Oficialii rusi vor sa se spele pe maini de orice vina care le-ar putea fi imputata in criza generata de prabusirea preturilor pe piata petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la aparitia acestei situatii: companiile din Statele Unite si grupul tarilor OPEC.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anuntat ca Rusia nu are de gand sa intervina pentru a modifica cotele de extractie din prezent, in ciuda speculatiilor starnite de discutiile purtate cu reprezentantii OPEC.
Razboi saudito-american
Supra-productia este principala cauza pentru scaderea dramatica a pretului petrolului in ultimele sase luni, de la 114 dolari per baril, in iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.
In ciuda trendului descendent al preturilor, grupul tarilor OPEC a optat inca din toamna anului trecut sa creasca nivelul productiei de petrol, dezechilibrand si mai mult piata de energie si dand startul a ceea ce unii analisti au calificat drept un razboi al petrolului saudito-american.
Rusia, un alt mare exportator de petrol, si-a ajustat productia in conformitate cu cererea existenta de pe piata, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, sustine ca tara sa nu are niciun amestec in situatia generata de aruncarea unor cantitati suplimentare in piata.
"Industria de petrol si gaze este una dintre cele mai importante din Rusia si, chiar daca exista o crestere a influentei noastre pe pietele... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:52
Rosneft, cea mai mare companie petroliera controlata de statul rus, ar putea cumpara rafinaria din Odesa, Ucraina, preluata de banca rusa VTB, controlata tot de stat, in contul unor datorii neplatite de compania unui milionar ucrainean, potrivit cotidianului Kommersant.
Rusia a declansat o criza internationala majora dupa ce a desfasurat trupe in regiunea ucraineana Crimea, determinand autoritatile de la Kiev sa declare mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in timp ce liderii statelor europene si SUA au cerut Moscovei sa respecte suveranitatea Ucrainei.
Rosneft controleaza deja rafinaria Lisiceansk, a doua ca marime din Ucraina.
Rafinaria din Odesa a fost vanduta de grupul LUKOIL, al doilea mare prodcator de petrol din Rusia, companiei ucrainene VETEK anul trecut.
VETEK, controlata de milionarul ucrainean Serghii Kurcenko, s-a deazvoltat rapid in perioada in care Ucraina a fost condusa de presedintele Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in luna februarie, in urma unor proteste de amploare.
Rosneft a ajuns saptamana trecuta la un acord cu VTB asupra rafinariei, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone de petrol pe an (70.000 de barili pe zi), iar vanzarea ar putea fi incheiata in scurt timp, potrivit cotidianului rus.
Kurcenko, care a parasit Ucraina in februarie, nu a mai putut plati imprumutul primit pentru achizitia rafinariei si a transferat activul catre VTB.
Conducerea rafinariei a informat saptamana trecuta ca ar putea suspenda... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 17:00
Americanii de la Hunt Oil au demarat o procedura de achizitie publica a serviciilor de foraj petrolier in perimetrul Urziceni Est, unde sunt parteneri cu Petrom, valoarea estimata a contractului fiind intre 17 - 19 milioane de lei, fara TVA, potrivit unui anunt al Hunt Oil, pe site-ul de achizitii publice
"Serviciile specifice necesare sunt: mobilizarea, forajul, finalizarea (sau abandonarea) si indeplinirea tuturor operatiunilor si serviciilor auxiliare referitoare la o sonda verticala, stabila, iar, la solicitarea HOCOR (Hunt Oil Company of Romania - n.r.), inca o sonda optionala', se arata in anunt.
Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 28 noiembrie 2013.
Potrivit calendarului prevazut in anunt, forajul la prima sonda este programat sa inceapa la 1 mai 2014, in judetul Ialomita.
In 2010, Petrom si Hunt Oil Company Romania, subsidiara locala a companiei americane Hunt Oil, au semnat un parteneriat care vizeaza explorarea in comun a blocurilor onshore Adjud si Urziceni Est, situate in partea de est a Romaniei.
"Acest parteneriat reprezinta un pas important in activitatea noastra, fiind primul joint-venture pentru explorare onshore. Prin unificarea resurselor noastre financiare si umane, prin utilizarea expertizei internationale si a celor mai moderne tehnologii, cream o baza puternica pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi din cele doua blocuri. Impreuna cu Hunt Oil Company Romania, vom investi circa 25 de milioane de euro... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 09:41
Politia braziliana le-a cerut Statelor Unite o autorizatie pentru a-i interoga pe sefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo si Apple, in cadrul unei anchete cu privire la acuzatiile de spionaj american in Brazilia, a anuntat postul de televiziune TV Globo.
Potrivit TV Globo, politia federala din Brazilia va trimite o astfel de cerere autoritatilor judiciare americane, in cadrul unui acord de cooperare judiciara, care ii autorizeaza pe politistii unui stat sa interogheze cetateni de pe teritoriul altui stat.
Un purtator de cuvant al politiei federale a refuzat sa dezminta sau sa confirme aceasta informatie, argumentand ca nu poate divulga date din cadrul anchetei.
Politia braziliana a initiat o astfel de ancheta, dupa dezvaluirile cu privire spionarea de catre Statele Unite a comunicatiilor presedintelui brazilian, Dilma Rousseff, si ale colaboratorilor sai apropiati, precum si ale unor oficiali din cadrul companiei petroliere Petrobras.
Reprezentantii din Brazilia ai companiilor americane au fost deja audiati
Autoritatile braziliene au cerut deja audierea fostului consultant al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA) Edward Snowden, refugiat in Rusia, ale carui documente sunt la originea acestor dezvaluiri.
Oficialii brazilieni ai unor companii americane au fost deja interogati de catre politie si au dezmintit orice complicitate cu serviciile americane de informatii.
Dilma Rousseff a criticat spionajul american la Adunarea... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 09:49
Supraimpozitarea veniturilor exceptionale, propusa de guvern pentru implementare din 2013, afecteaza, in cazul companiilor petroliere, doar Petrom, singura pe profit in ultimii ani.
Conform datelor din 2011, Mol, Rompetrol si LukOil au inregistrat pierderi intre 3,16 milioane de euro si 27,18 milioane euro. Singura companie care a inregistrat profit a fost OMV Petrom, care a anuntat castiguri de 869,67 milioane euro.
Companiile petroliere vor fi supraimpozitate din 2013
"Pe noi ne intereseaza cand Guvernul emite acte administrative care afecteaza reglementarea, predictibilitatea financiar fiscala. Supraimpozitarea companiilor e o alta prostie pentru ca nu va face decat ca acea taxa sa o platim tot noi, la pompa. A ramas Petromul de fapt, pentru ca celelalte companii isi tin profiturile in tarile de origine", a declarat Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, pentru Business24.
Petrolul s-a ieftinit. De ce nu scade pretul benzinei in Romania?
In conditiile actuale, 56% din pretul la pompa al litrului de carburant ajunge la buget, sub forma de taxe si accize. In ultimele luni, petrolul s-a scumpit la nivel international din cauza tensiunilor dintre SUA, UE si Iran, unul dintre cei mai mari furnizori din lume. Impreuna cu devalorizarea leului, aceste doua elemente au impins companiile din Romania sa scumpeasca benzina si motorina in mai multe randuri. Supraimpozitarea companiilor ar duce la scumpiri suplimentare.... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 08:20
Cine are petrol, are un avantaj imens pe piata. Iar cine are petrol, pe care il si exploateaza si il si exporta, se poate considera, pe drept cuvant, unul din motoarele importante ale lumii.
Cu toate acestea, un intreg sistem care se bazeaza pe utilizarea petrolului este, pe cat de bine pus la punct, pe atat de fragil. Daca intr-o zi, una din companiile de top din industria de petrol si gaze naturale si-ar inchide robinetul pentru 24 de ore, consecintele ar fi grave pentru intreaga lume, scrie Energy Center.
Dar, care sunt companiile de a caror evolutie este atat de conectata existenta noastra? Cei de la Forbes au facut un top al celor mai mari companii petroliere din lume, pornind de la cantitatea extrasa zilnic. Calculele au cuprins atat petrolul cat si echivalentul de gaze naturale. In concluzie, primele cinci, produc in fiecare zi nu mai putin de 40 milioane de barili.
Pe locul I se afla Saudi Aramco, cu 12,5 milioane de barili zilnic. In dolari , aceasta ar insemna 1 miliard pe zi. Iar pontentialul este departe de imaginatia noastra. Cel mai mare camp, Ghawar, poate produce 5 milioane de barili pe zi. Iar in desetul Rub al-Khali vorbim depre o rezerva de 15 miliarde de barili de petrol. Pentru a-si transporta petrolul in lume, Saudi Aramco a ajuns sa isi creeze propria companie, Vela International Marine Ltd. care se ocupa de America de Nord, Europa si Asia.
Puterea acestei companii este uriasa, cu potential de a monopoliza piata mondiala de energie.... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 19:42
Suprematia companiilor petroliere este din nou dovedita prin topul revistei Forbes din 2012. Conform revistei care urmeaza sa fie publicata la finalul lunii, opt din primele zece pozitii din cele 500 de companii analizate au legatura directa cu producerea si comercializarea de produse petroliere.
Astfel, cea mai mare companie din lume este Royal Dutch Shell, care ocupa in 2011 locul al doilea. Compania petroliera a avut in 2011 venituri de 484,5 miliarde de dolari, din care aproape 31 miliarde reprezinta profitul. Shell, cu sediul in Olanda si condusa de Peter R. Voser are 90.000 de angajati, scrie CNN.
Compania intentioneaza sa incepe forarea in apele Oceanului Arctic, unde se asteapta sa gaseasca aproximativ 90 de miliarde de barili de petrol. In urmatorii 10-20 de ani, compania se asteapta ca sondele de aici sa devina principalele furnizoare de petrol. Pe termen scurt insa, Shell a reusit sa isi creasca veniturile cu 11% in primul trimestru al 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la 7,7 miliarde de dolari.
Exxon Mobile
Pe locul doi, ocupanta a locului trei in 2011, este Exxon Mobile, cea mai mare companie petroliera a SUA. Anul trecut, Exxon a inregistrat venituri de 452,9 miliarde de dolari, cu 27,7% mai mult decat in anul precedent. De asemenea, si profitul companiei a crescut cu 34,8% pana la 41 miliarde de dolari. In acest moment, Exxon are peste 99.000 de angajati in intreaga lume.
Pentru a-si patra locul in top, CEO-ul... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 19:01
Companiile petroliere Exxon (SUA), Total (Franta) si Melrose Resources (Marea Britanie) au depus oferte preliminare pentru a fora in cautarea de gaze naturale intr-un perimetru de 15.000 de kilometri patrati din apele teritoriale din Marea Neagra ale Bulgariei, situat aproape de granita cu Romania.
"Exista un optimism ridicat pentru gasirea de cantitati substantiale de gaze naturale", a declarat ministrul economiei si Energiei de la Sofia, Delian Dobrev, potrivit AFP.
In apele romanesti, la numai 15 kilometri distanta de campul scos la licitatie de Sofia, au fost descoperite zacaminte estimate la 40 - 80 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
"Asemenea cantitati ar acopri necesarul Bulgariei pentru 15 - 20 de ani", spus Dobrev.
Cele trei companii trebuie sa depuna pana la 4 iulie oferte angajante, urmand ca ministerul sa aleaga un castigator pana la sfarsitul lunii iulie.
OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de trei - sase ori consumul anual al Romaniei. mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 17:55
Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.
De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.
Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.
"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.
"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.
Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.
Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.
In... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32