Institutul National de Statistica (INS) informeaza ca in cursul anului trecut tara noastra a inregistrat o crestere economica de 4,8%, cu 0,1% peste varianta provizorie. Contributii mai importante decat se raportase initial la majorarea PIB au avut industria, constructiile si cheltuielile populatiei.
PIB este principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii. Potrivit INS, valoarea acestuia a depasit 762,341 de miliarde lei la preturi curente, in urma cresterii de 4,8% fata de nivelul din 2015.
Statisticienii au constatat ca in industrie si constructii cresterile fusesera mai importante decat aratau cifrele raportate anterior.
"In anul 2016, modificari mai importante ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat industria, de la +0,4% la +1,3%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +3,5 puncte procentuale (de la 101,8% la 105,3%), constructiile, de la +0,1% la +0,7%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu +10,9 puncte procentuale (de la 101,8% la 112,7%) si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport, de la +0,5% la +0,1%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu -7,0 puncte procentuale (de la 107,9% la 100,9%", potrivit INS.
Noile date ale INS arata si ca romanii au cheltuit mai mult anul trecut decat se constatase initial.
"Pe categorii de utilizari, in anul 2016, modificari mai importante ale... mai mult
Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 11:07
Angajatii din regiunea Bucuresti - Ilfov vor continua sa aiba cel mai mare salariu mediu lunar net in urmatorii patru ani, in timp ce, la polul opus, se afla regiunile Sud-Est si Sud-Vest Oltenia.
Aceasta este proiectia principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in 2020, publicata de Comisia Nationala de Prognoza.
Salariul mediu net lunar
Pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, castigul salarial mediu net lunar este estimat la 3.139 lei in 2017, 3.425 lei in 2018, 3.706 lei in 2019 si 3.969 lei in 2020.
Pe de alta parte, insa, Bucuresti - Ilfov se afla pe ultimul loc in topul regiunilor din Romania in ceea ce priveste cresterea PIB, cu rate estimate la 5% in acest an, 5,2% in 2018 si 5,4% in 2019 si 2020.
Cele mai mici castiguri salariale nete urmeaza sa fie inregistrate in acest an in regiunea Sud-Est - 1.974 lei, in anul urmator in Regiunea Sud-Vest Oltenia - 2.132 lei, in 2019 in Sud-Est - 2.319 lei si in 2020 in Sud-Vest Oltenia - 2.442 lei.
Citeste si Miracol economic la Comisia de Prognoza: In doar 2 luni, majorarea salariilor reale s-a dublat, iar PIB a sporit cu inca o crestere anuala
Cresterea PIB pe regiuni
Regiunea cu cel mai semnificativ avans economic estimat de CNP pentru urmatorii doi ani este Sud-Vest Oltenia, care va inregistra in acest an o crestere a PIB de 5,6% urmata de un avans de 5,7% in 2018.
In 2019 si 2020, Regiunea Nord-Est este cea care va inregistra cea mai importanta crestere a PIB, de 6% si,... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 14:52
Evaziunea fiscala va fi redusa semnificativ dupa scaderea TVA la alimente, care va intra in vigoare la 1 iunie, iar masura va conduce la o crestere de 0,6% a produsului intern brut (PIB) in acest an, sustine Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.
"Scazand acest nivel de TVA, media la nivel national va fi de 17,5, deja cu acest 9%, ceea ce automat reduce aceasta gaura. Partea de evaziune fiscala scade, pentru ca multi din cei care azi se dedau la astfel de fapte renunta pentru ca n-au de ce sa-si creeze probleme pentru un TVA mult mai mic.
La final de an vom avea un 0,6% crestere la PIB fata de ce s-a prognozat pentru 2015", a declarat ministrul Finantelor la B1 TV.
Guvernul poate sa ia masuri daca retailerii cresc preturile inainte de reducerea TVA? Raspunsul lui Teodorovici
Pe de alta parte, el a spus ca Guvernul nu are instrumente legale de a actiona in cazul in care retailerii "umbla" la preturi inainte de reducerea TVA la alimente.
Scaderea TVA, profit ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA la alimente: Teodorovici vede lapte si miere - Cu cat va creste PIB-ul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Mai 2015, ora 12:28
Industria, agricultura si sectorul comunicatiilor au contribuit cel mai mult la cresterea Produsului Intern Brut /PIB/ atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, a declarat, miercuri, presedintele Institutului National de Statistica /INS/, Tudorel Andrei, intr-o conferinta de presa.
"Prima caracteristica a economiei in primul trimestru se refera la industrie, cu o pondere de peste 30% in PIB. Lucrul foarte bun este ca aceasta s-a mentinut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atat la nivelul trimestrului III, cat si in primele noua luni, are contributia cea mai mare la cresterea PIB, adica aproape jumatate din PIB in aceasta perioada. De asemenea, agricultura, dupa ce semestrul trecut a avut o contributie negativa, in acest moment are o contributie pozitiva, de 0,2%', a explicat Andrei, transmite Agerpres.
Potrivit oficialului INS, in sectorul tranzactiilor imobiliare a existat o mentinere a activitatii, iar in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor contributia in PIB s-a situat la 25%.
"Sectorul informatiei si comunicatiilor detine 5% din PIB, dar are o contributie semnificativa la cresterea inregistrata in aceasta perioada, respectiv de 25%. Exista doua ramuri care au avut influenta negativa asupra dinamicii PIB, atat la trimestru, cat si la noua luni: constructiile si intermedierile financiare. La calcularea PIB prin metoda de cheltuieli trebuie spuse doua lucruri: primul este ca aceste cheltuieli in consumul final pentru... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:51
Impactul Strategiei Agenda Digitala pentru Romania 2020 va fi unul pozitiv in economie, cresterea in Produsul Intern Brut (PIB) fiind estimata la 13%, iar numarul locurilor de munca se va mari cu 11%, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Societatii Informationale (MSI) Diana Voicu, intr-o conferinta de specialitate.
"Speram ca Strategia Nationala Agenda Digitala pentru Romania 2020 sa fie un instrument de monitorizare a sectorului IT&C, care sa favorizeze inovarea si cresterea economica si sa ofere cetatenilor Europei toate avantajele societatii digitale. Impactul Strategiei Agenda Digitala pentru Romania 2020 in cresterea PIB va fi de 13%, iar numarul locurilor de munca se va mari cu 11%. De asemenea, cheltuielile administratiei ar urma sa scada cu pana la 12%. Sunt indicatori si dinamici calculate realist, pornind de la exemplele din alte state unde au fost implementate deja politici importante', a afirmat Voicu.
Conform oficialului MSI, in Romania, in mediul de business existau, in 2012, peste 15.700 de companii care activau in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor "TIC".
"In mediul de business existau, in 2012, un numar de 15.726 de intreprinderi in domeniul TIC. Dintre acestea, 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. Gradul de utilizare regulata a Internetului a crescut cu 45%, iar numarul persoanelor care nu au utilizat niciodata internetul a scazut la 42%. Acoperirea broadband fix din mediul rural a... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 14:40
Recuperarea economica a Romaniei va continua in 2014, cu o majorare a Produsului Intern Brut real de 2,2%, cu o crestere a cererii interne, sustinuta de o mai mare absorbtie a fondurilor europene si o majorare a creditelor acordate sectorului privat, conform unui raport al Fondului Monetar International.
Raportul semnaleaza ca in 2013 este asteptata o crestere economica de 2%, sustinuta de revenirea la normal a sectorului agricol, dupa seceta de anul trecut, si de cresterea exporturilor, in special in tarile non UE. Prima estimare privind cresterea cu 0,3% a PIB real in trimestrul al doilea (1,3% anual) este in linie cu proiectiile.
Pentru 2015 este estimata o crestere a PIB real de 2,5%
Inflatia este de asteptat sa scada in continuare in a doua jumatate din 2013, pana la 3,3% la finele anului, in intervalul tintit de BNR, de 2,5+/-1% , datorita, printre altele, recoltei agricole bune, care va determina o reducerea a preturilor la produsele alimentare. Inflatia va continua sa scada in 2014, pana la 3% la finele anului, si 2015, la 2,9%.
Deficitul de cont curent se va reduce la 2% din PIB in 2013. Cererea interna ramane slaba, iar importurile cresc cu un ritm mai lent decat exporturile. In 2014-2015 deficitul de cont curent este de asteptat sa creasca usor, pana la 2,5%, respectiv, 2,7% din PIB, iar cererea interna va incepe sa isi revina.
Cu rambursarile considerabile catre FMI, rezervele internationale vor scadea de la 34,1 miliarde euro in 2013 la 31,6... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 17:00
Cresterea PIB din T2 cu 0,2% fata de T1 este nesemnificativa, luand in considerare potentialul existenti si nevoile de crestere economica ale romaniei, este de parere Lucian Anghel, economistul-sef BCR."Paharul este pe jumatate gol, pe jumatate plin", sustine acesta pentru Ziarul Financiar, adaugand ca cifra de 0,2% nu acopera necesarul economiei.Economistul deckara ca situatia nu se poate compara cu primul semestru din 2010, care a fost mai bun decat a doua jumatate a anului trecut, aducand o crestere de 1,6%."Al doilea semestru din acest an poate sa fie mai bun decat prima jumatate a anului datorita efectului de baza", a spus Anghel.BCR a anticipat o crestere economica de 0,4% in T2 fata de T1 si un avans anual de 1,5%, estimare apropiata de cifra anuntata de Institutul National de Statistica. mai mult
Marti, 16 August 2011, ora 12:56
Guvernul a revizuit in usoara scadere estimarea privind cresterea PIB in trimestrul al doilea fata de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cat anticipa initial la 0,2-0,3%, mizand insa pe o performanta mai buna in trimestrul III datorita productiei agricole, pentru a atinge tinta pe intregul an, informeaza Mediafax.
"Estimarea de crestere economica este revizuita la acest moment in usoara scadere, la 0,2-0,3%, fara sa existe totusi datele finale. Se spera insa intr-o performanta mai buna in trimestrul al treilea, datorita productiei agricole, astfel incat tinta unei cresteri economice de 1,5% pentru intregul an sa fie atinsa", au declarat surse oficiale.
La sfarsitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat ca Guvernul mizeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul II, fata de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate si cu oficialii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, in ultima misiune de evaluare.
Dupa aproximativ o saptamana, premierul Emil Boc a declarat ca reducerea ritmului de crestere a exporturilor in luna iunie si datele privind productia industriala pot duce la incetinirea ritmului de crestere economica pentru trimestrul doi, astfel ca va fi nevoie de "maximizarea" investitiilor si lucrarilor in trimestrul trei.
"Avem o crestere economica prognozata de 1,5% (pentru anul in curs, n.r.), dar aceasta crestere nu va fi atinsa daca trimestrul al treilea nu va fi fructificat la... mai mult
Sambata, 13 August 2011, ora 13:07
PIB-ul Romaniei a crescut cu 0,7% in primul trimestru fata de ultimele trei luni ale anului trecut, estimarea initiala fiind de 0,6%, conform Mediafax.
PIB a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor, potrivit datelor publicate miercuri de INS.
INS a publicat in urma cu o luna datele semnal privind evolutia PIB, potrivit carora economia a crescut cu 0,6% ajustat fata de T IV si cu 1,6% serie bruta si 0,3% serie ajustata comparativ cu T I 2010, confirmand estimarile analistilior privind iesirea Romaniei din recesiune tehnica.
Industria a avut cea mai buna performanta atat comparativ cu primul trimestru din 2010, cu o crestere bruta de 10,1%, cat si comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 3%.
In acelasi timp, exporturile au urcat cu 23,6% fata de T I si 10,6% fata de T IV. Cu toate acestea, exporturile nete raman cu o contributie negativa.
Potrivit INS, in raport cu primul trimestru de anul trecut, industria a fost urmata de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, cu un plus de 1,1%.
Comparativ cu perioada similara de anul trecut, reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in alte activitati de servicii (-6,1%), in activitatile... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:19