modest de crestere economica din Rusia in intervalul de timp analizat", arata studiul Bancii Mondiale.

Dezastru total

In cealalta varianta, economistii Bancii Mondiale merg pe supozitia ca sanctiunile economice impuse Rusiei vor ramane in vigoare pana in 2018, dupa cum relateaza agentia TASS.

Fara acces pe piata financiara internationala, bancile si companiile din Rusia sunt extrem de vulnerabile in acest moment, se mai arata in raport.

Rusii au inceput sa simta austeritatea noii realitati economice abia de la sfarsitul anului 2014, iar anul trecut au fost nevoiti sa acopere gauri importante din buget cu ajutorul rezervelor valutare internationale gestionate de banca centrala.

Pentru anul acesta, expertii Bancii Mondiale vad ca imposibil de respectat un deficit bugetar de doar 3%, asa cum si-a propus guvernul Medvedev.

Iar asta inseamna un singur lucru: fondurile de rezerva ale Rusiei vor fi cheltuite pana la ultima copeica in cursul acestui an, dupa cum explica expertii Bancii Mondiale.

Evenimentul ar putea fi dublat de o accelerare a programului de privatizare din Rusia, dar acest lucru ar insemna si gasirea unor parteneri externi dispusi sa investeasca in companiile de stat rusesti.

Saracie in crestere

Socul va fi resimtit din plin de populatie, nivelul saraciei urmand sa creasca destul de rapid, indiferent de evolutia pretului petrolului.

"In toate scenariile analizate, gradul de saracie in Rusia va creste in 2016, chiar si daca s-ar inregistra o usoara revenire a pretului petrolului", sustin analistii insitutiei financiare.

Inca un milion de rusi vor ajunge sa cunoasca spectrul saraciei lucii, nivelul populatiei ajunse la acest prag minim de trai urmand sa creasca in acest an de la 13,4% (19,2 milioane persoane) la 14,2% (20,3 milioane persoane), estimeaza raportul Bancii Mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara rusia, #raport Rusia Banca Mondiala, #sanctiuni economice Occident Rusia , #Criza financiara