Semnal de alarma tras de ministrul Energiei: Sunt furnizori care nu mai pot onora contractele

Joi, 20 Mai 2021, ora 07:33
1514 citiri
Semnal de alarma tras de ministrul Energiei: Sunt furnizori care nu mai pot onora contractele
Virgil Popescu, ministrul Economiei FOTO Gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca s-au constatat, in piata de energie, situatii in care firme furnizoare de electricitate au incheiat contracte cu clienti fara a avea la randul lor contracte de achizitie a energiei electrice si sunt cazuri in care aceste firme nu-si mai pot onora contractele, pe care au inceput sa le rezilieze. El arata ca preturile la electricitate nu ar trebui sa creasca, anuntand ca sustine "masuri dure", inclusiv pe cea de ridicare a licentei, pentru acei operatori care au incheiat contracte cu clientii, iar acum nu respecta prevederile din acestea.

"S-au intamplat si fenomene foarte ciudate - si o sa spun mereu acest lucru si sa vedem ce se intampla, pentru ca nu e normal sa fie asa - sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au incheiat contracte, dar in spate nu au avut achizitie de energie electrica si acuma se gandesc ca nu mai pot sa onoreze contractele. Clientii raman in serviciul universal, dar practica pe care o fac acestia nu e normala. Am niste nume, dar nu as vrea sa dau nume pentru ca nu e normal sa le fac publice in momentul de fata. Eu sper sa fie o investigatie si sa oprim acest fenomen", a declarat Virgil Popescu, miercuri seara, la Digi 24.

Ministrul a precizat ca aceste companii au inceput sa rezilieze contractele atat pe cele incheiate cu clientii casnici, cat si pe cele incheiate cu cei industriali.

"Exista piata serviciului universal si nimeni nu ramane fara energie, dar te insala, te pacaleste, este o inselaciune sa vand ceea ce nu am", a precizat Popescu.

El a anuntat ca, daca va fi nevoie, se vor face modificari legislative astfel incat firme care nu au achizitii de energie efectuate sa nu poata incheia contracte, pentru ca acestea sa nu poata vinde ceea ce nu au de fapt.

"Am solicitat public o investigatie pe acest subiect. Consiliul Concurentei, prin vocea presedintelui, a spus ca se va uita pe acest aspect", a mai spus ministrul.

"Daca au vandut energie catre clienti fara sa aiba in spate achizitie de energie electrica, asa cum trebuia in mod normal, sa incheie contractul de achizitie la sfarsitul anului trecut, cand erau alte preturi si sa vanda aceasta energie electrica la clientii casnici in cursul anului 2021, atunci nu ar trebui sa fie nicio scumpire. Daca nu au facut acest lucru, ii asigur ca ne vom uita foarte atent pe achizitiile lor si s-ar putea sa fie foarte amendati. Eu sunt foarte ferm in acest lucru, nu te poti juca cu piata de energie electrica si sunt adept ...citeste mai departe despre "Semnal de alarma tras de ministrul Energiei: Sunt furnizori care nu mai pot onora contractele" pe Ziare.com

#Virgil Popescu ministrul Economiei, #furnizori gaze, #Piata, #stiri economice , #Stiri Macroeconomie