Cum rezolva rusii criza demografica? Anexeaza teritorii rusofone

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 11:24
3007 citiri
Cum rezolva rusii criza demografica? Anexeaza teritorii rusofone
Foto: Kremlin

Ambitiile lui Putin de a cladi un nou imperiu rus ar putea avea in spate un scop ascuns, interesul liderului de la Kremlin parand sa fie motivat de considerente economice.

Din punctul de vedere al lui Jeffrey Gundlach, un investitor miliardar din Statele Unite, Rusia este in pragul unui colaps demografic, asa ca revendicarea de catre Moscova a unor teritorii locuite de populatie vorbitoare de limba rusa pare sa capete alt inteles, arata postul CNN Money.

Vanatoare de oameni

In urmatorii 35 de ani se asteapta ca populatia activa din Rusia sa se reduca cu 14%, ceea ce pune in pericol economia tarii.

"Rusia va avea cea mai mare implozie demografica din istoria lumii, fara a lua in calcul perioadele de razboi, foamete sau epidemii", a apreciat Gundlach in cadrul unei conferinte internationale.

"Nu este de mirare ca Putin vrea sa anexeze alte tari care sunt rusofone. Are nevoie de populatia lor", a explicat miliardarul.

In ultimii ani, Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina si a blocat procesul de aderare al Kievului la structuri politice si militare occidentale, UE si NATO.

Exista un curent de opinie care priveste cu ingrijorare posibilitatea ca Moscova sa isi extinda influenta si asupra altor zone cu populatie majoritara vorbitoare de limba rusa din Estonia si Letonia.

Gundlach, fondator al firmei de investitii DoubleLine Capital, a subliniat ca Rusia se confrunta cu o rata crescuta a mortalitatii si o natalitate redusa.

Investitorul nu este singurul care a observat acest pericol ce planeaza asupra rusilor, Banca Mondiala tragand la randu-i un semnal de alarma.

Recent, expertii institutie au sfatuit oficialii de la Moscova sa reduca impactul imbatranirii populatiei prin incurajarea locuitorilor sa faca economii, cresterea varstei de pensionare si eliminarea unor obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul si consumul de bauturi alcoolice.

"Fara o politica adecvats de corectare a a acestor obiceiuri, populatia imbatranita poate avea un impact deosebit asupra perspectivei de crestere economica si a stbilitatii fiscale a tarii", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Expertii institutiei au scos in relief si faptul ca procentul populatiei care a depasit pragul de 60 de ani, 18% in 2010, este peste dublul celui atins in anii '50, cand varstnicii reprezentau doar 7,7% din populatia Rusiei.

#criza demografica Rusia, #politica Vladimir Putin, #anexare teritorii Rusia, #criza economica , #Presedintele Rusiei