SUA exercita presiuni pentru a reduce influenta Europei la FMI

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 11:30
1302 citiri
SUA exercita presiuni pentru a reduce influenta Europei la FMI

Statele Unite exercita presiuni asupra Europei, in negocieri derulate in spatele usilor inchise, pentru a determina statele europene sa-si reduca influenta in cadrul conducerii Fondului Monetar International (FMI) in favoarea unor economii emergente mari, precum China si Brazilia, potrivit WSJ.

Initiativa SUA se incadreaza in discutiile care preceda summit-ul liderilor G20, grupul celor mai mari economii industrializate si emergente ale lumii, care va avea loc in perioada 24-25 septembrie, la Pittsburgh, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

Ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din statele G20 participa, vineri si sambata, la Londra, la o reuniune pregatitoare menita sa stabileasca principalele teme de discutie pentru summit-ul de la finele lunii septembrie.

G20 trebuie sa determine cum vor fi reformate institutiile internationale create la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, printre care si FMI, pentru a le adapta mai bine noilor schimbari de pe scena economica mondiala, unde puterea si influenta se echilibreaza intre puterile traditionale, statele industrializate, si marile economii emergente.

"Schimbarile vor necesita foarte multe negocieri. Dar suntem intr-o dispozitie favorabila negocierilor", a declarat, pentru WSJ, un oficial G20 dintr-o tara emergenta puternica.

Statele Unite promoveaza doua propuneri. Prima dintre acestea prevede restrangerea boardului FMI la 20 de membri, de la 24 in prezent, pana in anul 2012, insa fara retragerea vreunei tari emergente care detine deja propriul fotoliu. Washingtonul nu precizeaza care state ar trebui sa renunte la votul din conducerea Fondului, insa, potrivit WSJ, "este clar ca unele vor fi din Europa".

In prezent, boardul FMI are opt directori executivi care reprezinta tarile din care provin, respectiv Statele Unite, Japonia, Franta, Marea Britanie, Germania, China, Rusia si Arabia Saudita, si alti 16 care reprezinta grupuri de state. Multe dintre cele 16 grupuri de state sunt reprezentate de europeni.

Comisia Europeana (CE) s-a pronuntat in favoarea integrarii celor 16 state ale zonei euro intr-un singur grup, care sa detina un singur fotoliu de membru in boardul FMI. Propunerea CE a fost respinsa de mai multi lideri politici europeni.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a declarat, in aceasta saptamana, ca Franta nu doreste ca toate statele din zona euro sa fie reprezentate de un singur director.

A doua propunere inaintata de SUA ar transfera 5 puncte procentuale de detinere la FMI de la statele industrializate catre cele emergente. In prezent, economiile dezvoltate detin circa 60% din Fond. Consecinta acestei propuneri ar fi si scaderea influentei Europei in boardul institutiei.

Economia Statelor Unite si cea a zonei euro sunt similare ca anvergura, insa detinerea statelor europene la FMI este de circa de doua ori mai mare decat cea a SUA, potrivit economistului american Edwin Truman, care a ocupat pozitia de secretar de stat in Trezoreria americana in timpul administratiei Clinton si a fost consilierul actualului secretar general al Trezoreriei, Timothy Geithner, in perioada pregatitoare a summit-ului G20 din luna aprilie.

Oficialii europeni considera ca pozitia Washingtonului este prea directa si nu tine cont de faptul ca unele state emergente sunt suprarerpezentate comparativ cu importanta lor pe scena economica globala.

Liderii europeni se refera in principal la influenta Arabiei Saudite la FMI, dar doresc totodata sa elimine dreptul de veto controlat de Statele Unite, care poate bloca acele decizii care necesita o majoritate de cel putin 85%.

#sua, #europa, #fmi , #stiri FMI