Chiar daca omenirea incepe sa aleaga masinile electrice, cererea mondiala de petrol va ramane mare pana in 2050

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 17:04
2858 citiri
Chiar daca omenirea incepe sa aleaga masinile electrice, cererea mondiala de petrol va ramane mare pana in 2050
Foto: CC0 Creative Commons

Plasticul si alte produse petrochimice vor sustine cererea mondiala de petrol pana in 2050, contracarand un consum mai mic de combustibili pentru transport, a anuntat vineri Agentia Internationala a Energiei (IEA).

In pofida eforturilor guvernelor de a reduce poluarea si emisiile de CO2 din partea sectorului de petrol si gaze, agentia cu sediul la Paris a subliniat ca se asteapta la o cresterea a cererii de produse petrochimice pe fondul avansului economiilor emergente, precum India si China. Produsele petrochimice rezultate din petrol si gaze formeaza materia de baza pentru o serie de produse, variind de la sticlele de plastic la produse de infrumusetare, ingrasaminte si explozibili, transmite Reuters.

Intr-un raport publicat vineri, IEA a estimat ca cererea de petrol din partea sectorului transportului ar urma sa scada pana in 2050 ca urmare a inmultirii vehiculelor electrice si introducerii unor motoare pe combustie interna mai eficiente, insa acest lucru va fi contrabalansat de o cerere crescuta de petrol pentru produse petrochimice.

"Nu exista nicio indoiala ca sectorul petrochimiei va fi motorul care va sta la baza cresterii cererii de petrol pentru multi ani de acum incolo" a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Conform estimarilor IEA, produsele petrochimice vor fi responsabile pentru mai mult de o treime din cresterea cererii mondiale de petrol pana in 2030 si pentru aproape o jumatate din cresterea cererii pana in 2050. Aceasta in conditiile in care in anul 2017 cererea globala pentru produse petrochimice a fost responsabila pentru o cantitate de petrol de 12 milioane barili pe zi (bpd), adica aproximativ 12% din cererea totala de petrol.

In urmatoarele decenii, companii petroliere precum Exxon Mobil si Royal Dutch Shell intentioneaza sa investeasca in complexe petrochimice, mizand pe cresterea cererii pentru plastic in economiile emergente. De asemenea, marii producatori de petrol din Orientul Mijociu, precum Arabia Saudita si Kuweit, investesc si ei in complexe petrochimice pentru ca in unele cazuri pot castiga mai multi bani prin convertirea titeiului brut in plastic decat in produse rafinate precum benzina, spune Birol.

Pe de alta parte, utilizarea plasticul a ajuns in atentia opiniei publice in conditiile in care deseurile din plastic ajung in oceane unde afecteaza viata marina, ceea ce a determinat unele tari sa interzica, total sau partial, sau sa taxeze utilizarea pungilor de plastic de unica folosinta.

Cu toate acestea, in raportul sau IEA sustine ca eforturile guvernelor de a incuraja reciclarea in ideea de a limita emisiile de CO2 vor avea doar un efect limitat asupra cresterii sectorului petrochimiei. Potrivit celui mai agresiv scenariu al IEA, reciclarea ar afecta doar aproximativ 5% din cererea de produse chimice.

"Chiar daca au fost facute eforturi substantiale in reciclare si diminuare a plasticului de unica folosinta, in special in Europa, Japonia si Coreea de Sud, aceste eforturi au fost depasite cu mult de cresterea semnificativa a consumului de plastic in economiile in curs de dezvoltare" a subliniat IEA.

Complexele petrochimice pot folosi atat produse petroliere usoare cat si gaz petrol lichefiat. Insa gazele naturale devin din ce in ce mai mult o materie bruta preferata, in special in SUA unde a crescut productia de gaze de sist.

Conform raportului IEA, petrochimia va fi responsabila pentru aproximativ 7% din cresterea cu aproximativ 850 miliarde metri cubi a cererii mondiale de gaze naturale intre 2017 si 2030, si 4% din cresterea preconizata pana in 2050.

Agentia Internationala a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agentia a fost infiintata ca raspuns la primul soc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezerva.

7 ponturi pentru a-ți crește șansele de câștig la loto
7 ponturi pentru a-ți crește șansele de câștig la loto
Loteria reprezintă una din cele mai vechi metode de divertisment ale oamenilor, iar primele atestări datează încă din anul 205 Înainte de Hristos. Pe teritoriul Europei, primele loterii...
Comisia Europeană încearcă să repare greșelile trecutului pentru agricultori. La ce pot spera fermierii români din partea UE în 2025
Comisia Europeană încearcă să repare greșelile trecutului pentru agricultori. La ce pot spera fermierii români din partea UE în 2025
Mai mult de un sfert din bugetul Uniunii Europene (UE) pentru 2025, în valoare de aproape 200 de miliarde de euro, este alocat pentru politica agricolă comună, potrivit unui comunicat transmis...
#cerere mondiala petrol , #Pret petrol

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  3. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  4. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  5. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  6. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  7. S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
  8. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  9. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  10. Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"