Din culise: Cum isi bate joc Guvernul Romaniei de politica publica de productivitate si competitivitate

Duminica, 16 Iunie 2019, ora 14:20
808 citiri
Din culise: Cum isi bate joc Guvernul Romaniei de politica publica de productivitate si competitivitate

Romania se zbate de ani de zile pe ultimul loc in Uniunea Europeana la inovare, cercetare, competitivitate sau productivitate. Asta o spun documentele oficiale si rapoartele institutiilor internationale abilitate in acest sens.

La ora actuala, Romania inca nu are o strategie de productivitate, iar cea de competitivitate are forma unei grimase stoarse din mintile incetosate ale unor functionari somati sa livreze pe repede inainte orice, numai strategie de competitivitate sa se numeasca. Printre marile realizari ale acelei echipe este identificarea sectoarelor de pielarie, mobilier, bauturi, acvacultura, ca prioritati de competitivitate, si omisiunea aproape cu desavarsire a legaturii cu productivitatea.

La noi, productivitatea si competitivitatea sunt facute de toata lumea, dar nu are nimeni responsabilitatea implementarii. Nu e minister, agentie, institutie publica, unitate administrativ teritoriala care sa nu cuprinda tematica productivitatii si competitivitatii in strategie. Nu exista o abordare armonizata, cu tinte clare, cu un plan robust si rezultate certe. Vesnica problema este ca nicaieri nu se spune cum se transpun in practica textele respective si prin urmare, fiecare face dupa cum il taie capul.

Mai rau, in loc sa ia masuri urgente pentru ameliorarea situatiei, Guvernul Romaniei nici macar nu constientizeaza cat de important este sa cresti productivitatea, sa stimulezi inovativitatea sau sa intaresti competitivitatea. Una si buna, premierul recita ca o morisca poezia spusa de tatuc: avem cresterea economica cea mai mare din Europa.

Nu mai are rost sa reiau lectia de economie elementara prin care sa arat ca aceasta crestere e bazata pe consum, iar acesta nici macar din productia autohtona nu este, ci din import, si uite asa un lant al slabiciunilor in care ne furam singuri caciula, iar prin pomenile electorale, caci nu le pot numi mariri sustenabile de venituri, ne indatoram, cream locuri de munca in strainatate si adancim deficitul.

Orice marire sanatoasa de venituri trebuie sa aiba ca sorginte o baza sanatoasa de crestere a productivitatii. Si spun sanatoasa deoarece deja s-ar putea sa sara unii in sus ca au citit in anumite rapoarte ca suntem tara cu productivitatea cea mai mare din lume. Hai, nu zau!

Se face o confuzie elementara intre nivelul productivitatii unde Romania sta foarte rau, si rata de crestere a productivitatii, care in anumite perioade, din jocul statistic de raportare poate sa atinga valori ametitoare, dar far ...citeste mai departe despre "Din culise: Cum isi bate joc Guvernul Romaniei de politica publica de productivitate si competitivitate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productivitate competitivitate economie Romania, #educatie cunoastere productivitate, #carte guvern coreean Octavian Serban , #Stiri Macroeconomie