Liderii din zona euro stabilesc soarta Greciei

Joi, 21 Iulie 2011, ora 09:21
1130 citiri
Liderii din zona euro stabilesc soarta Greciei

In cadrul unui summit de urgenta, liderii din zona euro se intalnesc sa gaseasca o solutie pentru criza elene si masuri pentru a preveni extinderea acesteia catre asa-numitele economii periferice, relateaza BBC News, citat de NewsIn.

Politicienii vor discuta o serie de masuri, inclusiv un nou imprumut pentru Grecia, si rolul investitorilor privati in restructurarea datoriilor.

Potrivit informatiilor disponibile, va fi discutata si o noua taxa pentru banci.

Insa cancelarul german Angela Merkel a avertizat in legatura cu prea mult optimism.

Grecia a primit primul sau pachet de salvare in mai anul trecut, insa criza datoriilor submineaza in continuare increderea pietelor globale in ea, unii analisti sugerand chiar ca ameninta viitorul euro.

Politicienii si investitorii cer o actiune decisiva, pentru a ajuta la depasirea aceastei situatii.

"Nimeni nu ar trebui sa isi faca iluzii; situatia este foarte grava", a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Necesita un raspuns. Altfel, consecintele negative vor fi resimtite in toate colturile Europei si dincolo de ea", a adaugat el.

Guvernatorul Bancii Angliei, Sir Mervyn King, a declarat ca actuala criza din Zona euro reprezinta cel mai grav si imediat risc pentru sistemul financiar britanic.

Si presedintele american Barack Obama s-a implicat in acest dosar, sunand-o marti seara pe Merkel, pentru a sublinia importanta rezolvarii acestei probleme pentru refacerea economica globala.

La randul sau, Fondul Monetar International le-a cerut liderilor europeni sa ia masuri rapide si decisive. Amanarea lor ar fi foarte costisitoare pentru economia mondiala, a avertizat FMI.

#lideri, #zona euro, #grecia , #stiri Angela Merkel