Banca Centrala Europeana (BCE) va face abstractie anul acesta de orice crestere temporara a inflatiei provocata de atenuarea cererii, a afirmat marti Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg.
Eventuala atenuare a restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preturilor, de exemplu pentru calatorii sau mese la restaurante. "Dar evolutiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o crestere sustinuta a inflatiei, in conditiile in care se estimeaza un nivel extrem de scazut al inflatiei", a explicat Schnabel.
Oficialul BCE a adaugat ca din acest motiv cresterea temporara a preturilor "nu va afecta deciziile de politica monetara ale BCE, care sunt ajustate catre un orizont de timp mediu".
De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greseala din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a masurilor de sprijin monetar si fiscal.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la minus 0,3% in decembrie, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei in zona euro este pentru a cincea luna consecutiv in teritoriul negativ, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei, apreciaza analistii.
La ultima reuniune de politica monetara, care a avut loc in data de 10 decembrie,... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:46
Banca Centrala Europeana a anuntat vineri, 2 octombrie 2020, ca va incepe sa experimenteze o versiune digitala a monedei euro. In paralel va organiza o consultare publica inainte de a introduce aceasta tehnologie.
"Moneda euro apartine europenilor, iar misiunea noastra este de a fi gardianul acesteia", a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde. "Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci cand cheltuiesc, economisesc si investesc. Rolul nostru este de a asigura increderea in moneda. Aceasta inseamna garantarea adaptarii euro la era digitala. Ar trebui sa fim pregatiti sa emitem o moneda euro digitala, daca va fi necesar", a adaugat Lagarde.
BCE a subliniat ca o moneda euro digitala ar reprezenta o forma electronica de bani ai bancii centrale, care ar fi accesibila tuturor cetatenilor si firmelor, precum bancnotele, dar in format digital, pentru efectuarea platilor zilnice intr-un mod rapid, usor si sigur. Aceasta ar completa numerarul, fara a-l inlocui. Eurosistemul va continua, in orice caz, sa emita numerar.
Institutia de la Frankfurt precizeaza ca Eurosistemul va initia un dialog amplu cu cetatenii, mediul academic, sectorul financiar si autoritatile publice pentru a evalua in detaliu nevoile acestora, precum si avantajele si dificultatile pe care acestia se asteapta ca emiterea euro digital sa le genereze. O consultare publica va fi lansata la data de 12 octombrie. BCE a precizat ca, in paralel, va fi initiata o faza de experimentare, fara a... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 11:48
Fiecare locuinta trebuie sa beneficieze de un confort termic optim pentru ca locatarii acesteia sa se bucure de o sanatate optima indiferent de temperaturile exterioare. Chiar daca in ultimul timp tot mai mult iau avant sistemele de incalzire prin panouri fotovoltaice, trebuie spus ca in Romania inca este nevoie de investitii serioase pentru astfel de sisteme de incalzire. Prin urmare cei mai multi opteaza pentru sisteme de incalzire pe baza de centrale termice.
Din fericire oferta de astfel de sisteme de incalzire este foarte numeroasa si foarte diversificata. Investitia intr-un astfel de sistem de incalzire este de asemenea accesibila unui numar important de oameni, iar eficienta acestor sisteme de incalzire recomanda o centrala termica, indiferent de tipul acesteia.
Cum facem alegerea in cazul unei centrale termice?
Chiar daca este foarte bine ca pe piata centralelor termice exista foarte multe modele, tipuri si brand-uri, atunci cand trebuie sa ne oprim asupra uneia avem o adevarata provocare. Tocmai de aceea este foarte important sa stim care sunt punctele de la care pornim pentru a alege centrala termica perfecta pentru locuinta noastra.
Primordial este sa avem in vedere suprafata care urmeaza sa aiba nevoie de incalzire cu ajutorul centralei termice. Daca pentru apartamente putem opta pentru centrale termice cu o putere mai mica, trebuie spus ca pentru casele cu o suprafata mare este nevoie de centrale termice cu o putere mult mai mare. Doar astfel poti... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 17:30
Biroul Electoral Central a stabilit o serie de masuri care vizeaza accesul in sediul BEC si reguli de protectie in contextul pandemiei de COVID-19.
Acestea se refera la membrii BEC, personalul tehnic auxiliar, personalul de paza, curatenie, intretinere si aprovizionare, dar si la reprezentantii birourilor electorale de circumscriptie si alte persoane care intra in sediul Biroului Electoral Central.
"In cazul constatarii unei situatii de risc este informat de indata presedintele Biroului Electoral Central. La intrarea in sediul Biroului Electoral Central si in cele mai vizibile locuri se afiseaza regulile de conduita obligatorie pentru persoanele care intra in sediu, cu privire la prevenirea imbolnavirilor cu SARS-CoV-2", se arata in hotararea aprobata de BEC.
In ceea ce priveste accesul membrilor birourilor electorale de circumscriptie, acestia trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
* inainte de acordarea accesului in sediul Biroului Electoral Central, organele de paza le verifica temperatura corporala prin mijloace non-invazive (termoscanner sau termometru cu infrarosii);
* persoanelor care prezinta o temperatura corporala mai ridicata de 37,3 grade Celsius li se interzice accesul in sediul Biroului Electoral Central. Se instiinteaza, de indata, persoana desemnata pentru coordonarea masurilor de protectie la nivelul BEC. Situatia care a determinat interzicerea accesului se consemneaza de organul de paza intr-un proces-verbal distinct;
* in situatia... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 16:01
Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavoda s-a deconectat automat, sambata dimineata, din cauza unei disfunctionalitati aparute "la partea clasica a unitatii", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Nuclearelectrica. Incidentul nu a avut impact pe partea nucleara, iar specialistii lucreaza la rezolvarea problemei si reconectarea Unitatii 2 la Sistemul Energetic National.
"SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 augusut 2020, din cauza aparitiei unei disfunctionalitati in partea clasica a unitatii, fara impact pe partea nucleara.
Specialistii CNE Cernavoda lucreaza la remedierea cauzei in vedere reconectarii Unitatii 2 la SEN. Deconectarea automata s-a produs in conditii de sigurata, toate sistemele unitatii functionand conform proiectului", se arata in comunicatul citat.
Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica transmit ca deconectarea automata a Unitatii 2, precum si lucrarile de remediere a disfunctionalitatii nu au un impact advers asupra securitatii nucleare a reactorului, asupra personalului unitatii, a populatiei sau a mediului inconjurator.
Specialistii companiei cu capital majoritar de stat lucreaza acum la remedierea cauzei, pentru a reconecta Unitatea 2 la Sistemul Energetic National. ...citeste mai departe despre "Reactorul 2 de la Centrala Nucleara Cernavoda s-a deconectat automat de la sistemul energetic in urma unei... mai mult
Sambata, 29 August 2020, ora 11:25
Industria auto, mult timp un motor de crestere al Europei Centrale, va fi probabil unul dintre principalele obstacole in calea eforturilor regiunii de a se redresa anul acesta, in urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arata intr-o analiza Reuters.
Dupa caderea comunismului in urma cu trei decenii, producatorii auto straini au investit semnificativ in regiune, profitand de forta de munca ieftina si eficienta. Sectorul auto a devenit o importanta sursa de investitii straine, de locuri de munca si de crestere economica.
Dar productia auto a fost afectata in urma opririi fabricilor, in perioada masurilor de izolare impuse pentru a tine sub control raspandirea epidemiei, iar multe unitati inca nu lucreaza la capacitate maxima, astfel incat analistii se asteapta ca industria auto sa fie mai afectata de pandemie decat alte sectoare din Europa Centrala.
Acestea sunt vesti proaste pentru Cehia, Ungaria si Slovacia, care sunt in mod special dependente de industria auto.
"Proportional, ne asteptam ca acest sector sa inregistreze cel mai sever declin din sectorul manufacturier in regiune. Aici este domeniul in care redresarea va fi cea mai lenta, deci ar putea fi unul din principalele obstacole in redresarea economiei", a apreciat Peter Virovacz, economist la ING in Budapesta.
Intr-o scrisoare adresata altor state membre UE si institutii UE in aprilie, sefii asociatiilor industriei auto din Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia au informat ca in cele... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 10:35
Ludovic Orban, prezent la centrala de la Cernavoda, a lansat un mesaj de apreciere pentru angajatii care s-au izolat la locul de munca pentru a mentine centrala functionala si a anuntat ca pana in 2030 se vor finaliza investitiile la cele trei reactoare nucleare.
"Pentru centrala nucleara avem planuri mari. Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro. De la instalarea Guvernului nostru este o schimbare de abordare. Vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri internationali, seriosi si cu expertiza. In cel mai scurt timp vom negocia si semna acorduri pentru a putea sa demaram aceste investitii fundamentale pentru Romania.", a sustinut premierul Ludovic Orban. ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban, vizita la centrala nucleara de la Cernavoda: "Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:56
Europa ar putea traversa o recesiune mai grava decat restul lumii, insa cresterea ar urma sa reporneasca in a doua jumatate a anului, sustine vicepresedintele Bancii Centrale Europene, transmite Bloomberg.
Chiar daca o relansare cu adevarat ar putea sa aiba loc abia in 2021, primele semne de crestere ar urma sa fie vizibile in trimestrul al treilea al acestui an, sustine Luis de Guindos intr-un interviu acordat cotidianului spaniol La Vanguardia.
"Cu toate aceste masuri care au fost adoptate, Europa este mai bine echipata pentru a raspunde la aceasta criza fara precedent", a apreciat Luis de Guindos.
Luna trecuta, BCE a lansat un program de urgenta in valoare de 750 miliarde de euro destinat achizitionarii de obligatiuni, ca raspuns la ceea ce ar putea fi cea mai grava criza cu care s-a confruntat zona euro in ultimele decenii.
Luis de Guindos a apreciat ca cheltuielile guvernamentale suplimentare necesare pentru a contracara impactul crizei coronavirusului "vor presupune nevoi mai mari de finantare, cuprinse intre 1.000 si 1.500 miliarde de euro, o suma pe care nu am mai vazut-o pana acum".
In pofida cresterii emisiunilor de obligatiuni, nivelul datoriilor in zona euro este unul sustenabil, a spus Luis de Guindos, adaugand ca actiunile BCE sunt destinate sa evite fragmentarea in contextul in care guvernele cauta sa isi asigure necesarul de finantare.
"Nu avem niciun fel de scenarii in care datoriile sa fie o problema", a mentionat Luis de Guindos.... mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2020, ora 15:10
Societatea Nationala Nuclearelectrica SA - adica cea care opereaza Centrala nucleara de la Cernavoda - anunta ca ia toate masurile necesare pentru a evita imbolnavirea angajatilor sai si pentru a-si continua activitatea, esentiala pentru Romania.
Inca de sambata, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a anuntat ca Societatea Natioanal Nuclearelectrica (SNN) urmeaza sa ia o serie de masuri pentru a preveni ca angajatii esentiali sa fie afectati de pandemia de coronavirus.
Conteaza mai ales pentru ca la Cernavoda se produce o mare cantitate de energie electrica (aproximativ 1.400 de MW/zilnic), esentiala pentru alimentarea tarii noastre.
In context, SNN anunta ca are un plan deja stabilit pentru perioada de pandemie si ca il va aplca gradual, dupa cum o va cere situatia.
"Planul de asigurare a continuitatii este (...) actualizat in mod continuu tinand cont si de standardele si experienta internationala in domeniul nuclear.
Planul se aplica gradual, de la masuri preventive de igiena pana la masuri de asigurare a personalului esential, a carui implementare depinde de nivelul de risc asociat, insa este unul prin excelenta proactiv in asa fel incat sa se reduca la minim riscul de contaminare cu coronavirus pentru personal.
Pentru asigurarea personalului esential in vederea operarii in siguranta a instalatiei, SNN/CNE are in plan inclusiv masura organizarii unui spatiu special amenajat, cu respectarea tuturor conditiilor necesare, inclusiv hrana... mai mult
Duminica, 15 Martie 2020, ora 12:44