Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Directoratul Bancii Comerciale Carpatica cere acordul actionarilor pentru vanzarea de active

Directoratul Bancii Comerciale Carpatica cere acordul actionarilor pentru vanzarea de active


Actionarii Bancii Comerciale Carpatica (BCC) vor discuta, intr-o adunare generala convocata pe 28 aprilie, cererea depusa de directoratul bancii privind dobandirea, vanzarea, schimbarea, inchirierea de active, precum si incheierea de acte de asociere pe o perioada mai mare de un an.

Pe ordinea de zi a sedintei adunarii gererale extraordinare se numara "aprobarea incheierii de catre Directorat, pe durata exercitiului financiar 2014, de acte juridice prin care banca sa dobandeasca, sa instraineze, sa schimbe sau sa constituie in garantie active din actegoria activelor imobilizate ale bancii; acte juridice prin care banca inchiriaza active corporale pentru o perioada mai mare de un an, de la acelasi co-contractatnt sau persoane implicate ori afiliate; acte de asociere pe o perioada mai mare de un an", potrivit convocatorului transmis marti Bursei, citat de Mediafax.

Directoratul ar putea fi astfel imputernicit sa semneze acte a caror valoare depaseste, individual sau cumulat, 20% din totalul activelor imobilizate ale bancii, mai putin creantele.

Activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile cu o durata de utilizare mai mare de un an, iar activele circulante cuprind plasamentele de capital facute pe perioade de timp scurte, de regula mai mici de un an. Activele circulante sunt folosite pentru finantarea curenta a activitatii unei companii.

Actionarii vor analiza si situatiile financiare inregistrate pentru 2013

In sedinta AGA din 28 aprilie, actionarii vor analiza si situatiile financiare inregistrate pentru 2013, repartizarea profitului, descarcarea de gestiune a Directoratului pentru 2013, precum si bugetul de venituri si chetuieli pentru 2014.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la jumatatea lunii martie sa suspende dreptul de vot la Banca Comerciala Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.

Tanase a cedat 9,95% din capitalul institutiei de credit, prin doua tranzactii deal egale, cu cate 4,97% din actiunile Bancii Carpatica, in valoare cumulata de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).

Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent pentru MEDIAFAX ca va extinde grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Comerciala Carpatica, incluzand si persoanele care au preluat actiuni de la Corneliu Tanase, operatiuni considerate manipulare de piata si pentru care banca centrala va sesiza DIICOT.

Potrivit unor surse din piata de capital, doua persoane fizice au cumparat pachetul de actiuni vandut de Corneliu Tanase.

Carabulea este principalul actionar

Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social. Tanase detinea anterior 11,2179% din titluri.

Printre motivele invocate in hotararea BNR se afla faptul ca Ilie Carabulea nu mai indeplineste "criteriul de reputatie, din perspectiva integritatii", o condamnare a omului de afaceri si faptul ca acesta este cercetat penal, in stare de arest.

Carabulea si Corneliu Tanase intentionau sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.

Carabulea si Tanase au anuntat ca nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a AGA a propunerii Directoratului privind fuziunea cu o alta banca si cer operarea de urgenta a rectificarilor necesare, potrivit unui al comunicat transmis de banca Bursei.

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2163 ori