Fondul de investitii JC Flowers, infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs, concureaza cu AnaCap si Axxess Capital pentru a intra in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, al carei management opteaza pentru o fuziune cu alta institutie bancara, potrivit mai multor surse.
James Christopher Flowers, fondatorul J.C. Flowers & Co, a activat timp de 20 de ani in Goldman Sachs, unde a ocupat mai multe functii executive si, timp de zece ani, pana 1998, a figurat in lista partenerilor bancii americane de investitii.
Flowers este specializat in investitii in industria financiara, iar cea mai cunoscuta si de succes tranzactie in care a fost implicat o reprezinta preluarea bancii japoneze Shinsei Bank de catre Ripplewood Holdings, afacere care i-a adus un castig de circa 1 miliard de dolari. Dupa declansarea crizei financiare unele dintre fondurile administrate de compania sa au suferit pierderi importante, cel putin in primii ani dupa 2008.
Fostul partener Goldman Sachs a jucat un rol important in deciziile adoptate in SUA la debutul crizei, in septembrie 2008. In acele zile, el a fost solicitat de Bank of America pentru a oferi consultanta privind oportunitatea preluarii Lehman Brothers, iar la scurt timp a fost chemat de AIG pentru a gasi solutii pentru evitarea falimentului.
Flowers era un apropiat cunoscut al fostului secretar al Trezoreriei SUA Henry Paulson in perioada cat a activat la Goldman Sachs si a fost printre primii care l-au avertizat... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 09:21
Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) vor discuta, intr-o adunare generala convocata pe 28 aprilie, cererea depusa de directoratul bancii privind dobandirea, vanzarea, schimbarea, inchirierea de active, precum si incheierea de acte de asociere pe o perioada mai mare de un an.
Pe ordinea de zi a sedintei adunarii gererale extraordinare se numara "aprobarea incheierii de catre Directorat, pe durata exercitiului financiar 2014, de acte juridice prin care banca sa dobandeasca, sa instraineze, sa schimbe sau sa constituie in garantie active din actegoria activelor imobilizate ale bancii; acte juridice prin care banca inchiriaza active corporale pentru o perioada mai mare de un an, de la acelasi co-contractatnt sau persoane implicate ori afiliate; acte de asociere pe o perioada mai mare de un an", potrivit convocatorului transmis marti Bursei, citat de Mediafax.
Directoratul ar putea fi astfel imputernicit sa semneze acte a caror valoare depaseste, individual sau cumulat, 20% din totalul activelor imobilizate ale bancii, mai putin creantele.
Activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile cu o durata de utilizare mai mare de un an, iar activele circulante cuprind plasamentele de capital facute pe perioade de timp scurte, de regula mai mici de un an. Activele circulante sunt folosite pentru finantarea curenta a activitatii unei companii.
Actionarii vor analiza si situatiile financiare inregistrate pentru 2013
In sedinta AGA din 28 aprilie, actionarii... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 09:15
Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu principalul actionar al Bancii Comerciale Carpatica, Ilie Carabulea, a vandut vineri pe Bursa un pachet de 9,95% din actiunile bancii, prin doua transferuri deal, in valoare de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).
Cele doua tranzactii, care au cumulat 313,37 milioane de titluri BCC, s-au perfectat la un pret de 0,0625 lei, cu 1,13% mai mare fata de pretul de la inchiderea sesiunii de joi.
Carabulea, care controleaza 41,2898% din capitalul social, si Corneliu Tanase, care detinea anterior operatiunilor de vineri 11,2179% din titluri, au dreptul de vot suspendat.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa suspende dreptul de vot la Banca Comerciala Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.
Printre motivele invocate in hotararea BNR se afla faptul ca Ilie Carabulea nu mai indeplineste "criteriul de reputatie, din perspectiva integritatii", o condamnare a omului de afaceri si faptul ca acesta este cercetat penal, in stare de arest.
Carabulea si Corneliu Tanase intentionau sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.
Carabulea si Tanase au anuntat ca nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a AGA a propunerii... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 10:40
Propunerea Directoratului Bancii Carpatica privind fuziunea cu o alta banca nu este acceptata de principalii actionari ai bancii, Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, care detin impreuna 52,5%, ei nefiind de acord cu intoruducerea acesteia pe ordinea de zi a AGA.
Cei doi actionari au cerut in 14 februarie convocarea adunarilor generale (ordinara si extraordinara) a actionarilor, stabilite de management pentru data de 10 aprilie, si solicita atat reducerea numarului de membri ai Consiliului de Supraveghere de la cinci la trei persoane, cat a numarului de membri ai Directoratului, tot de la cinci la trei, conform Mediafax.
Carabulea si Tanase au solicitat un raport privind bugetul pe 2013
Carabulea si Tanase au mai solicitat si prezentarea unui raport privind modul in care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013. Acestia mai doresc acordarea unui vot de incredere membrilor Consiliului de Supraveghere si stabilirea celor trei membri ai acestuia care vor continua activitatea in aceasta structura.
Directoratul a adaugat pe ordinea de zi a sedintei AGA din 10 aprilie propunerea de imputernicire a acestuia de a analiza si identifica "eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea unei fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune" care va fi supus spre aprobarea AGEA.
"Tinem sa atentionam ca noi nu am solicitat, nu am acceptat si nu am fost si nu suntem de acord cu inscrierea... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 08:39
Piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise, sustine directorul general al Bancii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.
"Sistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels pentru Agerpres.
Seful BCC a declarat ca atunci cand a venit in Romania, in 2009, toata lumea ii spunea ca piata romaneasca nu poate sustine 40 de banci si ca in 2-3 ani vom vedea o reducere a numarului acestora pana la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanta si inca avem peste 40 de banci prezente in piata.
"Situatia s-a schimbat destul de mult. Acum unele banci sunt fortate sa iasa de pe piata locala in urmatorii ani pentru a respecta promisiunile facute de centralele acestor banci fata de UE, FMI, BM sau guvernele locale" a spus Johan Gabriels.
Directorul general al BCC crede ca aceste promisiuni nu vor disparea si vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.
"Cred ca avem trei stadii aici. In prima faza majoritatea bancilor care s-au decis sa plece din Romania au crezut ca detin o afacere solida pe care o vor vinde in profit, peste... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:00
Banca Comerciala Carpatica (BCC) a recrutat doi noi directori generali adjuncti, pe Cosmin Bucur pentru Divizia Comerciala, si pe Elena Badeanu pentru Divizia Identitate Corporatista si Resurse Umane, ambii venind de pe functii de conducere in RBS Bank Romania.
Consiliul de Supraveghere a stabilit joi o noua structura organizatorica a bancii, astfel ca in locul Diviziei Retea Retail si a Diviziei Corporate au fost infiintate Divizia Comerciala si Divizia Identitate Corporatista si Resurse Umane, potrivit unui comunicat transmis vineri Bursei.
Cu o experinta de 15 ani in sistemul bancar, Cosmin Bucur a ocupat pozitii de conducere in ABN AMRO Bank si RBS Bank Romania, ultima functie detinuta fiind cea de Country Head of Global Markets, in cadrul RBS.
Elena Badeanu lucreaza de 17 ani in in sectorul financiar-bancar, din care ultimii 10 ani pe zona resurselor umane in cadrul RBS Bank Romania. Ea si-a inceput cariera bancara ca economist in cadrul BNR, ocupand apoi functii de conducere in ABN AMRO Bank Romania si in RBS Bank Romania (director resurse umane si excelenta in servicii).
Cei doi directori vor prelua atributiile dupa aprobarea prealabila din partea BNR.
Banca Carpatica a inregistrat in primul trimestru un profit net de 14,9 milioane lei, in crestere cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la active in scadere cu 22% fata de sfarsitul anului trecut, de 3,67 miliarde lei, a anuntat marti institutia de credit.
La finalul lunii martie, institutia... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 16:49
Banca Comerciala Carpatica (BCC) a inregistrat, la sfarsitul anului trecut, un profit net de 25 milioane lei, conform informatiilor financiare preliminare remise vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Banca Comerciala Carpatica a reusit sa reziste socurilor de pe piata bancara romaneasca, anul 2012 fiind incheiat cu rezultate financiare pozitive. Trendul crescator va fi pastrat si in 2013, strategia fiind de consolidare a capitalului si de sustinere a activelor bancii.
Nu mai suntem o banca de talie mica si treptat ne impunem pe piata. Rezultatul este notabil atat din punct de vedere al eforturilor facute, cat si considerand situatia generala a bancilor la momentul actual. Noi ne-am depasit tintele propuse prin realizarea unui profit mai mare decat cel bugetat si am crescut pe toate liniile de business", a declarat Ion Dobrica, presedintele Directoratului.
Banca a inregistrat la sfarsitul anului financiar 2012 un profit brut de 30,3 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 39,2 milioane lei in 2011.
"Rezultatele inregistrate la 31 decembrie 2012 se situeaza cu 78,2% peste valoarea bugetata de 17 milioane lei. Profitul net la sfarsitul anului 2012 este de 25 milioane lei. La 31 decembrie 2012 s-a consemnat si o crestere substantiala a activelor totale, de la 3,870 miliarde lei, la 31 decembrie 2011, la 4,732 miliarde lei, respectiv cu 22,3%", se arata in document.
Potrivit acestuia, capitalurile proprii se situeaza la un nivel de 369 milioane lei, cu... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 10:00
Johan Gabriels este noul director general si presedinte al directoratului Bancii Comerciale Carpatica.
Acesta a fost numit in functie de catre Consiliul de Supraveghere si isi va prelua atributiile de indata ce va fi autorizat de catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit unui anunt facut de banca.
Prin urmare, Directoratul bancii va avea urmatoarea structura: Johan Gabriels - director general, presedinte al Directoratului; Ion Dobrica - director general adjunct, membru al Directoratului; Gheorghe Cismaru - director general adjunct, membru al Directoratului; Georgiana Coanda - director deneral ddjunct, membru al Directoratului.
Citeste mai multe despre Johan Gabriels, fost presedinte RBS, noul sef al Bancii Carpatica pe Ziare.com. mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 12:33
Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,92% in prima parte a zilei, iar actiunile Bancii Carpatica (BCC) au urcat cu 9,42%, revenind dupa scaderile de joi si vineri, cand o parte dintre investitori au marcat din profitul inregistrat in urma cresterilor puternice din zilele anterioare.
Pretul actiunilor Carpatica a urcat accelerat marti si miercuri, cu aproape 32%, iar in prima parte a zilei de joi cresterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar actiunile au scazut cu aproape 12% din punctul maxim atins in prima jumatate a zilei joi.
Pretul a inceput sa creasca din nou in sedinta de luni, iar la ora 13:00, actiunile erau pe plus cu 9,42%, fiind cotate la 0,0569 lei. Cu actiunile Bancii Carpatica au fost realizate 336 de operatiuni, in valoare cumulata de aproape 300.000 de lei. La acel moment, volumul de actiuni cu ordine de vanzare era cu 24% peste cerere.
Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX ca omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii, il va numi la conducerea Carpatica pe fostul presedinte al RBS Romania Johan Gabriels, care va fi anuntat ca nou director general al bancii cel mai probabil in aceasta saptamana.
La mijlocul sedintei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,7% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 17:20