Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reclama lipsa de transparenta la masurile fiscal-bugetare anuntate de Finante

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reclama lipsa de transparenta la masurile fiscal-bugetare anuntate de Finante
Asociatiile de afaceri reunite in cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) reclama lipsa de consultari si de transparenta cu privire la masurile fiscal-bugetare anuntate de Ministerul Finantelor Publice in contextul proiectului de rectificare bugetara si cer totodata Guvernului sa respecte promisiunile "repetate din ultimii ani" de a nu introduce noi taxe si impozite fara consultare si fara a lasa companiilor ragazul sa se adapteze la un nou cadru fiscal, a anuntat, miercuri, coalitia.

"La niciun an de la unda de soc creata in economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile si prevederile privind transparenta in procesul decizional, prin adoptarea masurilor fiscal - bugetare fara derularea in prealabil a studiilor de impact si a consultarilor cu toate partile implicate, o abordare dovedita lipsita de sustenabilitate si ineficienta.

Reiteram si cu aceasta ocazie faptul ca introducerea de noi taxe sau cresterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare si digitalizare a administratiei fiscale, de lipsa masurilor de crestere a gradului de colectare si conformare voluntara", arata CDR intr-un comunicat.

Reprezentantii coalitiei spun ca, in conditiile in care mediul de afaceri a avertizat in repetate randuri cu privire la lipsa de sustenabilitate a exuberantelor bugetare, situatia critica actuala era previzibila si putea fi anticipata printr-o alocare initiala realista, prin interventii mai timpurii de control a cheltuielilor bugetare si prin implementarea planului de investitii publice care ar fi generat valoare in economie.

"Dincolo de a crea contextul pentru ajustari de taxe si impozite, rectificarile bugetare depreciaza nivelul de competitivitate a economiei romanesti si increderea investitorilor privati care nu pot avea predictibilitate asupra planificarii bugetare nici macar pentru un orizont de un an, in conditiile in care orice investitie are la baza o constructie bugetara multianuala", se mai arata in comunicat.

De asemenea, scaderile alocarilor bugetare pentru domenii cheie pentru economie unde Romania inregistreaza decalaje majore fata de media UE, precum transporturi, educatie, agricultura - domenii care necesita investitii publice insemnate, denota "o lipsa de corelare intre directiile strategice de dezvoltare si planificarea bugetara precum si lipsa capacitatii de implementare a unor proiecte complexe de investitii", potrivit CDR.

Coalitia cere un dialog ...citeste mai departe despre "Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reclama lipsa de transparenta la masurile fiscal-bugetare anuntate de Finante" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 659 ori