Romania se zbate de ani de zile pe ultimul loc in Uniunea Europeana la inovare, cercetare, competitivitate sau productivitate. Asta o spun documentele oficiale si rapoartele institutiilor internationale abilitate in acest sens.
La ora actuala, Romania inca nu are o strategie de productivitate, iar cea de competitivitate are forma unei grimase stoarse din mintile incetosate ale unor functionari somati sa livreze pe repede inainte orice, numai strategie de competitivitate sa se numeasca. Printre marile realizari ale acelei echipe este identificarea sectoarelor de pielarie, mobilier, bauturi, acvacultura, ca prioritati de competitivitate, si omisiunea aproape cu desavarsire a legaturii cu productivitatea.
La noi, productivitatea si competitivitatea sunt facute de toata lumea, dar nu are nimeni responsabilitatea implementarii. Nu e minister, agentie, institutie publica, unitate administrativ teritoriala care sa nu cuprinda tematica productivitatii si competitivitatii in strategie. Nu exista o abordare armonizata, cu tinte clare, cu un plan robust si rezultate certe. Vesnica problema este ca nicaieri nu se spune cum se transpun in practica textele respective si prin urmare, fiecare face dupa cum il taie capul.
Mai rau, in loc sa ia masuri urgente pentru ameliorarea situatiei, Guvernul Romaniei nici macar nu constientizeaza cat de important este sa cresti productivitatea, sa stimulezi inovativitatea sau sa intaresti competitivitatea. Una si buna, premierul recita ca o... mai mult
Duminica, 16 Iunie 2019, ora 14:20
Romania se afla in "topul rusinii mondiale" privind capacitatea de a tine resursa talentata in tara si de a atrage noi resurse umane talentate, a declarat luni seara presedintele Initiativei pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul, la lansarea cartii "100 de ani de comert exterior romanesc".
In acest context, aceasta a prezentat cateva concluzii ale unui raport INACO despre starea competitivitatii economiei romanesti.
"Vrem ca si noi in acest raport al competitivitatii economiei romanesti sa tragem cateva semnale de alarma. Suntem in topul rusinii mondiale la cativa indicatori-cheie care tin de conectarea firmelor si a familiilor la curentul electric, nu mai vorbesc despre drumurile care ne umfla ficatii fiecaruia in fiecare secunda si la timpii morti din trafic, dar unul dintre indicatorii la care noi suntem in topul rusinii mondiale tine de achizitia de noi tehnologii de catre Guverne, tine de capacitatea de a ne tine resursa talentata aici acasa si de a atrage resurse umane talentate, noi", a afirmat Andreea Paul.
Potrivit acesteia, "competitivitatea nu mai este un lux, este un reper esential pentru dezvoltarea calitatii vietii, si progresul social este esential pentru competitivitatea economica a unei natiuni, si asta o spune un om de dreapta".
Ea a subliniat faptul ca in prezent in Romania se munceste putin comparativ cu alte state europene.
"Am demontat mitul ca noi muncim mult si prost. Am ajuns sa muncim foarte putin, suntem antepenultimul stat... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 12:05
Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-a aratat, luni, optimist in ceea ce priveste evolutia economiei Romaniei, in conditiile in care a recunoscut si cateva dintre problemele cu care se confrunta aceasta.
"Economia creste. Daca te-ai lua dupa televizoare, totul ar trebui sa se prabuseasca in tara aceasta. Nu vrea - nu vrea deloc sa se prabuseasca. Merge inainte", a afirmat Mugur Isarecu, guvernatorul BNR, luni, in cadrul conferintei "Inflatia in ultimii 10 ani".
In schimb, Guvernatorul a mentionat ca Romania are probleme de competitivitate in fata Cehiei, Poloniei si Ungariei unde nu ar trebui: la produsele agricole.
"In primul rand, aceste tari au stimulat mai putin cererea agregata. Acest lucru s-a vazut la deficitul de cont curent. Noi suntem cu deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limita. (...) Nu mai putem sa neglijam. Economia este ciclica si ar fi foarte rau ca faza descendenta a ciclului sa ne prinda cu un deficit extern de mare. Marja noastra de manevra ar fi mult mai mica, si cu deficit bugetar", a mai spus Isarescu.
In cea mai recenta prognoza, publicata la inceputul lunii noiembrie, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 4,5%, o scadere cu 1 punct procentual fata de nivelul de 5,5% estimat in iulie, pana la 949,6 miliarde de lei.
In plus, PIB-ul nominal din 2020 a fost recalculat de Comisie la 1.101 miliarde de lei, fata de 1.095,6 miliarde de... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 13:05
Romania a inregistrat un avans de 17 pozitii, de pe locul 76 pe locul 59 in clasamentul competitivitatii economice intocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasandu-se peste tari ale Uniunii Europene (UE) ca Ungaria, Grecia sau Croatia, dar sub Bulgaria, Cipru, Letonia sau Polonia.
In ceea ce priveste tarile vecine, Romania este surclasata doar de Bulgaria, aflata pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivitatii editia 2014-2015, publicat miercuri de WEF, potrivit Mediafax.
In schimb, Ungaria se situeaza cu o pozitie in spatele Romaniei, pe 60, in timp ce Ucraina, Republica Moldova si Serbia nu se regasesc printre primele 70 de economii ale lumii, dupa criteriile competitivitatii.
Dintre statele UE, Romania depaseste Ungaria, Croatia, Grecia, Slovenia si Slovacia in ceea ce priveste competititvitatea economiei nationale.
Economia romaneasca sta cel mai bine la capitolul eficienta, pe locul 50 in lume, si cel mai prost in ceea ce priveste inovatia - pozitia 78.
Criteriile privind eficienta includ accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne.
Capitolul inovatie se refera atat la aspectul implicit al inovatiilor aduse de economia locala, cat si la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri.
Locul 77 la cerintele de baza
In privinta cerintelor de baza ale unei economii de piata, precum... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 15:18
Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor Publice, a declarat joi, la Timisoara, ca nivelul de 16% al cotei unice asigura competitivitate pentru economia romaneasca si va ramane neschimbat "in perioada 2013-2016".
"Din punct de vedere al impozitarii directe, pe profit, pe dividende si pe toate veniturile obtinute de o persoana fizica, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE si din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (...). Ea va ramane neschimbata pe perioada 2013-2016", a declarat ministrul Chitoiu, facand referire la informatia vehiculata recent in media privind discutii pentru cresterea acesteia la 22% din 2014.
El a afirmat ca in perioada guvernarii Cabinetului Ponta 2 s-au luat, in principal, masuri de natura financiara pentru stimularea mediului economic, legate de asigurarea din bugetul statului de imprumuturi din Trezorerie pentru decontarea fondurilor europene in avans. Acest lucru a avut un efect pozitiv, in acest an Romania reusind sa deblocheze toate programele operationale, inclusiv POS CCE, dar si sa atraga fonduri europene in valoare totala care acopera intreaga perioada 2007-2012.
"Mentinem, in continuare, aceasta masura, alocam, in continuare, imprumuturi din Trezoreria statului pentru a achita in avans atat partea de cofinantare, cat si decontarile catre mediul de afaceri si institutiile publice, inclusiv autoritatile publice locale, pentru ca am considerat ca este o masura de a veni... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 11:34
Economia Romaniei a ramas una dintre cele mai slabe din Europa din punct de vedere al competitivitatii, astfel ca autoritatile trebuie imperios sa adopte politici publice si strategii de dezvoltare economica si crestere a competivitatii, arata American Chamber of Commerce in Romania (AmCham), care propune un set de recomandari in acest sens.
Camera de Comert Romano-Americana - AmCham a realizat un set de recomandari pentru autoritati in contextul lansarii in urma cu doua saptamani a raportului global al competitivitatii, elaborat de Forumul Economic Mondial, care plaseaza Romania pe locul 78 din 144 de tari analizate, potrivit Mediafax.
Raportul identifica in Romania printre factorii cei mai problematici pentru derularea afacerilor coruptia, nivelul taxelor, povara birocratica mare, accesul la finantare, insuficienta infrastructurii, inflatia, instabilitatea politica, etica muncii precara, restrictii legate de piata muncii si insuficienta capacitate de inovare.
Masurile concrete ale AmCham pentru cresterea competitivitatii economiei romanesti includ:
In domeniul fiscal
-revizuirea si modernizarea legislatiei fiscale si a sistemului fiscal;
-reducerea obstacolelor birocratice;
-mentinerea unor taxe reduse atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, astfel incat Romania sa-si mentina avantajul comparativ.
In domeniul administratiei publice si guvernarii
-asigurarea transparentei in procesul decizional prin consultari adecvate cu sectorul... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:30
Cele patru strategii ale Romaniei - pentru competitivitate, reindustrializare, strategia pentru export si cea pentru inovare - ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2013, tinta autoritatilor fiind stabilita pentru jumatatea lunii noiembrie, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta privind dezvoltarea competitiva prin inovare.
"Tinta noastra pentru finalizarea celor patru strategii nationale ale Romaniei este jumatate lunii noiembrie. Acestea trebuie sa fie gata pana la finalul acestui an, avand in vedere ca urmeaza noua programare bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Oficialul a adaugat ca strategia pentru competitivitate este importanta in contextul absorbtiei fondurilor europene in urmatorii ani.
"Strategia pentru competitivitate trebuie finalizata pana la finalul acestui an, pentru ca altfel, in contextul bugetar 2014 - 2020, iar nu vom sti pe ce fonduri europene mizam si cum le vom cheltui. Este o conditie ex-ante pentru programarea bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Competitivitatea economica, noul brand al Romaniei
De asemenea, acesta a adaugat ca brandul Romaniei trebuie sa fie competitivitatea economica, precizand ca in cadrul intrevederilor sale din strainatate considera ca este oportuna o prezentare a potentialului economic al Romaniei, in afara de simbolurile traditionale promovate.
"Competitivitatea trebuie sa fie blazonul, marca Romaniei, nu frunza sau... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:42
Romania sta foarte prost la capitolul competitivitate economica, dovada fiind locul 78 ocupat in topul realizat de Forumul Economic Mondial, denumit Raportul Competitivitatii Globale 2012-2013.
Pozitia ocupata de Romania anul acesta este in scadere fata de 2011, cand tara noastra se afla pe locul 77. Scorul obtinut a fost de doar 4,07 puncte, pe o scala de la unu la sapte, sub cele 4,08 puncte obtinute anul trecut, scrie AFP.
Romania este aproape la fel de competitiva ca Botswana, care ocupa locul 79.
Romania este intrecuta in clasament de tari precum Turcia, care ocupa locul 43, Ungaria, locul 60, Bulgaria, locul 62, Rusia, locul 67, si Ucraina, locul 73.
Romania depaseste, insa, tari precum Croatia, Republica Moldova si Serbia. Grecia, tara europeana cu cele mai mari probleme din cauza crizei datoriilor suverane, ocupa locul 96.
Topul este condus, in continuare, de Elvetia, care si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al patrulea an consecutiv, cu 5,72 de puncte. SUA ocupa locul al saptelea, cu doua pozitii mai jos fata de anul trecut (5,47 puncte), fiind devansate de Singapore, Finlanda, Suedia, Olanda si Germania.
Situatia critica in care se afla statele din sudul Europei se reflecta in clasamentul Forumului Economic Mondial, Grecia pierzand sase pozitii fata de anul trecut, ajungand pe locul 96 de pe 90, in timp ce Portugalia a pierdut patru pozitii pana pe locul 49.
Studiul a fost realizat pe baza intervievarii a 15.000 de directori... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 11:21
Romania a urcat in acest an patru pozitii, de pe locul 54 pe 50, intr-un clasament al competitivitatii economice, care include 59 de state, intocmit de Institutul pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, informeaza Mediafax.Economia Romaniei a obtinut 57,497 puncte pe o scara a competitivitatii, din 100 posibile, comparativ cu 47,481 puncte in urma cu un an.
Competitivitatea este stabilita in functie de patru criterii: performanta economica, eficienta guvernamentala, eficienta mediului de afaceri si infrastructura.
Pe prima pozitie s-au situat Hong Kong si SUA, cu punctaj maxim, urmate de Singapore si Suedia.
Anul trecut, prima pozitie a fost ocupata de Singapore, cu Hong Kong pe doi si Statele Unite pe trei.
Economia Romaniei este mai putin competitiva decat cea a Ungariei (locul 47), Slovaciei (48) si Rusiei (49), potrivit studiului IMD, insa se claseaza inaintea Sloveniei (51), Africii de Sud (52) si Iordaniei (53). Fata de anul trecut, Romania a devansat Slovenia (51), Iordania (53), Bulgaria (55) si Grecia (56).
Din Europa Centrala si de Est, cel mai bine se situeaza Estonia (33), urmata de Polonia (34), Turcia (39), Lituania (45), Ungaria (47), Slovacia (48), Rusia (49), Romania (50), Slovenia (51), Bulgaria (55), Grecia (56), Ucraina (57) si Croatia (58). Ultima pozitie este ocupata de Venezuela. mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 23:05