Criza de mana de lucru in Europa de Est a devenit atat de problematica incat risca sa franeze cea mai dinamica piata a constructiilor de pe continent cu repercusiuni pentru economiile din regiune, in timp ce cresterea nationalismului in tari precum Polonia si Ungaria a generat ostilitati impotriva imigrantilor care ar putea ocupa locurile de munca vacante, transmite Bloomberg.
"Jumatate dintre muncitorii pe care ii am in echipa nu pot sa isi faca treaba, iar cealalta jumatate au nevoie de mai multa pregatire", spune Vasile Kocori, un maistru la firma de constructii Skanska Property Romania care lucreaza in prezent la proiectul de birouri Equilibrium din nordul Bucurestiului. Una din provocarile cu care s-a confruntat Vasile Kocori a fost gasirea de muncitori calificati pentru constructia de cladiri de birouri astfel ca a fost nevoit sa ii atraga de la alte proiecte si sa ii redirectioneze pe cei mai putini experimentati spre alte proiecte din Bucuresti.
Muncitorii din Europa de Est au migrat spre Occident in cautarea unor salarii mai bune in timp ce banii mergeau in directia inversa spre Est si au transformat fostele metropole comuniste precum Bucurestiul, Budapesta sau Varsovia. Exodul care a inceput odata cu extinderea Uniunii Europene in 2004 a ajuns la un total de peste cinci milioane de muncitori din Polonia si Romania iar constructorii din aceste tari au devenit o prezenta frecventa in orase precum Londra, Berlin sau Madrid.
Intrebarea care se pune acum este... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:23
Peste 500.000 de case si apartamente au fost construite in Romania, in ultimul deceniu, iar stocul total de locuinte ar putea depasi anul acesta pragul de noua milioane de unitati, potrivit unei analize realizate de Storia.ro pe baza datelor de la Institutul National de Statistica. Aproape jumatate dintre casele si apartamentele construite din 2008 pana anul trecut au doua sau trei camere.
Constructiile rezidentiale au inceput sa prinda elan in ultimii ani, odata ce economia romaneasca a revenit pe crestere, culminand anul trecut cu un avans al Produsului Intern Brut de 6,9%. De altfel, 2017 a fost al treilea cel mai bun an de dupa Revolutie din perspectiva constructiei de noi case si apartamente, cu 53.347 de locuinte date in folosinta, arata informatiile publicate de Institutul National de Statistica. Varful a fost atins in 2008 si 2009, cand pe piata erau finalizate 67.255, respectiv 62.520 de locuinte.
Mediul rural vs. mediul urban
Cele mai multe locuinte - aproape 257.000 - au fost dezvoltate in ultimul deceniu (2008-2017) in mediul rural, in timp ce in zonele urbane au fost dezvoltate 252.500 de noi case si apartamente. Totusi, tendinta inregistrata aproape fara exceptie dupa 1990, cand cele mai multe constructii rezidentiale se realizau in mediul rural, a inceput sa se inverseze in ultimii ani. Astfel, in 2017, peste 29.300 de locuinte au fost date in folosinta in centrele urbane, fata de 24.000 in zonele rurale.
Judetele cu cele mai multe noi locuinte... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 15:54
Piata constructiilor din Romania se indreapta cu pasi repezi catre o criza similara cu cea din 2011-2013, daca bancile vor continua sa limiteze accesul romanilor la credite.
Avertismentul vine din partea analistilor de la KeysFin, firma ce ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, intr-un studiu privind situatia de pe piata de profil din Romania remis Ziare.com.
Ei sustin ca efectele vor fi resimtite la nivel general, in economie, pentru ca sectorul constructiilor angreneaza un numar semnificativ de afaceri conexe.
Mai exact, 3.146 de societati care activeaza in domeniul constructiilor au fost declarate inactive in primele sase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decat in perioada similara a anului precedent, arata datele KeyFin.
Numarul companiilor care activeaza in domeniu a scazut si el, drastic, cu peste 3.800 de firme, de la 35.208 in 2015 la 31.334 in primele sase luni din 2016. Spre comparatie, in 2010 erau ...citeste mai departe despre "Sectorul care se indreapta cu pasi repezi catre o criza acuta: Peste 3.000 de firme din Romania au pus lacatul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 13:49
Romania a avut in februarie cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din toate statele membre ale Uniunii Europene, comparativ cu luna precedenta, arata datele prezentate marti de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
In schimb, lucrarile de constructii au scazut cu 0,4% in UE si cu 1,1% in zona euro.
Brexitul, o amenintare pentru fondurile UE destinate infrastructurii, din Polonia pana in Romania
In randul statelor membre, cele mai mari scaderi ale lucrarilor de constructii s-au inregistrat in Franta ...citeste mai departe despre "In ce domeniu creste Romania mai mult decat toate celelalte tari din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 13:47
"Pretul cel mai scazut" - principalul criteriu folosit atat in achizitiile publice, cat si in cele private - este responsabil pentru calitatea slaba a multora dintre noile constructii.
Sunt deficiente grave de calitate pe toate tipurile de constructii - rezidentiale, comerciale si industriale. Acestea se manifesta pe toate etapele de realizare a constructiei, de la proiectare, la finisare. Atat pentru materiale, cat si pentru servicii. Dezvoltatorii, constructorii, producatorii si prestatorii fac oferte la preturi scazute, de multe ori sub costurile impuse de un nivel minim al calitatii.
Pornind de la aceasta premiza, conferinta "Calitatea in constructii: Ce ascund preturile prea mici? " si-a propus sa dezbata subiecte precum:
Modificari aduse de noua lege a calitatii in constructiiNoutatile din viitoarea strategie de achizitii publiceElementele de crestere a controlului in constructiiNoile cerinte ale dezvoltatorilor privind calitatea constructiilor
Evenimentul se va desfasura pe 18 iunie. Mai multe informatii, pe site-ul arenaconstruct.ro. mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 10:39
Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana in septembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, arata datele prezentate miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
La nivelul Uniunii Europene, lucrarile de constructii au scazut in septembrie cu 0,9%, iar in zona euro s-a inregistrat un declin de 1,8%.
In randul statelor membre, lucrarile de constructii au inregistrat cel mai semnificativ avans in Romania (7,9%), Cehia (2,7%) si Bulgaria (2,4%), iar cele mai mari scaderi au fost raportate in Slovenia (minus 8,6%), Italia (minus 5,4%) si Suedia (minus 3,2%).
In septembrie 2014, comparativ cu perioada precedenta din 2013, lucrarile de constructii au inregistrat o scadere de 0,4% in Uniunea Europeana si de 1,7% in zona euro.
In randul statelor membre, lucrarile de constructii au inregistrat cel mai semnificativ avans in Spania (9,1%), Cehia (8,2%), Ungaria (7,3%) si Slovenia (6,2%) iar cele mai mari scaderi au fost raportate in Italia (minus 10,6%), Portugalia (minus 5,2%) si Franta (minus 3,4%).
Romania a inregistrat un avans de 2,9% al lucrarilor de constructii in septembrie, fata de aceeasi luna din 2013. mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 13:50
Sectorul constructiilor a ajuns la cea mai proasta performanta din 2006 si pana in prezent, desi pana acum cativa ani era unul dintre motoarele economiei Romaniei, sustin analistii de la compania de business information si credit management KeysFin.
Potrivit datelor oficiale de la Institutul National de Statistica (INS), sectorul constructiilor ingineresti a inregistrat, in primele sapte luni din 2014, cel mai mare declin din ultimii 8 ani.
Acestea se refera, in principal, la lucrarile de infrastructura precum drumuri, poduri sau cai ferate, investitii care sunt realizate in principal de stat. "Cum statul si-a redus puternic investitiile in 2014, sectorul a intrat intr-o adevarata prapastie", se arata in comunicatul remis joi Ziare.com.
Datele statistice arata ca declinul de 26,9% din 2014 (date ajustate sezonier) este fara precedent din 2006 pana in prezent. Cel mai slab rezultat inregistrat pana acum era anul trecut, de -7,6%.
Cum stam la productia si planul de autostrazi ...citeste mai departe despre "Dezastrul din constructii. Cum am ajuns la nivelul minim al ultimilor 8 ani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 12:34
Anul 2013 nu a fost cel mai bun pentru constructori. Companiile din acest sector au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, comparativ cu anul anterior.
Pentru Romania, sansa iesirii din criza a constructiilor era legata de atragerea de fonduri europene consistente, in special in ceea ce priveste infrastructura.
"In aceste conditii, nu este de mirare ca si rezultatele firmelor de constructii, care depind in totalitate de investitiile private si cele publice (inclusiv din fonduri europene sau alte surse externe) au fost departe de a sugera o relansare. Rezultatele financiare anuale ale companiilor din acest sector trebuie privite insa cu precautie, deoarece perioada de realizare a lucrarilor este de multe ori mai mare de un an. Din acest motiv, companiile pot avea creante - sume de incasat pentru lucrari efectuate - mult mai mari decat cifra de afaceri anuala" a subliniat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Strabag SRL si Strabag AG Austria Sucursala Bucuresti Romania ocupa primele doua pozitii cu 1,03 miliarde lei, respectiv 400,69 milioane lei cifra de afaceri.
Profitul primei dintre cele doua companii a crescut in intervalul analizat la 96,29 milioane lei fata de 5,3 milioane in anul anterior, in timp ce a doua firma a inregistrat pierderi de 20,67 milioane lei, fata de un profit de 16,3 milioane in anul anterior. Numarul de angajati ai Strabag SRL a ajuns anul trecut la 701. Este evident ca rezultatele celor doua companii depind de modul cum sunt... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 14:40
Activitatea sectorului de constructii din Romania a crescut in ianuarie cu 14,9% fata de aceeasi luna din 2011, in conditile in care, in zona euro s-a inregistrat un declin de 1,4%, iar la nivelul blocului comunitar de 1%, arata datele publicate luni de Eurostat.
Cele mai importante cresteri anuale au fost inregistrate in ianuarie in Polonia (34,2%), Romania (14,9%) si Suedia (7,3%), cele mai mari scaderi consemnandu-se in Slovenia (-19,7%), Portugalia (-11,9%) si Spania (-11,5%).
Raportat la decembrie 2011, constructiile au crescut in Romania cu 1,9%, fata de o scadere de 0,8% in zona euro si de 4,1% la nivelul blocului comunitar.
Cresteri mai mari s-au inregistrat in Slovenia, de 17,4%, Germania (4,3%) si Portugalia (2,5%), scaderi importante consemnandu-se in Cehia (-20,1%), Marea Britanie (-13,8%) si Italia (-7,8%).
Eurostat a prezentat date privind sectorul constructiilor in septembrie pentru 14 state membre UE. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 16:39