Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de iarna, in incercarea de a depasi unele dezacorduri interne si pentru a face front comun in fata provocarilor externe, relateaza DPA.
''Sunt increzator ca putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapida atat a Cadrului financiar multianual (bugetul multianual al UE, n.red.), cat si a fondului de redresare'', a mentionat presedintele Consiliului European, Charles Michel, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor tarilor membre.
Premierul croat Andrej Plenkovic, care potrivit presei locale a prezentat simptome de COVID-19, nu va fi prezent la Bruxelles, iar Croatia va fi reprezentata la acest summit de premierul sloven Janez Jansa.
Principalul subiect al summitului va fi pachetul in valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentand bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) si fondul de redresare post-COVID-19, caruia Polonia si Ungaria s-au opus pana acum din cauza conditionarii acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Germania, care asigura in prezent presedintia semestriala a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varsovia si Budapesta, ceea ce sporeste sansele pentru o depasire a impasului actual. Daca toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia si Ungaria ar putea renunta la veto-ul exprimat pana acum. Daca propunerea va fi respinsa,... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 09:55
Croatia isi va redeschide litoralul de la Marea Adriatica pentru turisti, insa vara va fi diferita fata de cum era inainte de pandemia de COVID-19, a declarat miercuri directorul Institutului de Sanatate Publica de la Zagreb.
"Cu siguranta vom merge pe litoral. Abia astept sa merg la mare, dar nu va exista inghesuiala pe plaje", a afirmat Krunoslav Capak la postul public de televiziune HRT.
"Politia locala, operatorii plajelor, autoritatile municipale si hotelurile vor trebui sa se asigure ca sezlongurile si prosoapele nu vor fi unele peste altele, pentru ca virusul e inca printre noi", a adaugat el.
Dependenta puternic de incasarile din turism, Croatia promoveaza ideea unui protocol de sanatate la nivelul UE care sa faciliteze calatoriile.
Propria decizie de a-si inchide provizoriu granitele pentru a impiedica raspandirea epidemiei va expira la 18 mai, dar cel mai probabil va fi extinsa, insa alaturi de relaxarea altor masuri.
Vezi si Grecia si Bulgaria au in vedere redeschiderea destinatiilor de vacanta din 1 iulie ...citeste mai departe despre "Croatia isi va redeschide litoralul pentru turisti, dar vara va fi diferita" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 15:12
Croatia studiaza posibilitatea de a aduce turisti cehi la vara in incercarea de a limita impactul pandemiei cu COVID-19 asupra sectorului turistic, vital pentru economia micii tari balcanice, a anuntat marti un ministru croat citat de AFP.
Potrivit media croate, la originea acestei initiative, botezata "coridoare turistice" catre Croatia, se afla turoperatori cehi.
Propunerea a fost discutata de inalti responsabili din cele doua tari.
Turistii cehi care vor dori sa viziteze Croatia vor fi obligati sa obtina un certificat sanitar care sa ateste ca nu sunt contaminati si vor putea veni in aceasta tara cu avionul sau pe sosea.
"Am discutat deja cu Republica Ceha despre acest lucru, ei pregatesc o serie de propuneri si noi le pregatim pe ale noastre", a declarat Gari Cappelli, ministrul croat al turismului, pe postul public HRT.
"Suntem dependenti de turistii straini", care reprezinta 90% din veniturile din acest sector, a mentionat ministrul.
Saptamana trecuta, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat pe Twitter ca a convenit cu omologul sau ceh Andrej Babis ca ministrii turismului din cele doua tari sa "propuna un model acceptabil pentru venirea de turisti cehi in acest sezon".
Un model similar este avut in vedere si pentru turistii austrieci si unguri, mai scriu media croate.
Initiativa a fost salutata de liderul Asociatiei croate a agentiilor de voiaj, Tomislav Fain, care s-a declarat "nerabdator" sa primeasca turisti cehi. "Trebuie sa vedem daca... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:43
Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.
"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Noul stat membru are insa inainte o serie de provocari, de la problemele economice, pana la cele care decurg din faptul ca va trebui sa protejeze cea mai lunga frontiera externa a UE, intr-o regiune notorie pentru afluxul de imigranti ilegali si traficul de droguri sau arme, scrie Agerpres.
Seful executivului comunitar a declarat astfel intr-un interviu acordat pentru presa croata ca tara ravasita de razboi cu doua decenii in urma este acum "o democratie stabila", dar a precizat ca aceasta "va trebui sa raspunda urgent unor provocari importante in ceea ce priveste stimularea cresterii, consolidarea finantelor publice, promovarea competitivitatii si asigurarea stabilitatii financiare".
Barroso a reiterat importanta combaterii coruptiei, in care apreciaza ca Croatia a obtinut rezultate concrete, si a mentionat ca perioada tranzitorie de sapte ani in care statele membre pot impune restrictii pe piata muncii pentru lucratorii croati va trece "foarte repede".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:26
Aderarea la Uniunea Europeana nu va rezolva toate problemele Croatiei, dar tarile care s-au alaturat UE inaintea sa au progresat pe plan politic, social si in ceea ce priveste reformele, iar acest lucru s-a intamplat si in Croatia de cand aceasta si-a depus candidatura, a afirmat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso intr-un interviu difuzat sambata seara de reteaua de televiziune publica HTV, preluat de agentia Hina.
Beneficiile aderarii Croatiei la UE sunt mari pentru ca aceasta, chiar daca poate fi considerata o tara relativ mica prin comparatie, va discuta de la egal cu ceilalti si va participa la procesul decizional, a explicat Barroso.
Fondurile structurale reprezinta o forma foarte importanta si concreta de cooperare ce aduce sprijin financiar pentru regiunile Croatiei, pentru agricultura, mediul si sectorul sau de investitii, a adaugat seful executivului european.
Referitor la problema coruptiei, Barroso a remarcat ca au fost inregistrate progrese pe parcursul negocierilor de aderare pentru ca Croatia a trebuit nu numai sa dezvolte un nou cadru legal ferm, dar si sa prezinte rezultate concrete ale luptei impotriva coruptiei. De asemenea, autoritatile croate s-au angajat sa continue acest proces si dupa integrarea in blocul comunitar.
Este demn de mentionat ca coruptia nu este o problema doar in Croatia, ci si alte tari se confrunta cu aceleasi provocari. Am vazut cazuri de coruptie in toate tarile democratice, a declarat presedintele CE,... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 11:49
Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava.
Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.
Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminica, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.
In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE.
"Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:05
Parlamentul austriac a votat miercuri seara ratificarea Tratatului de aderare a Croatiei la Uniunea Europeana (UE), cu un vot cvasiunanim, relateaza AFP.
Dintre cei 159 de deputati prezenti in Parlament, 152 au votat pentru ratificarea tratatului, iar sapte deputati de extrema dreapta au votat impotriva.
Austria a devenit astfel a opta tara UE care a aprobat aderarea Croatiei la blocul european.
La 23 ianuarie, o majoritate coplesitoare (peste 67% din voturi) a croatilor a spus "da" aderarii statului lor la UE in cadrul unui referendum, pentru ca tara lor sa devina al 28-lea stat membru al UE.
Cele 27 de state membre ale UE trebuie sa ratifice tratatul de aderare, aproband integrarea Croatiei in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia, in 2004, Croatia va deveni astfel a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor statelor din Balcanii occidentali.
UE a autorizat la 29 iunie inceperea negocierilor de aderare cu Muntenegru. Serbia a obtinut statutul de stat candidat in martie anul trecut, insa nu a obtinut inca aprobarea pentru inceperea negocierilor de aderare, la fel ca si Macedonia, care a obtinut statutul de candidat din 2005. Totusi, in pofida recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene (CE), Grecia impiedica inceperea negocierilor cu Skopje, din cauza diferentelor cu privire la numele fostei republici iugoslave care, conform Atenei, face parte din patrimoniul sau istoric.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 12:22
Croatii au aprobat, duminica, aderarea tarii la UE, dar rata de participare a fost foarte scazuta la acest referendum considerat crucial de autoritatile croate, la 20 de ani de la independenta de fosta Iugoslavie.
Aderarea la UE a fost votata de 66 la suta dintre alegatori, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea voturilor din 99 la suta dintre cele 6.750 de sectii de votare deschise, a anuntat Comisia Electorala.
De acum, Tratatul de Aderare pe care Croatia l-a semnat in decembrie urmeaza sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre UE in vederea aprobarii integrarii sale in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.
Dupa Slovenia in 2004, Croatia va fi a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor tarilor din Balcanii de Vest.
La Bruxelles, presedintii UE si Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, au salutat rezultatul scrutinului si au declarat intr-un comunicat comun ca decizia croatilor va aduce "noi oportunitati si va consolida stabilitatea si prosperitatea natiunii lor".
De la Belgrad, ale carui relatii cu Croatia s-au ameliorat treptat, presedintele sarb Boris Tadici a fost printre primii care au felicitat Zagrebul, cu gandul la ambitiile europene ale tarii sale, care asteapta un raspuns la cererea sa de a primi statutul de tara candidata la aderare.
Rata de participare a fost de 43,58 la suta, cu mult mai mica decat cea inregistrata la alegerile... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 08:25
Astazi se va incheia summitul de doua zile al UE, in care liderii europeni vor aproba o reforma limitata a tratatului Schengen si vor numi un nou director al Bancii Centrale Europene, potrivit NewsIn. Ei urmeaza sa discute si subiecte de politica externa, Siria, Libia si procesul de pace din Orientul Mijlociu figurand printre prioritati, relateaza DPA.
In replica la apelurile Frantei si Italiei privind reintroducerea controalelor la frontierele interne, pe fondul afluxului de imigranti din Africa de Nord, liderii UE urmeaza sa aprobe un astfel de mecanism, dar numai in "circumstante de exceptie":In prezent, controalele la frontiere pot fi reintroduse pentru o perioada de pana la 30 de zile, in cazul unor amenintari la adresa securitatii nationale. Aceasta clauza a fost invocata in timpul summiturilor sau evenimentelor sportive majore, dar nu acopera in mod explicit cazul unui aflux brusc de imigranti.Potrivit proiectului de declaratie finala, liderii UE vor cere Comisiei Europene sa prezinte la inceputul toamnei propuneri pentru reforma Schengen, avertizand ca eventualele controale la frontiere ar trebui reintroduse numai "ca ultima solutie (...), intr-o situatie cu adevarat critica (...), pentru o perioada strict limitata de timp".Surse diplomatice au declarat ca tarile din estul si centrul Europei, adica cei mai noi membri ai spatiului Schengen, au fost cele mai precaute in aprobarea a ceea ce percep drept un posibil regres in domeniul libertatii de circulatie in... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 10:59