BNR: Schimbarile la OUG 114 evita daune foarte mari pentru economie, dar in continuare sunt probleme

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 18:28
847 citiri
BNR: Schimbarile la OUG 114 evita daune foarte mari pentru economie, dar in continuare sunt probleme
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) apreciaza ca recentele modificari la OUG nr. 114/2018 evita daune foarte mari pentru economie, arata minuta sedintei de politica monetara din 2 aprilie.

CA al BNR a discutat, in sedinta de politica monetara din 2 aprilie, a carei minuta a fost publicata marti, pe langa alte subiecte, modificarile recente aduse unor acte normative ce vizeaza sectorul bancar si implicatiile acestora asupra politicii monetare.

"Potrivit opiniei unanime, schimbarile aduse OUG 114/2018 evita daune foarte mari pentru economie si satisfac cele trei cerinte formulate de membrii Consiliului asa cum au fost inaintate Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM - n.red.) si in discutii cu Guvernul. Noile prevederi complica insa, in ansamblul lor, transmisia monetara, cu implicatii asupra cadrului general al politicii monetare", precizeaza minuta citata.

In acest context, unii membrii ai Consiliului au subliniat "nevoia ca bancile comerciale sa practice dobanzi mai mari la depozite".

"S-a apreciat de catre unii membri ai Consiliului ca, date fiind conditiile macroeconomice si riscurile interne si externe, este necesara o intarire a conditiilor monetare; s-a agreat ca abordarea potrivita in actualul context o constituie controlul strict asupra lichiditatii de pe piata monetara", mai arata minuta sedintei de politica monetara din 2 aprilie.

In plus, membrii CA ai BNR au subliniat, din nou, "necesitatea unui mix echilibrat de politici macroeconomice", deoarece acest mix ar evita "o supraimpovarare a politicii monetare, cu efecte indezirabile in economie".

"Totodata, s-a reiterat importanta unui dozaj si a unei cadente adecvate de ajustare a conduitei politicii monetare, din perspectiva ancorarii anticipatiilor inflationiste si a mentinerii ratei anuale a inflatiei pe traiectoria evidentiata de cea mai recenta prognoza pe termen mediu a BNR, in conditii de protejare a stabilitatii financiare", scrie in minuta citata.

Rata anuala a inflatiei a crescut la 3,32% in ianuarie si la 3,83% in februarie 2019, de la 3,27% in decembrie 2018, urcand deasupra intervalului de variatie al tintei si peste valoarea prognozata.

"Toate componentele majore ale IPC au inregistrat cresteri peste asteptari, determinante pentru accelerarea inflatiei fiind insa, in principal, evolutia preturilor legumelor si fructelor si, in secundar, dinamica pretului produselor din tutun si cea a componentei de baza ...citeste mai departe despre "BNR: Schimbarile la OUG 114 evita daune foarte mari pentru economie, dar in continuare sunt probleme" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#BNR modificari OUG114, #BNR riscuri OUG 114 , #Stiri Finantare