"Banii aruncati din elicopter" ("helicopter money") vor fi in final costisitori pentru statele din zona euro si, evident, pentru platitorii de taxe, a avertizat presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), intr-un interviu acordat unui grup de ziare regionale germane.
"Banii aruncati din elicopter" sunt sumele care ajung in consum nu pe filiera bancilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, intr-o incercare de a stimula cheltuielile si inflatia. Dupa ani de incercari disperate de a stimula cresterea economiei, unii bancheri si oficiali se tem ca politica monetara nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economistii apreciaza ca "banii aruncati din elicopter" ar fi o solutie in ultima instanta, transmite Reuters.
"Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca - de fapt vor provoca goluri imense in bilanturile bancilor centrale, a afirmat seful Bundesbank, Jens Weidmann.
"In cele din urma ...citeste mai departe despre "Seful Bundesbank: "Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Martie 2016, ora 12:21
Schema de injumatatire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicata incepand cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra in vigoare dupa doi ani, din 2016, a declarat premierul Victor Ponta.
"Este pentru acest an, de la 1 iulie. Ministrul Finantelor a explicat un lucru care este atat de tehnic incat nu incape (in titlul stirilor - n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea injumatatire a ratei pe o perioada de doi ani, creditul fiscal intra in vigoare din 2016, dupa doi ani, asta incerca sa spuna ministrul, dar nu are cum sa spuna in cuvinte foarte simple lucruri complicate. Incearca si ea, saraca, ce sa facem...eu sunt traducatorul", a spus Ponta.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a fost citat, marti, la Adevarul, afirmand ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, cunoscuta ca electorata, va suferi modificari de calcul fata de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, si va intra in vigoare incepand cu anul 2016.
"Se va aplica, dar vreau sa o supun dezbaterii atat cu bancile, cat si cu mediul academic. Noul plan este sa ajutam pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care sa identifice orice posibila problema. Daca sunt persoane cu venituri mici, e bine sa fie ajutati inainte ca acest imprumut sa de devina neperformant. Trebuie sa fie mai putin birocratica. Am mai schimbat formula domnului Voinea", a fost citatul prezentat al ministrului.
In luna februarie, premierul Victor Ponta a anuntat, la... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 15:00
Riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala par tot mai ridicate dupa ruperea USL, avertizeaza analistii ING Bank.
Potrivit acestora, un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale, precum proiectul privind restructurarea creditelor populatiei -"electorata".
"Mai mult, un guvern condus de socialisti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor indatorate care au venituri sub medie), mai ales in conditiile in care riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala par tot mai ridicate", noteaza ING.
Destramarea unei majoritati parlamentare de 74% va conduce la cresterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arata intr-o analiza a bancii, potrivit Mediafax.
Analistii amintesc de reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, situatie care face aproape sigura ratarea de catre executiv a listarii companiei pana la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie.
Prin schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obtin de la banca restructurarea creditelor.
PNL a anuntat marti ca renunta la functiile din Guvern si trece in opozitie, in contextul crizei politice care dureaza de mai multe... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 16:21
Presedintele Traian Basescu reproseaza Bancii Nationale, Guvernului si Fondului Monetar International, elaborarea, propunerea si acceptarea electoratei, o facilitate pentru persoanele cu credite, pe care presedintele a catalogat-o ca fiind "un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea".
"Am luat nota de afirmatia lui Victor Ponta in care a multumit guvernatorului BNR ca au muncit doua luni cu echipa pentru aceasta electorata. Nu mi-a venit sa cred ca BNR ar fi implicata in acest proiect electoral, pentru ca este un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat si intr-adevar, ideea a venit de la BNR. Nu as mai vrea sa il vad pe mierosul purtator de cuvant al BNR-ului, explicandu-ne cum Banca Nationala, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase", a afirmat Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni la B1 TV.
Presedintele sustine ca va refuza sa semneze scrisoarea de intentie cu FMI, daca apare "aceasta electorata", despre care a spus ca este "atat de imorala incat nici macar nu va putea fi controlata".
De asemenea, seful statului a facut referire si al modul in care aceasta masura a fost acceptata de catre Fondul Monetar International: "Nu am ezitare sa o spun: si echipa Fondului a gresit acceptand aceasta solutie. Am vazut-o pe doaman sefa delegatiei, poate avand o experienta mai mica, fericita ca a gasit o solutie inovativa. Nu, doamna reprezentanta a Fondului, ti-o spun eu, presedintele acestei tari in care vii in misiuni,... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 09:45
Electorata, o facilitate pentru persoanele cu credite la banci, a fost propusa cu scopul de a stimula consumul, insa a reusit in doar cateva zile sa arunce in aer puterea de guvernare. Combatuta la scara larga de economisti, masura este nepopulara si in randul liberalilor, provocand o noua criza in sanul USL. In urma scandalului, ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, care si-a asumat proiectul elaborat impreuna cu BNR, a demisionat din functie.
Electorata a fost anuntata luni de premierul Victor Ponta, in contextul prezentarii concluziilor vizitei misiunii FMI in Romania. Masura se dorea a fi o facilitate pentru persoanele care au credite la banci si un venit de maximum 1.610 lei lunar. In urma unei intelegeri cu banca, acesti clienti pot ajunge la injumatatirea ratei pe o perioada de doi ani. Masura ar putea intra in vigoare de la 1 aprilie si de aceasta vor putea beneficia cei care nu au restante mai vechi de 90 de zile la creditele bancare.
Liberalii s-au pozitionat inca de la inceput impotriva masurii, sustinand ca nu a fost discutata in cadrul USL. Unul dintre cei mai ferventi combatanti ai propunerii este chiar prim-vicepresedintele PNL Klaus Iohannis:
"Nu mi se pare o masura buna. Nu a fost discutata in PNL, nu stiu daca a fost discutata in PSD. Dupa parerea mea, nu va da rezultate decat in talk-show. Nu cred ca este o masura buna pentru oamenii care au venituri mici, care, peste doi ani, vor trebui sa plateasca o rata considerabil mai mare decat cea pe care... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 14:17
Masura privind creditul fiscal este o masura de crestere economica si de stimulare a cererii interne si este optionala, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
'Aceasta este o masura de crestere economica si nu cred ca cineva din aceasta tara nu doreste sa avem crestere economica. Este o masura de stimulare a cererii interne, o masura de care economia are nevoie ca sa creasca mai puternic. De ea beneficiaza toti cetatenii, chiar daca se adreseaza celor cu venituri mai mici. In aceeasi economie traiesc si cetateni cu venituri mai mari si, daca cel cu venituri mai mici are bani ca sa cumpere, finanteaza locurile de munca, inclusiv pe cele cu venituri mai mari. Vanzatorii vand, producatorii produc, cu o singura conditie: sa si consume lumea - si in 2013 nu prea s-a consumat', a explicat Voinea, la TVR 1.
Contul curent a fost ajustat cu 3% anul trecut
Acesta a precizat ca este nevoie de cerere interna si a subliniat ca, anul trecut, contul curent a fost ajustat cu 3%.
'Trebuie sa avem cerere interna. In 2013, a avut loc o ajustare semnificativa a contului curent de la 4% din PIB la 1% din PIB. Deficitul fiscal bugetar a ramas la 2,5%, e adevarat, s-au platit arieratele, s-a facut o ajustare fiscala, dar acolo, in zona de 2%. Inseamna ca toata ajustarea contului curent, de 3% din PIB, a provenit din zona sectorului privat, adica sectorul privat s-a contractat cu 3% din PIB. Era datoria oricarui guvern sa vina cu masuri care sa... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 10:41
"3-4 banci din Romania au facut profit din volumul de creditare. Erau pe locul 8 ca valoare a activelor in 2006 si in 3 ani de zile au ajuns pe locul 2, fiindca inselau clientii si prejudiciau ceilalti bancheri. 50% din venituri sunt dobanzi din comisioane care trebuiau sa fie ascunse. Statul premiaza aceste banci care au inselat clientii", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Bloombiz.
Bloombiz va recomanda:
Ce ne asteapta in anul 2011?Comisia de buget-finante a votat ca majoritatea prevederilor din OUG 50 sa fie aplicate doar creditelor noi. Cum comentati?
Amendamentul era previzibil pentru ca FMI a fost convins de catre lobby-ul bancar.
Este o serie intreaga de chestiuni de ordin conceptual in contrarietate cu Constitutia.
E un cadou nesperat pe care l-au primit 3-4 banci, care au facut tot felul de artificii pentru a nu aplica aceasta ordonanta.
Peste 30 de banci care au implementat aceasta OUG 50 au fost transformate in victime.
Ele vor trebui sa revina la blockstart-uri, sa cheme peste 4 milioane de oameni sa semneze actele aditionale, iar daca nu vin, sa le trimita prin posta.
Din perspectiva clientilor, lucrurile sunt cat se poate de triste.
Aceasta ordonanta nu rezolva problemele contractelor pe care le au acesti 800.000 de debitori care nu-si mai pot plati ratele, insa le face mai transparente.
Astfel, oamenii au vazut ca in contracte se ascund tot felul de costuri sub diferite denumiri care nu ar trebui sa apara.
Raman insa o serie de... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 00:47
Din ce in ce mai multe filme, printre care productii regizate de Woody Allen si Christopher Nolan, vor fi filmate in Franta, unde producatorii sunt atrasi de creditul fiscal de 20% oferit de autoritatile franceze, potrivit Newsin. In cateva zile, Leonardo di Caprio si Marion Cotillard vor incepe, la Paris, filmarile la "Inception", un film SF regizat de Christopher Nolan. Din motive de securitate, locurile de filmare sunt pastrate secrete. Doua alte filme straine, "Nodame Cantabile" (Japonia) si "Toto l'Amore del mondo" (Italia) vor fi filmate, in curand, in capitala Frantei. Aceste filmari sunt primele efecte concrete ale creditului fiscal de 20% oferit strainilor care vin sa filmeze in Franta. Masura, aprobata pe 2 iulie, va primi in curand si semnatura ministrului francez al Culturii, Frederic Mitterand. Creditul fiscal reprezinta o diminuare a impozitului pe venit sau a impozitului pe profit cu suma impozitului achitat in strainatate. Decretul francez referitor la creditul fiscal este retroactiv si, in consecinta, va fi aplicat si filmelor care au fost deja filmate in Franta, printre acestea numarandu-se "Five Killers", cu Ashton Kutcher, animatia "Despicable Me" si "Merlin", produs de BBC. Studiourile de la Hollywood, care compara legislatia si preturile din fiecare tara in cautarea celei mai bune oferte, au pus deja ochii pe Franta. "Ne-au intrebat ce tari ar putea fi simulate, reproduse, la noi, din punct de vedere al decorurilor si peisajului. S-a intors lumea cu... mai mult
Sambata, 25 Iulie 2009, ora 12:13
Standard & Poor's a anuntat joi ca a revizuit in coborare perspectiva ratingului Marii Britanii, de la 'stabila' la 'negativa', din cauza estimarilor privind cresterea datoriei guvernamentale, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de NewsIn. Standard & Poor's a confirmat, insa, ratingul pentru credite pe termen lung 'AAA' si pe cel pentru credite pe termen scurt 'A-1+'. David Beers, analist pentru credite in cadrul Standard & Poor's, a spus ca, in ciuda inaspririi politicilor fiscale, datoriile guvernamentale nete ar putea urca la 100% din PIB si se vor mentine la acest nivel, pe termen mediu.
Agentia subliniaza ca ratingurile Marii Britanii continua sa fie sprijinite de economia puternica si diversificata, dar si de flexibilitatea ridicata a fiscalitatii si a politicii monetare.
Perspectiva asupra ratingului evalueaza directia potentiala a unei viitoare actiuni in acest sens si este valabila, de obicei, timp de doi ani. Totusi, schimbarea perspectivei nu implica neaparat si o schimbare a ratingului.
Economia Marii Britanii a scazut cu 1,9% in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul anterior, si cu o rata anuala de 4,1%, peste asteptarile analistilor.
Astfel, economia din Regat s-a comprimat pentru trei trimestre consecutiv, dupa o scadere cu 0,7% a PIB-ului din al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.
Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat in... mai mult
Joi, 21 Mai 2009, ora 13:08