Suntem in pragul unor schimbari epocale in sistemul nostru international (pe plan geopolitic, tehnologic, economic), iar evolutiile incep sa ne fie din ce in ce mai defavorabile, asa ca in urmatorii ani va trebui sa luam decizii fundamentale de dezvoltare si aparare a tarii, de aceea prezenta la Forumul Economic Mondial de la Davos era importanta, spune Iulian Fota.
Lumea se reasaza, iti trebuie cat mai multa informatie, know-how, direct de la sursa, iar Davosul era locul in care "poti sa ai intalniri care altfel ti-ar lua luni de zile si te-ar costa o gramada de bani", si totodata "cea mai simpla metoda de a pune interesul Romaniei, sau ingrijorarile, obiectiile, punctele de vedere, in circulatia agendei mondiale", adauga fostul consilier prezidential pe probleme de securitate Iulian Fota.
Ce se intampla la Davos
Elita lumii s-a reunit saptamana aceasta la Davos (Elvetia), unde a avut loc editia 50, aniversara, a Forumului Economic Mondial. Circa 3.000 dintre cei mai importanti oameni ai planetei (foto) s-au strans la un loc pentru a discuta despre problemele majore actuale, si, din pacate, printre ei nu s-a aflat nici macar un reprezentant al Romaniei.
Din niciun domeniu - nici politic, nici economic, nici din lumea afacerilor, nici macar din mediul cultural, academic sau din randurile societatii civile. Nimeni.
In schimb, au fost prezente circa 3.000 de nume importante din 117 tari, printre care 53 de sefi de stat si de guvern, dar si 116 miliardari.... mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2020, ora 00:00
Davos e o statiune montana pitoreasca din Elvetia care gazduieste in fiecare an Forumul Economic Mondial. Intre timp, elitele nu mai raman doar in cercul lor restrans la Davos.
E atat de usor sa critici Forumul Economic Mondial de la Davos. 3.000 de participanti din intreaga lume se reunesc in acest an, printre care 116 miliardari, consemneaza un ziar, adaugand ca multi sunt sefi ale unor concerne multinationale si reprezentanti ai corporatiei americane BlackRock. Participa si presedintele SUA, Donald Trump, cel al Braziliei, Jair Bolsonaro, precum si mai multi sefi de guvern, printre care Angela Merkel si premierul italian Giuseppe Conte.
O imagine eronata
Din nou, elitele raman in cercul lor restrans si vorbesc despre probleme pe care nu le inteleg. Probabil mai beau si multa sampanie in timpul acestor discutii. Aceasta imagine e proiectata de multe ori - dar ea nu corespunde realitatii.
Sigur ca se mai bea cate un pahar de sampanie si nu pot exclude ca nu se ajunge si la cate un exces din cand in cand, dar majoritatea celor care vin la Forumul Economic Mondial muncesc din greu. Aici, la Davos, ajung sa stea de vorba niste oameni care se evita reciproc in alte situatii. In viata de zi cu zi, multe dintre persoanele care conduc mari concerne sau guverne sunt atat de ocupate cu problemele proprii, incat nu prea mai observa ce se intampla in jur.
Economia nu e totul...
La Davos, lucrurile stau altfel. Printre subiectele care se discuta se numara... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:54
Editia din acest an a Forumului Economic Mondial se anunta mai provocatoare ca niciodata pentru liderii politici si elitele financiare din lumea intreaga. Tema generala a Forumului este "A Patra Revolutie Industriala", dar, in subsidiar, alte subiecte de actualitate vor genera discutii largi intre participanti.
Criza refugiatilor din Europa, pericolul schimbarilor climatice, insecuritatea geopolitica si amenintarea terorismului, ca si vulnerabilitatile economiilor emergente sau politicile monetare divergente vor fi analizate in cadrul reuniunii care debuteaza miercuri, 20 ianuarie, la Davos, noteaza postul CNBC.
Provocarea tehnologiei
Cel mai probabil, evolutia tehnologiei moderne si provocarile aduse de aceasta vor fi subiecte tratate pe larg in cadrul acestei editii a Forumului Economic Mondial.
"In vreme ce misiunea Forumului a ramas aceeasi de mai bine de 4 decenii, acum ne confruntam cu o lume mult mai complexa si mai bine interconectata.
Pe masura ce intram in era celei de-a Patra Revolutii Industriale - o revolutie digitala capabila sa transforme societatea umana - vedem masive schimbari tehnologice care modifica natura muncii si acesta este doar inceputul", noteaza un comunicat al organizatorilor, citat de International Business Times.
In spate provocarilor reprezentate de noua tehnologie se intrevede un sir de diverse crize ramase nerezolvate, care accentueza temerile privind mentinerea cresterii economiei globale intr-un punct mort.
Problema... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 08:00
Economia mondiala se afla la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, in conditiile in care pietele din zona euro si cele emergente au rezultate slabe, iar pericolul deflatiei creste, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg in randul investitorilor.
Dintre investitorii intervievati, 38% au considerat ca situatia economiei globale se inrautateste, dublu fata de numarul celor care au descris astfel evolutia economica in luna iulie, cand a fost efectuat sondajul anterior.
De asemenea, ponderea investitorilor care evalueaza negativ starea economiei mondiale nu a mai atins o cota atat de inalta din septembrie 2012, cand Europa se afla inca in recesiune, potrivit datelor Bloomberg citate de Mediafax.
Economia zonei euro se afla in centrul ingrijorarilor investitorilor. Aproape doua treimi dintre cei intervievati au spus ca situatia economica a zonei euro se inrautateste, in timp ce 89% au raspuns ca deflatia reprezinta o amenintare mai mare asupra economiilor nationale decat inflatia anul viitor.
In ceea ce priveste politicile la nivel regional, numarul respondentilor care au declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si guvernele nationale ingreuneaza situatia economica prin implementarea unor politici prea stricte a fost mai mare decat al celor care si-au aratat increderea in presedintele BCE Mario Draghi si in cancelarul german Angela Merkel.
Astfel, 43% dintre respondenti au descris politicile monetare ale BCE ca "prea restrictive", prin comparatie cu 31%... mai mult
Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 16:11
Angela Merkel a reusit sa castige cel de-al treilea mandat la carma Germaniei, cu cel mai bun procent obtinut de un partid dupa unificarea RFG si RDG in 1990, asigurandu-si astfel un sprijin popular puternic pentru promovarea politicilor sale de austeritate in intreaga Europa, desi ingrijorarile se mentin pentru evolutia pe termen lung a economiei germane.
Conservatorii condusi de Merkel au obtinut duminica 41,5% din voturile exprimate, conform unei numaratori partiale, la o mare distanta de principalul sau rival, Partidul Social-Democrat (SPD), care a strans doar 25,7% din sufragiile nemtilor.
Triumful lui Merkel, in varsta de 59 de ani, este cu atat mai important in conditiile unei prezente masive la vot a alegatorilor din Germania, 71,5% din acestia prezentandu-se la urne.
Doar Konrad Adenauer si Helmut Kohl au mai reusit sa castige trei mandate in fruntea tarii.
Singurul aspect care o va incurca pe "Doamna de fier" a Germaniei este pierderea aliatului sau (FPD), care nu a reusit sa intre in Bundestag pentru prima data dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, inregistrand un scor de 4,8%, sub pragul de 5% necesar obtinerii unor mandate in legislativul german.
In aceste conditii, Angela Merkel va trebui, cel mai probabil, sa formeze o coalitie cu rivalii sai social-democrati pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, asa cum deja a facut-o in mandatul 2005-2009.
Victorie, "prin comparatie" cu restul Uniunii Europene
Victoria Angelei Merkel, de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 20:03
Cancelarul german Angela Markel va avea marti o intalnire cu liderii OCDE, Bancii Mondiale (BM), FMI, Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), a anuntat purtatorul de cuvant Steffen Seibert.
Intalnirea, care va avea loc la Berlin, va fi pe tema situatiei economiei mondiale si a masurilor de combatere a crizei din zona euro, despre care Merkel considera ca incep sa dea rezultate, transmite AFP.
Participantii la intalnire vor fi secretarul general al OCDE, Angel Guria, directorul general al FMI Christine Lagarde, noul presedinte al Bancii Mondiale, Jim Young Kim, directorul general al OMC, Pascal Lamy, precum si noul sef al OIM, Guy Ryder. mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:31
"Euro a facut Europa mai puternica", a declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, in timpul unei vizite oficiale in China.
Sefa cabinetului de la Berlin s-a referit, intr-un discurs pe teme de politica monetara tinut la Academia chineza de stiinte sociale, la "marile progrese inregistrate de Uniunea Europeana in ultimii doi ani", transmite AFP.
"Competitia internationala a devenit mult mai dura in ultimii ani, iar Europa trebuie sa se adapteze", a continuat Angela Merkel, adaugand ca este "convinsa ca (Europa) se afla pe calea cea buna" cu reformele intreprinse.
"In general, economia germana a profitat de pe urma monedei euro", a continuat Merkel, a carei vizita de trei zile in China, alaturi de o delegatie a patronatului german, urmeaza sa permita strangerea legaturilor dintre prima economie europeana si cea de-a doua la nivel mondial.
Beijingul a urmarit cu ingrijorare criza datoriei din Europa, dand asigurari in repetate randuri ca are incredere in capacitatea tarilor europene de a-si rezolva criza datoriilor suverane si ca este dispusa sa sustina eforturile internationale in favoarea zonei euro.
China a fost indirect solicitata de catre liderii europeni sa ajute tarile din zona euro contribuind la fond de salvare, dar Beijingul nu si-a asumat pana in prezent niciun angajament explicit in acest sens. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:56
O invitatie non-VIP la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat in Elvetia la sfarsitul lunii ianuarie, costa cel putin 71.000 de dolari, in timp ce pentru a avea acces la intalnirile private, costul incepe de la 156.000 de dolari.
"Partenerii strategici" ai evenimentului, precum Goldman Sachs si Bank of America, platesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru si 19.000 de dolari pentru fiecare invitatie, in limita a cinci.
Printre "partenerii strategici" se regasesc ArcelorMittal, ABB, Fundatia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters si Volkswagen.
In 2011, Forumul Economic de la Davos a costat organizatorii 156 de milioane de dolari
Editia din 2010-2011 a reuniunii de la Davos a adus venituri de 157 milioane de dolari, in timp ce cheltuielile au fost de 156 milioane de dolari, doar 0,3% din averea miliardarului american Warren Buffet.
Doar vinul servit la Forumul Economic Mondial de la Davos in 2011 a avut un cost estimat de aproape 16.000 de dolari. Aproape 2.500 de persoane au primit legitimatii albe anul trecut, care le-au permis accesul nerestrictionat la conferinte si petreceri. Printre acestea s-au aflat 69 de miliardari, sau 5,7% din totalul miliardarilor la nivel global.
Costul unei calatorii cu limuzina de la Zurich la Davos costa 689 de dolari, in timp ce o intoarcere cu elicopterul are pretul de 9.000 de... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 17:24
Problema legata de datoriile din zona euro este unul din subiectele cele mai aprinse discutate in cadrul Forumului Economic Mondial, tinut in Davos, Elvetia. Comisarul european pentru probleme economice, Olli Rehn, a declarat ca guvernele din uniunea monetara au cazut de acord sa majoreze capacitatea de finantare a fondului de sprijin financiar, pentru a-l face mai flexibil, insa nu vor ridica nivelul garantiilor, in prezent de 440 de miliarde de euro.Astfel, a dat nastere unei nou runde de discutii pe marginea capacitatii efective a fondului de a ajuta tarile aflate in dificultate, deoarece multi economisti sunt de parere ca suma nu va fi de ajuns pentru Portugalia si Spania, si cu atat mai putin pentru alte tari care ar putea avea nevoie de ajutor. De exemplu, unii oficiali europeni au cerut garantii de 1 trilion de euro, pentru a calma spiritele in pietele financiare. Daca planul va fi, in cele din urma, aprobat, fondurile totale disponibile ar trebui sa se ridice la 700 de miliarde de euro, inclusiv fondurile din partea Fondului Monetar International. Liderii europeni nu au intarziat sa apere euro in fata oficialilor prezenti la Davos. Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a declarat ca analistii care prevad prabusirea euro pur si simplu nu inteleg spiritul Europei. "Moneda euro inseamna Europa, iar Europa inseamna 60 de ani de pace", a spus Sarkozy.
"Nu ne vom intoarce niciodata cu spatele la euro, nu il vom abandona niciodata", a completat el, adaugand ca si... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 01:10