Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat duminica, 13 iunie, ca ii este teama ca actuala criza va intari tendinta primariilor de a renationaliza serviciile municipale, iar aceste servicii ar putea deveni monopoluri lenese si scumpe.
"Mi-e frica de firmele primariilor, iar aceasta criza nu ne va ajuta. De tendinta de renationalizare a serviciilor municipale. De cativa ani, primariile au o tendinta de a nu mai face licitatii, de a selecta operatori prin licitatie, ci de a-si crea propriile lor companii.
Exemplu faimos, firmele de la Primaria Municipiului Bucuresti. Intr-un fel mi-e frica, nu vom mai avea piata, nu mai avem concurenta, o sa avem niste servicii care nemaifiind supuse unor presiuni concurentiale s-ar putea sa devina niste monopoluri lenese si scumpe. Pe de alta parte, ii inteleg si pe primari cand au exemple de un operator privat care se comporta ca in Sectorul 1. Ce incredere sa aiba primarul sa zica da, am un contract, operez in baza contractului?", a afirmat Chiritoiu.
In ceea ce priveste conflictul dintre primaria Sectorului 1 si operatorul de salubritate, seful Consiliului Concurentei a explicat ca problema trebuie rezolvata in instanta, nefiind una de concurenta. Acesta a aratat ca este vorba despre un monopol rezultat din lege care spune ca pe o suprafata, un sector, este un singur operator care se ocupa de colectarea deseurilor municipale ca sa nu apara dubii cine trebuie sa gestioneze cantitatea de gunoi. In mod ideal... mai mult
Duminica, 13 Iunie 2021, ora 17:14
Metroul din Bucuresti este un monopol lipsit de orice control, platit de intreaga populatie a tarii, a afirmat, luni, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul evenimentului online PRIA Competition 2021.
Consiliul Concurentei a solicitat Metrorex o analiza a costurilor si separarea activitatii de transport public de celelalte activitati comerciale.
"Ma bucur ca vad in ultima vreme un numar de greve, cum ar fi cele din minerit, de la huila, greve la mineritul de uraniu, greva de la metrou de la sfarsitul saptamanii trecute, toate astea sunt semne ca ceva se misca in economia noastra si ca Guvernul ia masuri sa inchida din problemele pe care le ducem cu totii in spinare de mai multi ani", a aratat Chiritoiu.
In opinia sa, grevele sunt niste simptome ale faptului ca exista o problema si ca organismul politic lupta cu ea.
"Ceea ce este un lucru bun, ca incercam sa rezolvam aceste probleme care s-au acumulat de multi ani. Trebuie solutii care sa tina cont de problemele sociale si de datoria statului de a oferi alternative oamenilor, pentru ca nu e ok sa punem populatia sa plateasca taxe ca sa sustinem activitati teoretic economice, pentru ca nu este o activitate de binefacere, ci una economica, iar sarcina ei este sa genereze un plus. Insa multe companii de stat nu genereaza niciun plus, ci genereaza minusuri, ceea ce este contrar ideii de activitate economica si de economie de piata si este impotriva interesului nostru national. In loc sa... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 17:47
Comparatoarele de tarife pentru ofertele furnizorilor de gaze naturale si energie electrica sunt acum disponibile si pe pagina web a Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au decis ca cele doua platforme pentru compararea ofertelor (gaze naturale si energie electrica) sa poata fi accesate si de pe site-ul autoritatii de concurenta, datele si informatiile din aplicatie fiind furnizate de ANRE, scrie HotNews.ro.
Decizia a fost luata dupa ce comparatorul de tarife realizat de ANRE a functionat mai greu in ultimele zile, dupa ce a fost accesat de multi consumatori casnici pentru a analiza ofertele furnizorilor, In contextul liberalizarii pietei de energie electrica.
Prevederile noului ordin emis de ANRE miercuri, 20 ianuarie, pentru a gestiona problema liberalizarii pietei de energie, mai mult ii incurca pe consumatori si lasa multe probleme nerezolvate, a scris, pe Facebook, Razvan Nicolescu, expert in energie si fost presedinte al Agentiei Europene pentru Reglementare in Energie (ACER).
Citeste si:
Razvan Nicolescu, expert in piata de energie: "Noul ordin al ANRE mai mult ii incurca pe consumatori, decat ii ajuta"
Precizarile ANRE privind liberalizarea pietei de energie electrica: "Clientii casnici au dreptul sa isi schimbe furnizorul pe tot parcursul anului 2021" ...citeste mai departe despre "Comparatoare de preturi pentru energie electrica si gaze sunt disponibile in premiera pe... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 17:49
Consiliul Concurentei a publicat pe pagina sa de internet, pentru prima data, lista neagra a firmelor care au fost implicate in investigatii privind trucarea unor licitatii publice, printre numele cele mai cunoscute fiind Siveco, Energobit, Electrica sau Electromagnetica.
Lista contine un numar de 35 de companii care au fost implicate in investigatii privind trucarea de licitatii, deciziile de sanctionare din ultimii trei ani, precum si mentiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea nationala de concurenta.
Cel mai recent caz, incheiat anul trecut, a fost cel in care Siveco Romania si Intrarom au fost sanctionate pentru incalcarea Tratatului de aderare la UE prin practici concertate de impartire a pietei in cazul unei licitatii organizate de APIA.
Alte companii mari de pe lista neagra sunt Electromagnetica, Energobit, Electrica, Condmag, Cis-Gaz, Armax sau Vesta Investment.
Institutia de concurenta a decis sa publice aceasta lista pentru a veni in sprijinul autoritatilor care fac evaluarea, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Consiliul Concurentei si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) au anuntat, tot miercuri, ca au elaborat un document, "Opinie comuna", care clarifica modalitatile prin care o companie care a fost sanctionata pentru participarea la o intelegere de tip cartel vizand trucarea de licitatii poate fi reabilitata daca se afla in situatia de a fi exclusa de la o procedura de atribuire.... mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 09:57
Consiliul Concurentei face recomandari in contextul redeschiderii mall-urilor si recomanda firmelor care au spatii inchiriate in centrele comerciale sa-si negocieze independent conditiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor, precizand totodata ca firmele pot consulta autoritatea cu privire la compatibilitatea initiativelor lor cu legislatia in domeniul concurentei.
"Consiliul Concurentei recomanda firmelor care au spatii inchiriate in centrele comerciale sa-si negocieze independent conditiile contractuale cu proprietarii/administratorii centrelor. Coordonarea comportamentului pe piata sau a preturilor poate fi sanctionata din perspectiva regulilor de concurenta nationale si europene", arata autoritatea de concurenta intr-un comunicat.
Cu toate acestea, firmele mici care au fost afectate de criza generata de pandemia de coronavirus pot apela la un mediator, la asociatie sau la un alt tert pentru a le reprezenta interesele in relatia cu proprietarii/administratorii centrelor comerciale, dar trebuie sa respecte regulile de concurenta.
"Companiile mici care au fost inchise si care au inregistrat pierderi in aceasta perioada, pot fi reprezentate de un intermediar, astfel incat concurentii sa nu faca schimb de informatii sensibile, cum sunt preturile, politica comerciala etc. In acelasi timp, recomandam firmelor sa ne consulte cu privire la compatibilitatea initiativelor lor cu legislatia in domeniul concurentei" a declarat Bogdan Chiritoiu,... mai mult
Marti, 16 Iunie 2020, ora 01:18
Consiliul Concurentei a anuntat joi ca a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 3,18 milioane lei (aproximativ 667.000 euro) patru companii pentru trucarea unor licitatii privind achizitionarea de indicatoare rutiere si/sau lucrari de marcaje rutiere.
Astfel, Vesta Investment a fost amendata cu 725.267 lei, Helvespid cu 21.843 lei, Loial Impex a fost sanctionata cu 1,5 milioane lei, iar Girod Semnalizare Rutiera cu 930.795 lei.
Investigatia Consiliului Concurentei a vizat atat licitatii publice, organizate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau alti administratori de drumuri (consilii locale, de exemplu), cat si licitatii private, organizate de antreprenorii de lucrari de reabilitare/modernizare/constructie de drumuri publice, care erau obligati sa asigure si semnalizarea rutiera.
Astfel, in cadrul investigatiei declansate in anul 2017, autoritatea de concurenta a constatat existenta a doua intelegeri anticoncurentiale, ce au avut ca scop eliminarea concurentei prin coordonarea comportamentului companiilor in cadrul licitatiilor publice si/sau private.
"Vesta Investment SRL, Helvespid SRL si Loial Impex SRL au facut schimb de informatii sensibile concurential si si-au adaptat comportamentul in contextul participarii la licitatii, fie ca ofertanti individuali, fie ca membri ai unei asocieri, astfel incat sa nu se concureze intre ele. Eliminarea concurentei a condus la atribuirea contractelor pentru indicatoare rutiere... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 15:29
In functie de ce face OMV Petrom, companiile petroliere decid modul daca majoreaza sau scad preturile carburantilor, se arata in raportul anual al Consiliului Concurentei.
"Atat la benzina cat si la motorina se observa, pe baza ecuatiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucator in parte, un tipar care sugereaza existenta unui comportament de urmare a liderului (in acest caz liderul fiind OMV Petrom). Rezultatele sugereaza ca OMV Petrom reactioneaza mai rapid decat ceilalti jucatori din piata, fapt ce poate sugera ca acestia, de fapt, asteapta miscarile strategice ale OMV Petrom pentru a raspunde la acestea", se precizeaza intr-un raport al Consiliului Concurentei.
Autoritatea de Concurenta a realizat o analiza a sectorului carburantilor, pentru a stabili daca evolutia preturilor la pompa o urmeaza pe cea a cotatiilor petroliere.
"Pe baza datelor agregate la nivel de saptamana in cazul benzinei, prelucrarile cantitative nu resping existenta unei ajustari asimetrice a pretului la pompa in functie de evolutia cotatiei Platts.
Cu toate acestea diferenta de ajustare este foarte mica (in jurul valorii de 1%), astfel ca trebuie avuta in vedere si semnificatia economica a unei ajustari de asemenea magnitudine. De asemenea, semnificatia statistica are la baza varianta setului de date, iar caracteristicile acestuia si modul cum pot afecta rezultatele au fost prezentate anterior.
In cazul motorinei, prelucrarile cantitative nu sugereaza existenta unei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 18:23
Producatorul BSH Electrocasnice, parte a grupului german Bosch, a pierdut un proces cu reprezentantii Consiliului Concurentei si va trebui sa achite o amenda primita in 2014 si pe care o contestase.
In martie 2014, Consiliul Concurentei a amendat mai multe companii cu 56,5 milioane de lei, acuzandu-le de intelegeri anticoncurentiale in cadrul campaniilor de tip buy-back. Din aceasta suma, BSH Electrocasnice trebuia sa achite 1,41 milioane de lei, insa a contestat amenda. Acum, va trebui, insa, sa o achite, arata Profit.ro.
Alte companii care au mai fost amendate atunci sunt:
Arctic - 24,01 milioane de lei;
Electrolux Romania - 9,89 milioane de lei;
Philips Romania - 5,03 milioane de lei;
Whirlpool Romania - 3,39 milioane de lei;
Agis Computer - 3,19 milioane de lei;
Scop Computers - 3,01 milioane de lei;
Indesit Company Magyarorszag Kft - 2,66 milioane de lei;
Gemini SP SRL - 1,44 milioane de lei;
Gorenje Romania - 1,04 milioane de lei;
Maguay Impex - 756.710 lei;
Candy Hoover Romania - 440.426 lei;
Panasonic Marketing Europe GmbH Wiesbaden Germania - 209.597 lei;
CG&GC Intelligent Technology - 13.500 lei.
Cele 14 companii sunt membre ale asociatiilor Rorec si Ecotic.
"Consiliul Concurentei a constatat ca, in cadrul intalnirilor Rorec, opt companii fondatoare ale asociatiei au stabilit si au practicat aceleasi discounturi de 15% in cazul electrocasnicelor mari si de 20% in cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor lor, in... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 10:43
Consiliul Concurentei nu a primit nimic oficial in legatura cu posibila vanzare de actiuni Telekom Romania catre Orange, dar daca acest lucru este real "vom tine legatura foarte aproape de Comisia Europeana", pentru ca este o tranzactie de interes pentru Romania si obiectivul nostru este sa nu se diminueze concurenta pe piata romaneasca, pentru ca suntem foarte multumiti de cum merg lucrurile in momentul de fata, a declarat, pentru Agerpres, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Nu stim nimic oficial, nu am primit o instiintare oficiala, suntem insa parteneri in grupul de lucru de la guvern care discuta optiunile pe care le are statul ca actionar semnificativ in Telekom. Daca se concretizeaza stirile vehiculate in presa ca va fi o tranzactie sau ca Orange-ul este in pole position sa preia activitatea de telecomunicatii a firmei Telekom Romania din - iarasi zvonuri - ca operatiunea va fi notificata Comisiei Europene, deci nu in Romania va fi luata decizia, ci la Bruxelles, din ratiuni legale - tranzactia indeplineste conditia legala pentru a fi notificata Comisiei Europene si nu Consiliului Concurentei din Romania - deci daca lucrurile astea se adeveresc oricum noi vom fi consultati, vom tine legatura foarte aproape de Comisia Europeana, pentru ca este o tranzactie de interes pentru Romania si obiectivul nostru va fi sa nu se diminueze concurenta pe piata romaneasca, pentru ca suntem foarte multumiti de cum merg lucrurile in momentul de fata, pentru ca... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 12:56