Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut usor in luna iunie, la 5,40%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Cu toate acestea, ramane in continuare la cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
In mai, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,41%.
In iunie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,86%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,82%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,58%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in iunie, la alte legume si conserve de legume (15,99%), fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) si transportul aerian (10,22%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in iunie fata de decembrie, cu 6,18%.
In schimb, pretul oualor a scazut cu 27,12% in iunie fata de decembrie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, in 4 iulie, ca decizia privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an a fost luata in conditiile in care cele mai noi evaluari au reconfirmat perspectiva plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor luni.
In ultima prognoza, publicata in 9 mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 09:30
Rata inflatiei poate sa ajunga pana in toamna la 6,5 - 7%, daca Guvernul continua cu dezmatul pe bani publici, atrage atentia senatorul PNL Florin Citu.
Potrivit acestuia, BNR ar trebui sa creasca dobanda de politica monetara, tinand cont de diferenta dintre dobanzi si inflatie, si se asteapta ca in aceste conditii sa creasca si ROBOR pana la 3,75%.
"Astazi vreau sa va vorbesc pe scurt despre dobanzi. BNR decide ce face cu dobanda de politica monetara. Ar trebui sa o creasca, daca ne uitam la diferenta dintre dobanzi si inflatie, dar ma astept sa ia o pauza in sedinta de azi. Ce inseamna acest lucru? ROBOR la scadente mai mici este limitat la 3,5%, deocamdata. In situatii extreme poate sa creasca peste 3,5%, dar nu poate ramane acolo. Asta este vestea buna.
Vestea proasta acum. Cu o rata a inflatiei in crestere, ma astept sa creasca si in iunie, dobanda de politica monetara trebuie sa creasca. Urmatoarea decizie a BNR este pe 6 august cand dobanda de politica monetara ar trebui sa creasca la 2,75% (cel putin) . Ceea ce inseamna ca va exista loc pentru ROBOR sa creasca pana la 3,75%.
Dar pana atunci, in conditiile de acum, ROBOR la scadente sub 3 luni nu poate sa cresca foarte mult peste 3,5%. Ceea ce inseamna ca rata inflatiei poate sa ajunga pana in toamna la 6,5-7%, daca Guvernul continua cu dezmatul pe bani publici", scrie Florin Citu pe Facebook.
BNR nu are cum sa intervina pentru a stopa cresterea inflatiei
BNR nu are insa cum, in momentul de... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 13:13
Cei care fac judecati de tipul "vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei" gresesc, intrucat vom pastra un ecart intre dobanzi si rata inflatiei, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta.
"Epoca - ca a fost o epoca, aproape 10 ani - a dobanzilor foarte scazute si real negative a trecut.
Normalizarea, in sensul ca se va ajunge la dobanzi pozitive, este un proces pe care nu-l putem contura in viitor, dar datorita faptului ca in Europa sunt inca dobanzi real negative si la noi rata dobanzii este sub rata inflatiei.
In consecinta, cei care fac judecati de tipul 'vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei' gresesc, intrucat vom pastra si noi un ecart, nu stiu daca va fi ca in Europa, pietele ne vor spune. Acolo e cam de doua procente intre rata inflatiei si dobanzi.
Nu stiu daca in Romania va fi tot de doua procente. Deocamdata, e tot de doua procente daca va uitati la cifre, dar se va pastra acest ecart.
Ce as vrea eu, nu am imputernicirea Consiliului, dar sunt guvernatorul Bancii Nationale, sa se intample nu inseamna ca se va intampla.
As vrea ca aceasta curba a inflatiei, pe care o s-o vedeti miercuri, sa vina in jos, curba dobanzilor sa nu fie foarte ascendenta si candva se vor intalni la un nivel care sa fie foarte apropiat de ce va fi in Europa", a explicat Mugur Isarescu.
Acesta a afirmat ca s-a terminat perioada dobanzilor scazute,... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 11:17
Consumatorul din Romania nu-si face prea multe griji cu privire la preturi, atunci cand vine vorba de cumparaturi, si asta afecteaza inflatia.
Conform unei analize realizate de Morgan Stanley, este mult mai probabil ca tarile in care oamenii folosesc in mod frecvent website-uri sau aplicatii pentru a compara costul potentialelor achizitii sa inregistreze o crestere mai lenta a preturilor de consum, transmite Bloomberg.
Aceasta ar putea fi de ajutor in explicarea motivului pentru care rata cresterii inflatiei in Romania este cea mai rapida din UE, conform datelor Oficiului european de statistica (Eurostat).
"In timp ce inflatia inca este scazuta in tarile din Europa Centrala si de Est, in pofida inaspririi pietei fortei de munca si a majorarii consumului, Romania este o exceptie", apreciaza economistul Pasquale Diana, de la Morgan Stanley, care estimeaza noi majorari ale dobanzilor.
Exista motive pentru aceste obiceiuri de cumparaturi iresponsabile. Romanii sunt printre cetatenii UE cel mai putin inclinati sa economiseasca iar veniturile lor disponibile au crescut in urma reducerilor de taxe, a majorarii salariilor in sectorul de stat si a cresterii salariului minim.
Boom-ul cheltuielilor a dus anul trecut la o crestere economica de aproape 7% iar vanzarile de masini noi au inregistrat in primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Dar nu toata lumea este indiferenta la preturi - autoritatile de reglementare, care se intreaba daca... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 15:42
Scaderea inflatiei atrage dupa sine si o reducere a dobanzii cheie. In conditiile in care prognozele arata o scadere abrupta a inflatiei pana la 3,1% la finalul anului, economistii asteapta si o "veste buna" de la BNR.
Odata scapata de "grija inflatiei, Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai. Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 5 august 2013, cand s-a decis reducerea cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%
Scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International pe 12 septembrie include angajamentul Bancii Nationala a Romaniei de a reduce dobanda de referinta doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de autoritati.
"Din moment ce Romania a adoptat un regim de tintire directa a inflatiei, este normal ca decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda sa aibe in vedere evolutia pe termen lung a inflatiei", sustine Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.
Inflatia va scadea semnificativ in luna septembrie
Scaderea inflatiei in luna septembrie este un lucru cert, multumita efectului de baza, preturilor bunurilor alimentelor si nu in ultimul rand, reducerii TVA-ului la paine.
"Ne asteptam la o inflatie semnificativ mai scazuta in luna septembrie, de 2%", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.
Economistul de ING Bank este optimist cu... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:04
Rata anuala a inflatiei se va mentine sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului 2013, dupa o descrestere spre 4 la suta in decembrie 2012, apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
"Rata inflatiei din ianuarie a urcat cu 1,3 la suta, peste asteptarile noastre (plus 1,1 la suta, calculata luna la luna si consensul pietei de plus 0,8 la suta, calculat luna la luna). Rata anuala a inflatiei si-a accelerat ritmul spre 6 la suta, de la 5 la suta, calculata an la an, in decembrie 2012.
Trei categorii de preturi au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la rata lunara a inflatiei (adica 83,7 la suta din total), dar aprecierea leului a fost de ajutor in evitarea unei rate lunare a inflatiei mai mari, alimentat si de o scadere a tarifelor la telefonie (minus 2,4 la suta, calculat luna la luna) si mentinerea neschimbata a tarifelor la majoritatea serviciilor. Ne asteptam ca rata anuala a inflatiei sa ramana sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului si sa coboare spre 4 la suta in decembrie", arata economistul sef al RZB.
Tarifele la electricitate au urcat cu 10,4 la suta, in timp ce pretul la tutun a crescut cu 3,6 la suta, in urma cresterii accizelor. Evolutia preturilor administrate si volatilitatea preturilor la fructe, legume si oua au dus inflatia la 5,4 la suta, calculata luna la luna, ca si efectul recoltei slabe din acest an, a mai spus Ionut Dumitru.
Actualul nivel al inflatiei este alimentat de o larga paleta de factori... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:38
Ministrul de Finante desemnat, Florin Georgescu, este ferm convins ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) se va incadra in tinta de inflatie stabilita pe acest an, putin peste 3%.
"BNR, prin a ceea ce a facut pana acum - prin politica monetara, prin rata dobanzii, prin rezerva minima obligatorie, se va incadra in rata inflatiei stabilita pe acest an, va fi putin peste 3%, nu foarte mult", a declarat Florin Georgescu luni, in cadrul audierilor din comisiile de buget-finante.
Florin Georgescu a mai ocupat functia de ministru de Finante in perioada 1992-1996, iar din 2004 este prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei. A acceptat functia de ministru al Finatelor si vicepremier in Cabinetul Ponta doar pana la alegerile electorale, urmand ca apoi sa se intoarca la BNR. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 16:00
Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, anunta NewsIn.Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 7,6% in februarie 2011, fata de 6,99% in luna precedenta, "in principal ca efect al majorarii ample a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor. Aceasta evolutie este in linie cu balanta riscurilor asociata celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflatiei publicate de BNR", potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).Totodata, banca centrala precizeaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici evidentiaza continuarea dinamicii anuale pozitive a productiei industriale si a exporturilor.
In acelasi timp, se remarca ramanerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a altor indicatori relevanti pentru evolutia cererii interne, precum si a ritmului anual de crestere in termeni reali a creditului acordat sectorului privat.Potrivit reprezentantilor BNR, conditiile monetare in sens larg au ramas adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu, in conditiile mentinerii unei conduite prudente a politicii monetare; ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale s-au apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, iar moneda nationala a manifestat o tendinta usoara de... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 16:50
Banca Centrala Europeana va creste dobanzile daca rata inflatiei nu incepe sa incetineasca pana la sfarsitul acestui an, a declarat duminica Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru in Consiliul BCE, citat de Reuters si preluat de Mediafax. "BCE este sigura ca actuala inflatie ridicata este temporara, legata de pretul unor materii prime. Speram ca va incepe din nou sa scada spre sfarsitul anului.
Dar, daca nu se va intampla asta, vom fi nevoiti sa crestem dobanzile. Nu putem permite ca inflatia sa scape de sub control.
Pierderea credibilitatii in privinta ancorarii inflatiei are consecinte negative foarte serioase", a declarat oficialul.
BCE a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la minimul record de 1% si a temperat speculatiile din piata privind posibilitatea cresterii dobanzilor in viitoul apropiat.
Institutia considera ca prognoza privind riscurile pe termen mediu ale cresterii preturilor nu este afectata de saltul inflatiei din luna ianuarie.
Potrivit Eurostat, inflatia a urcat in ianuarie in zona euro la 2,4%, peste tinta BCE, de maximum 2%.
Marea majoritate a economistilor si analistilor estimeaza ca BCE nu va creste dobanda de politica monetara in acest an. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 09:43