Principalele provocari pentru liderii lumii in 2013: Criza economica, Siria si Iranul

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10
2420 citiri
Principalele provocari pentru liderii lumii in 2013: Criza economica, Siria si Iranul

Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.

Criza economica in SUA si Europa

"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".

Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.

In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea, avertizand liderii francezi, italieni, spanioli si portughezi ca in 2013 va fi necesar "sa mentina un tratament de soc, sa evite regresele - in special in Franta - si sa continue sa actioneze in vederea unei reluari a cresterii" economice.

Unii specialisti releva ca pozitia americana in vederea unei relansari a cresterii economice este mai apropiata de cea a Frantei sau Italiei decat de rigoarea bugetara aparata de Germania.

PIB-ul Zonei Euro ar urma sa se contracte cu 0,3% anul viitor, insa Justin Vaisse, director pentru cercetare la Brookings Institution si autor al cartii "Barack Obama et sa politique etrangere", crede ca "ceea ce a fost mai rau in criza euro a trecut". "Americanii si pietele au conchis ca euro nu va exploda, altfel s-ar fi prabusit si ar fi existat o scurgere de capitaluri".

Expertul francez isi exprima totodata ingrijorarea fata de "efectele pe care incetinirea (economica) mondiala le-ar putea avea asupra Chinei". Potrivit unui scenariu pesimist, Zona Euro va "taia drastic importurile chineze, din cauza unei recesiuni mai importante decat s-a prevazut", antrenand "consecinte politice, sociale si geopolitice in China". Noul lider Xi Jinping "nu poate sa permita o incetinire a cresterii (economice) si o acumulare de probleme politico-economice", apreciaza Jessica Mathews.

Disputele teritoriale ale Chinei cu vecinii si rolul SUA

Numerosi analisti se tem de o amplificare a tensiunilor in regiunea Asia-Pacific, urmata de o cursa a inarmarii sau chiar de un conflict armat. Focarele acestor tensiuni sunt arhipelagurile din Marea Chinei pe care si le disputa Beijingul cu vecinii sai din sud-estul Asiei, Japonia si Coreea de Sud. Statele Unite au o alianta militara cu Japonia, dar refuza sa se implice.

Insa "vecinii Chinei considera Statele Unite drept o tara care poate sa reechilibreze puterea politica si militara a Chinei, altfel aceasta va domina regiunea in totalitate", analizeaza fostul secretar al Apararii al lui Jimmy Carter, Harold Brown, consultant la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Iranul

Problema nucleara iraniana ramane "dosarul cel mai fierbinte" in 2013, existand "o probabilitate destul de mare a unei conflagratii regionale de prim ordin", preconizeaza Vaisse. Marile puteri si Israelul suspecteaza Teheranul ca vrea sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea programului sau nuclear civil, lucru dezmintit de regimul islamic.

Vaisse crede ca, fata de un Iran care continua sa imbogateasca uraniu, "s-a epuizat logica ultimilor zece ani de sanctiuni cuplate la negocieri". Brown spera, pe de alta parte, ca membrii comunitatii internationale pot "sa le faca iranienilor o oferta in schimbul unei opriri sau unei pauze in imbogatirea uraniului (...), fara a exclude posibilitatea unor bombardamente asupra instalatiilor nucleare".

Siria

Unii experti intrevad amorsarea unui "consens international" - in special in urma unei flexibilizari a pozitiei ruse -, care sa permita in 2013 "inceputul unei lungi si dificile tranzitii politice", apreciaza Mathews. Evocand amenintarea armamentului chimic, Vaisse considera "posibil ca razboiul civil sa se incheie, dar sa existe, cu toate acestea, nevoia unei interventii occidentale cu scopul asigurarii ordinii si stabilitatii".

#probleme economice 2013, #obiective economice 2013, #criza economica Grecia 2013 , #Stiri International